Tartalom

MaNcs, XVII. évf. 5. szám (2005-02-03)

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 1.)

Mit lehet ilyenkor csinálni, januárban, bámult K. Dezső a ködbe meg a hóba, ahonnan épp felbukkant E. Kornél sokat, például ködöt sejtető alakja. K. Dezső mondá néki. Most pedig lemerülünk, pinceborozókba, megmártózunk a Styx vizezett borában, valahogy kibekkeljük tavaszig. Te erőst kevered a mitológiákat, de úgy legyen.

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság

Ha így év elején, mint régi szokásom, végigtekintek az én kis életemen, annyi, de annyi pontot találok, amelyeken, ha visszamehetnék az idõben, beh szívesen változtatnék. Alig gyõzném meg-megállítani pöfögõ idõgépemet, annyiszor toltam én el mindent, vég-legesen. A legegyszerûbben és legradikálisabban akkor cselekednék, ha jól bevált fogamzásgátlókkal felszerelkezve kilenc hónappal születésem elé mehetnék vissza kedves szüleimhez, szegényekhez.

Publicisztika

Publicisztika

Neccre spicli

Hétfõn benyújtotta a szocialista párt a parlamentnek az ügynöktörvény módosítására vonatkozó indítványát. Az elõterjesztés az elmúlt napokban, hetekben a sajtóban megjelent információkhoz képest különösebb nóvummal nem szolgált. Momentán annyi állapítható meg teljes határozottsággal: mindenképpen tartalmazza annak ígéretét, lehetõségét, hogy feloldja az elmúlt tizenöt év tragikomikus össztársadalmi tehetetlenségét a tárgyban. Meggyõzõdésünk szerint minderre csakis egyfajta garancia képzelhetõ el, a minél szélesebb nyilvánosság. Hogy a törvénymódosítás egyik sarkalatos tétele az adatok elhelyezése az interneten, némileg megnyugtató módon hasonlatos törvényalkotói szándékot feltételez.

Publicisztika

Bugyinszki György: "Lécci, lécci, lécci!" (Az új Fidesz-stratégiáról)

A Fidesz jövõbeli kommunikációs stratégiájának fõ irányairól korábban már értekeztünk (lásd: Zavarok egy miatt?, Magyar Narancs, 2005. január 20.): a gazdasági kérdések forszírozásáról, a "dumakormányzásról" és az Orbán Viktort megszerettetni hivatott imázskampányról, amely - nem mellesleg a középre nyitás jegyében - ambíciók nélküli, lehiggadt nemzetféltõként ábrázolná õt, amolyan "kiérdemesült múmiaként" (copyright: Fidesz).

Publicisztika

Egy ember, egy szavazat

Az az érvelés, amely a mindennapos iraki merényletekért az amerikaiakat, az idegen megszállást tette felelõssé, s ezzel támadta a 2003 márciusában indított háborút, az irakiaknak mindössze két választási lehetõséget hagyott.

Publicisztika

Bajnai Zsolt: Az õ házuk, az õ váruk (A helyi tájékoztatás és az önkormányzatok)

Nem szûnõ és jogos felháborodást váltana ki demokratikus közéletünk megannyi szereplõjébõl, ha a kormány közpénzen megjelentetne egy lapot, amelyet ingyen eljuttatnának minden háztartásba, ráadásul ebben az újságban csak a kormányfõrõl, a kormányoldalról és a kormány sikereirõl lenne szó. A demokrácia felkent bajnokai közül azonban alig akad olyan, akinek megcsiklandozza az ingerküszöbét, hogy a rendszerváltás óta eltelt másfél évtizedben a magyar települések túlnyomó többségében kicsiben pontosan ez történik. Csak a kormányzat szó elõtt ott az ön- elõtag. Ráadásul e lapok fogyasztóinak nincs sok választásuk.

Belpol

Belpol

Választás Irakban: "Túl vagyunk rajta!"

- hagyhatta el a szó befolyásos emberek száját Washingtonban és Bagdadban, miután vasárnap bezártak a szavazóhelyiségek. De megkönnyebbült az a sok millió iraki is, aki részt vett ebben a bizarr "választási drámában". A hetek óta ígért erõszak elmaradt, a halottak és sebesültek száma nem haladta meg egy átlagos hétköznapét.

Belpol

Cégturbulenciák a budapesti temetkezésben: Kharón ladikjai

Az eddigi rezsi három-négyszeresét kellene fizetniük a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Rt. virágboltjait üzemeltetõ vállalkozóknak, miután a hosszú távú bérleti jogot pályázat útján kiadták gebinbe. A szerzõdés - az alkalmazottakkal együtt - negyven embert hozott nehéz helyzetbe. Forrásaink szerint az igazán nagy pénz nem is az intézet, hanem a nyertes vállalkozók számlájára fut be.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Új űrverseny Sikeres volt a Space Exploration Technologies (www.spacex.com) által kifejlesztett Merlin rakétahajtómű első próbaüzemeltetése - adta hírül az Index a Wired nyomán. A kerozinnal és folyékony oxigénnel működtetett hajtóművet és az ezzel meghajtott Falcon rakétákat kifejlesztő céget egy harminchárom éves dél-afrikai üzletember, Elon Musk alapította, aki úgy tett szert hatalmas vagyonára, hogy 2002-ben eladta PayPal nevű, online fizetést lehetővé tévő cégét az eBay aukciósszájtnak.

