Bulgária titokban segítette Ukrajnát a háború elején

  • narancs.hu
  • 2023. január 18.

Külpol

Fegyvert és lőszert küldött az oroszbarátnak elkönyvelt ország, még mielőtt a nyugati segítség odaért volna.

Titokban hónapokig segítette Ukrajnát fegyverrel, lőszerrel, üzemanyaggal a bolgár kormány – derül ki a Guardian oknyomozó cikkéből.

Ennek azért van különös jelentősége, mert Bulgáriát inkább oroszbarátnak könyvelte el Európa közvéleménye, és a bolgár kormány hivatalosan, nyilvánosan meg is tagadta, hogy segítse Ukrajnát. 

A HVG emlékeztet, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetlen támogatása nem érkezett meg azonnal a megtámadott Ukrajnának, amely az első orosz támadások visszaverése közepette rászorult az utánpótlásra. 

A Guardiannak Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Assen Vasziljev pénzügyminiszter is bevallotta, hogy Bulgária a háború első három hónapjában az ukrán haderő lőszerszükségletének 30, gázolajszükségletének negyven százalékát biztosította. 

Ráadásul az üzemanyagot, amiből Ukrajna kapott, az Oroszországtól vásárolt kőolajból állította elő Bulgáriában az orosz Lukoil, csakhogy a szállítmányok nem közvetlenül Ukrajna felé mentek, hanem Románián át. Az orosz vezetés mégis értesült erről, és április 27-én ezért közölte a Kreml, hogy nem szállít több kőolajat Bulgáriának, és kibertámadások is érték az országot.

A cikk szerint Petkov miniszterelnök azért tartotta titokban ezt a segítséget, mert Bulgária lakosságának tényleg oroszbarát egy része, és saját szocialista koalíciós partnerei is oroszbarát politikát folytattak. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk