Nem gyengül Donald Trump a Republikánus Pártban

Börtön vagy a Fehér Ház

Külpol

Ha hivatalosan nem is jelentette be 2024-es indulását, Donald Trump világossá tette, hogy továbbra is ő uralja a Republikánus Pártot. A floridai rezidenciáján végrehajtott házkutatás után sem fog megingani pártbéli státusza: minél súlyosabb vádakkal illetik, annál inkább összezárnak a hívei. Jogi problémáit ez nem oldja meg – az amerikai demokrácia számára viszont újabb kihívásokat jelenthet.

A nyár közepére úgy tűnt, hogy Donald Trump befolyása gyengülőben van saját pártjában. Nem mintha vezető republikánusok nyíltan szembefordultak volna vele, de egyre többen utaltak arra, hogy nem feltétlenül vele képzelik el a párt jövőjét. A 2021. január 6-ai eseményeket vizsgáló kongresszusi bizottság meghallgatásai a vártnál nagyobb érdeklődést váltottak ki, és republikánus politikusok – köztük maga Trump is – utólag elismerték, hogy hiba volt távol maradni a bizottság munkájától. (Kevin McCarthy republikánus frakcióvezető azt követően vonta vissza saját jelöltjeit, hogy Nancy Pelosi házelnök megvétózta két kiszemeltjét. Pelosi helyettük két olyan republikánus politikust jelölt Liz Cheney és Adam Kinzinger személyében, akik a párton belül marginalizálódott Trump-ellenes szárnyat képviselik.) A meghallgatások nyomán a Rupert Murdoch érdekeltségébe tartozó The Wall Street Journal és New York Post szerkesztőségi cikkekben ítélte el Trumpot a Capitolium ostromakor mutatott tétlenségéért, a szintén Murdoch-hoz köthető Fox News pedig hónapokig szerepelni sem hívta. A The New York Times július elején olyan felmérést ismertetett, amely szerint a republikánus szavazók fele már nem Trumpot választaná 2024-es elnökjelöltnek – ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb figyelem irányult Ron DeSantis floridai kormányzóra, akit sokan a trumpizmus visszafogottabb képviselőjének tartanak, s ekként a választás megnyerésére is alkalmasabbnak gondolják.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!