Cyber hírek

  • 2005. február 3.

Külpol

Új űrverseny Sikeres volt a Space Exploration Technologies (www.spacex.com) által kifejlesztett Merlin rakétahajtómű első próbaüzemeltetése - adta hírül az Index a Wired nyomán. A kerozinnal és folyékony oxigénnel működtetett hajtóművet és az ezzel meghajtott Falcon rakétákat kifejlesztő céget egy harminchárom éves dél-afrikai üzletember, Elon Musk alapította, aki úgy tett szert hatalmas vagyonára, hogy 2002-ben eladta PayPal nevű, online fizetést lehetővé tévő cégét az eBay aukciósszájtnak.
Musk új vállalata az America's Space Prize legnagyobb esélyese: Robert Bigelow szállodamogul ötvenmillió dolláros pénzdíjat ajánlott fel annak az amerikai vállalatnak, amely állami támogatások nélkül fejlesztett, legalább ötfős űrhajójával kétszer megkerüli a Földet, és ezt a teljesítményt hatvan napon belül megismétli. A SpaceX esélyes arra, hogy 2010. január tizedike előtt elnyerje a díjat, mondta a Wirednek Musk, aki szerint nagyon fontos, hogy az emberiség űrutazó civilizációvá váljon, és több bolygón is letelepedjen. A Falcon első éles repülését márciusra tervezik - a rakéta az amerikai védelmi minisztérium TacSat-1 műholdját viszi fel az űrbe, illetve egy alumíniumurnát százhuszonöt ember hamvaival, akik űrbéli temetést vásároltak a houstoni Space Services vállalattól (www.spaceservicesinc.com).

Terrorgájd A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) útmutatót tett közzé honlapján (www.nbh.hu), amelyből megtudható, mi alapján ismerhető fel egy terrorista, mi motiválhatja az illetőt, és mit kell tenni terrorcselekmény észlelésekor - adta hírül az [origo]. Az útmutató szerint figyelmeztetni kell az NBH-t, ha valaki titokban szervezkedik, olyan helyen jár, ahol semmi keresnivalója, vagy terrorcselekmény végrehajtásáról beszél valakivel. Az útmutató végigveszi a 2001. szeptember 11-e óta ismertté vált nagy terrortámadásokat, és megállapítja: "A sokkot okozó események fókuszában már nem csupán a rombolás és a félelemkeltés, hanem a politikai befolyásolás szándéka állt." A terrorizmus által közvetlenül fenyegetett országok egyre inkább bevonják állampolgáraikat is a munkába, és ez a célja Magyarországnak is, ezért az NBH röviden ismerteti, hogyan ismerhető fel egy terrorista, és mi a teendő, ha látunk egyet. Gyanús lehet, ha valaki a hazai társadalmi-politikai-vallási állapotoktól való különállását hangoztatja feltűnően, vagy szélsőséges nézeteket szimbolizáló jelképeket visel, ami az elkötelezettségét mutatja. Ha egy ilyen ember titokban szervezkedik, összejöveteleket szervez, az különösen gyanús. Ha valaki ilyennel találkozik, azt jelenteni kell az NBH-nak, akár e-mailben, akár telefonon - áll az útmutatóban.

Tévékeresők Több amerikai televíziós csatorna, így az ABC, a C-SPAN, a Fox News és a közszolgálati PBS már sugárzott műsoraiban is keres majd a Google, jelentette be a vállalat. A szolgáltatás nem a megszokott keresőfelületen, hanem külön weboldalon lesz elérhető. A Google által talált filmeket és híradórészleteket nem lehet majd megnézni - a tervek szerint a kereső néhány állóképet és egy-egy hangfelvételt ad majd ki találatként. A Google nagy vetélytársa, a Yahoo szintén rámozdult a mozgóképkeresésre, bár csak a neten egyébként is hozzáférhető Webcast-anyagok között keresgél, ami a szolgáltatás kritikusai szerint nem találkozik a felhasználók igényeivel.

Rádiófrekvenciás azonosítás Egyelőre csak kísérleti jelleggel ugyan, de rádiófrekvenciás azonosítót kapnak azok a kanadai és mexikói utasok, akik meghatározott pontokon lépik át az Egyesült Államok határát. A jövő tavaszig tartó kísérleti projektet kedden jelentette be az amerikai belbiztonsági minisztérium, a kísérlet annak a US-VISIT nevű programnak a része, amelyet a minisztérium a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után dolgozott ki a külföldiek ellenőrzésére - adta hírül az Index. Az országba való belépéskor az utazók olyan azonosító címkét kapnak majd, amely egy csipet tartalmaz, az pedig egy, az utashoz tartozó azonosító számot tárol. A határátkelőhelyen felállított címkeolvasók regisztrálják az azonosítót, és összevetik az utazónak a belbiztonsági minisztérium adatbázisában tárolt adataival és a róla tárolt biometrikus azonosítókkal, tehát ujjlenyomatával és arcvonásaival. Az úgynevezett RFID tagek kisméretű címkék, amelyek csipen tárolják az információt, az antennával felszerelt RFID-vevők pedig az elektromágnesesség elvén képesek olvasni a címkéken található adatokat. A rádiófrekvenciás címkéket ma is széles körben használják például könyvtári könyvek, a repülőtéren feladott csomagok nyomon követésére vagy éppen lopásgátlásra. Egy brit fogyasztóvédelmi szervezet éppen a múlt héten szólította fel a Tesco áruházlánc globális bojkottjára a vásárlókat, mert a cég rádiófrekvenciás azonosítókkal látta el egyes termékeit.

Véralkohol Februárban dobja piacra a vércukor- és koleszterin mérésére alkalmas mobiltelefonját a koreai SK Telecom. A készülék akkumulátorát olyan speciális szenzorral látták el, amely kimutatja a kért értékeket, ha tulajdonosa az érzékelőre helyezi ujját. Az ittasság mértékét a telefon a reakcióidő alapján állapítja meg.

Sziklarajz A Newcastle Egyetem munkatársai páratlan sziklaművészeti gyűjteményt tettek közzé a rockart.ncl.ac.uk internetcímen. Két és fél éves munkájuk eredménye a több mint 6000 fényképből, rajzból és leírásból álló interaktív adatbázis.

Világmárka Az Apple lett a legerősebb márkanév a Brandchannel idei világranglistáján, maga mögé utasítva a tavalyi győztes Google-t. A kétezer hirdetési szakember megkérdezésével készült felmérés nagy meglepetése, hogy a globális ötödik helyre az Al-Dzsazíra arab hírtévé került.

Számítógéptörés A kétezer-négyszáz dolláros büntetésen túl két számítógépét is össze kellett törnie annak az új-zélandi férfinak, aki egy betiltott PlayStation-játékot másolt és árusított. A Manhunt című játékot Angliában egy gyilkosság miatt vette le polcairól a legnagyobb elektronikai áruházlánc.

Mobilvírus Mobiltelefonokon terjedő vírus támadhatja meg a Lexus autókba épített fedélzeti számítógépek operációs rendszerét - állítja egy antivíruscég. A forgalmazók viszont azt állítják, hogy egyetlen olyan esetről sem tudnak, amikor számítógépvírus támadott volna Lexusra.

Hírféreg CNN-hírnek álcázza magát egy számítógépvírus: a Crowt-A névre keresztelt féreg a hírtelevízió oldalára kapcsolódik, letölti a legfrissebb cikkek címeit, bevezetőit, illetve azok tartalmát, és beilleszti őket a fertőzött üzenet tárgymezőjébe és a szövegtestbe is.