EU: Jöhet Ukrajna, valamiért nem vétózott Orbán

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Külpol

A Politico szerint a döntés meghozatalakor a magyar miniszterelnök otthagyta a tanácskozást. Aztán elmagyarázta, miért.

Az Európai Tanács csütörtökön eldöntötte, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – tudósít a hvg.hu EUrologus rovata.

Ezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte az X-en.

Arról is írt, hogy Grúziát tagjelöltté nyilvánítja az Európai Unió, és tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, mihelyt eléri azt a szintet az ország, amely megfelel a tagsági kritériumoknak. Az EUrologus uniós hírforrásból úgy tudja, hogy minderről az állam- és kormányfők egyhangúlag döntöttek

Ez azért szenzáció, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök az uniós csúcstalálkozóra érkezve azt mondta, Magyarország nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy Ukrajnával elkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások, ebben az ügyben nem is lehet dönteni, mivel szerinte az ukránok nem teljesítették az előcsatlakozási feltételeket.

Ezt már napok óta mondta a magyar kormányfő. Hatjhatatlannak tűnt, hiába próbálták győzködni kárpátaljai magyar önkormányzati vezetők is, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Argentínában. A magyar Országgyűlés ráadásul olyan határozatot hozott, amely Orbán álláspontjával egyezik meg ebben az ügyben.

Az EUrologus emlékeztet, az alig egynapos parlamenti döntéssel is szembement Orbán Viktor azzal, hogy nem vétózott, és nem derült ki, miért.

A Politico azt írta, a döntés meghozatalakor a magyar miniszterelnök otthagyta a tanácskozást, hogy lehetővé tegye az egyhangú döntést. 

Aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldaláról szeretett volna magyarázatot kapni, a szerbiai választásokra készülő VMSZ adai kampányzáró rendezvényén elmondott beszédét találta este hétkor.

Nem sokkal később viszont a miniszterelnök Facebook-oldalán egy 51 másodperces, zenés aláfestéssel közölt videóüzenetben adott magyarázatot a lépésére Orbán Viktor:

Arról beszél, hogy ott vannak a csúcson, lassan nyolc órája gyúrják egymást a résztvevők, nagy vitát folytatnak Ukrajna európai uniós tagságáról, a magyar álláspont szerint Ukrajna nincs felkészülve a tagságról szóló tárgyalásra, viszont 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen.

„Magyarország úgy döntött, hogy ha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján, Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a döntéstől a mai napon távolmaradt” – mondta a magyar kormányfő. 

Ukrajna és Moldova köztársasági elnöke is köszönetet mondott a döntéshozóknak:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk