Tartalom

MaNcs 34. évf. 33. sz. (2022-08-18)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

A szerk.

A szerk.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Publicisztika

Kende Tamás

Publicisztika

A pimasz légy

Az uniós magyar vétók margójára

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Szőkítés redux

Amíg van, ahol – Orbánnak hála – literenként 480 forintért, tehát nagyjából egy euró húszért töltjük személyautónkba pontosan ugyanazt a benzint, amit a szomszéd országok sofőrjeinek egy euró hetvenért, nyolcvanért, kilencvenért mérnek, és amit a céges autókba és teherautókba ugyanazon a kúton nálunk is csak 700 forintért lehet tankolni, nosztalgiázzunk egy kicsit.

Belpol

Interjú

Belpol

„Ötven százalék!”

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

A kötelező nyelvvizsga eltörlése a felsőoktatásban

Belpol

Tolmácsot kérünk!

Három éve még az egyetemi felvételi feltételévé tette volna a középfokú nyelvvizsgát a kormány, most már a diplomaszerzéshez sem követeli meg. Nyelviskolák szerint ez egyenlő az állami nyelvoktatás csődjének beismerésével, és a nyelvtudás leértékelésével.

Erdők a tűzifarendelet árnyékában

Belpol

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

Mire elég a rendőrök bérfejlesztése?

Belpol

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Külpol

Nem gyengül Donald Trump a Republikánus Pártban

Külpol

Börtön vagy a Fehér Ház

Ha hivatalosan nem is jelentette be 2024-es indulását, Donald Trump világossá tette, hogy továbbra is ő uralja a Republikánus Pártot. A floridai rezidenciáján végrehajtott házkutatás után sem fog megingani pártbéli státusza: minél súlyosabb vádakkal illetik, annál inkább összezárnak a hívei. Jogi problémáit ez nem oldja meg – az amerikai demokrácia számára viszont újabb kihívásokat jelenthet.

Zene

Interjú

Zene

„Mindenki behódolt”

Víg Mihály

Szeptember 1-jén mutatják be az Ott torony volt című portréfilmet a Balaton együttes alapítójáról, a Tarr Béla-filmek zeneszerzőjéről. A művésszel a film kapcsán beszélgettünk Tarr módszereinek átvételéről, a Hit Gyülekezetéről, és elsült egy sztálinos vicc is.

Programajánló melléklet – Interjú

Zene

„És megszületett a zene”

Várjon Dénes zongoraművész

Sokáig a hazai komolyzenei szcéna külföldön őrzött titka volt. Feleségével, a zongoraművész Simon Izabellával legközelebb október 8-án halljuk a Zeneakadémián, novemberben pedig megtartják izgalmas fesztiváljuk, a kamara.hu következő kiadását.

Programajánló melléklet – Interjú

Zene

„Tőlünk lopta”

Valor Kand, Maitri Nicolai (Christian Death)

Az 1979 óta létező, jó ideje duóban működő amerikai formáció, a Christian Death Európában mindig népszerűbb volt, mint hazájában. A hozzánk negyedszer látogató együttes énekes-gitáros-dalszerzőjével a tavasszal megjelent új albumról, az Evil Becomes Rule-ról beszélgettünk, de egy válasz erejéig a csapat másik tagja, Maitri Nicolai (ének, basszusgitár) is bekapcsolódott az interjúba.

Könyv

Programajánló melléklet – Interjú

Könyv

„Sokszor csak jönnek”

Max Porter író  

Valóság és szürrealitás, véres mesék és költészet ölelkeznek többszólamú munkáiban. Debütáló regénye, A bánat egy tollas állat eddig több mint harminc nyelven jelent meg. A brit szerző ősszel a PesText vendége lesz. Munkamódszeréről és a készülő új könyvéről is beszélgettünk vele.

Kritika

Opera

Kritika

Grandiózus pamparamm

Verdi: Attila

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Színház

Programajánló melléklet – Interjú

Színház

„Ha nem dicsérnek”

Nagyabonyi Emese színésznő

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

Programajánló melléklet – Köhögve indul a színházi évad

Színház

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Nagykapu

Ai Weiwei. In Search of Humanity

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Fenevad

Baltasar Kormákur nemzetközi hódítóútja a túlélés tematikájára épül (Dermesztő mélység, Everest, Sodrásban); a Fenevad is ezt a palettát színesíti.

Visszhang: film

Visszhang

Nevem Zlatan

A Svédországban született bosnyák sztár, Ibrahimović nevével az is találkozott már, akit a foci a legkevésbé sem érdekel.

Visszhang: animációs film

Visszhang

Szerencse

Parkolóhely az első sorban, sikeres szerelmi élet, jókor jó helyen – ha bárkinek volt már része valamelyikben, jobb, ha tudja, hogy Szerencseországnak köszönheti.

Visszhang: koncert – sziget

Visszhang

Stromae

Nagyon nehéz elcsípni azt az időszakot egy előadónál, amikor már eléggé ismert ahhoz, hogy a legnagyobb színpadokon léphessen fel, de a produkción még nem látszanak a rutin unalmas jelei. Stromae azon kevesek közé tartozik, aki kétségtelenül profinak számít, ám a fellépéseiből még nem veszett ki a lélek.

Visszhang: koncert

Visszhang

DIIV

Merész húzás a Sziget idejére külföldi előadó koncertjét egy klubba leszervezni, de mivel a fesztivál első estéjén nagyítóval kellett keresni a gitárzenekarokat, talán megérte bevállalni a kockázatot.

Interaktív
Film

tévésmaci

Film

Medve, medve

Amikor Sztupát és Trochét belepte a szerelmi bánat, nehezen viselték.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Café Maran – Siófok

A siófoki választékot böngészve legalább tíz olyan egységet találunk, amelyik mellett ott fityeg a reggelizőhely címke is.