Zene

Zene

Kiállítás: Páramackó (Chilf Mária - Brumival bármi megtörténhet)

Brumi már régen nem Mackó-városban kószál, nem a Balatonon nyaral, iskolába sem jár: fölnõtt, s felnõttként szembe kellett néznie önmagával. Önképét pedig el kellett helyeznie, bele kellett illesztenie a világ képébe, mely torz és kegyetlen, bár alkalmasint - s ezt Brumi is jól tudja - igen szépen ábrázolható. Brumi elveszített egy szeretett lényt, s most Panasz Muki bõrébe bújva siratja. Brumi alól kifutott az idõ.

Zene

Film: Jutalomutazás (Ragályi Elemér: Csudafilm)

Ahogy a szociális ellátás, a filmgyártás sem tud mit kezdeni a hajléktalanokkal. Egy komolyabb karakter - koldus, utcagyerek, utcai zenész - megformálásához már bizonyos szakmai ismeretek szükségesek, ezért a klosárnak a vásznon legtöbbször csak a statiszta igen gyúlékony szerepe jut. De Ragályi Elemér elsõ filmjében fordul a kocka: a Keleti pályaudvar mocskában fetrengõ ágrólszakadt (Kern András) krétai luxusszállót örököl, és mivel a jogos birtokbavétel egy percet sem várhat, hõsünket görög ügyvédek szállítják, csak úgy melegében, mocskosan, büdösen a napfényes szigetre. A stewardessnek egy flakon légfrissítõt kell felhasználnia.

Zene

Film: Puzzle (Jean-Pierre Jeunet: Hosszú jegyesség)

Verdun 108-as számú, Bingo Alkonyként elhíresült lövészárká-ban Manech-nak (Gaspard Ulliel) és négy társának elege lesz az értelmetlen öldöklésbõl. Hagyják a fenébe a németeket, inkább önmagukat csonkítgatják, a mihamarabbi hazatérésben reménykedve. Az otthon melege helyett azonban a tûzvonal közepén halálra ítélve, a senkiföldje drótakadályaiba gabalyodva találják magukat.

Zene

Film: Szemtõl szembe (Jeles András: József és testvérei)

A háromszögben ábrázolt szem a 17. századtól a Szentháromság és Isten jelképe a keresztény ikonográfiában. Itt egy zöldbe játszó, szemcsés, nehezen kivehetõ, elmosódott látószerv van a vásznon, alig-alig ismerjük fel, kérdés, hogy mi figyeljük-e õt, vagy õ figyel bennünket. A perspektíva vált - a szem nézõpontjából nézhetjük tovább az eseményeket: egy prostitúcióra bírt lány történetének jeleneteit. A szereplõk mondatait pár másodperc idõeltolódással egy hang ismétli meg - úgy tûnik, a szem nem csupán lát, de hall is mindent.

Zene

Koncert: "A sztyeppe hangja" (Barbaro)

A tavasz végén járhattunk, amikor híre röppent, hogy - Tzotzoglu Jorgosz helyén Both Miklóssal - újjászervezõdött a Barbaro zenekar. Néhány új számot is felvettek, s bár lemeztervekrõl még nem beszélhettünk, egy-két koncertet már el lehetett csípni. Nekem most jött össze elõször, január 29-én a Fonóban.

Zene

Lemez: Vérszagra gyûl (High On Fire: Blessed Black Wings)

A rockzene kétségkívül tud valamit az örök visszatérés mítoszáról: az amerikai underground fajsúlyos, vadabb oldala például ismét elképesztõen lendületbe jött az utóbbi idõben. Vert helyzetbõl az uralkodói trónig - szóba hozható volna itt a teljes, mostanra már voltaképp tradicionális heavybe forduló új hardcore-mezõny, de engem, ha már zúzásról van szó, sokkal jobban lázba hoz néhány egészen öntörvényû, rendkívüli energiákat felszabadító friss zenekar. Részemrõl ezen a terén most béke van: nemrég a Mastodon komplex és epikus természetû Leviathanja, most meg az új High On Fire ütött ki, ízes parasztlengõssel.

Zene

Nyolc kis kritika

színház Agatha Christie Tíz kicsi néger című krimijét bizonyos, politikaikorrektség-okból más címmel játsszák ugyan a Vidám Színpadon, de így emlegetik, és igazuk van. Alapmű - bár nem épp a színpad az igazi műfaja.

Film

Film

Csillapíthatatlan kíváncsiság (El Kazovszkij festõ)

Jelenleg két kiállítóteremben is láthatóak a Kossuth-díjas mûvész munkái, s a nézõ nem múló kíváncsisággal nézi Pesten, az Aulich utcai galériában (február 12-ig) és Budán, a Várfok utcai XO-ban (február 5-ig) a kiállított képeket, hogy végre megpróbálja megfejteni, ki is van az alkotások mögött.

Tranzit

Tranzit

A Normafa télen: Hozzák, viszik

A Normafa a szótári definíció szerint a Sváb-hegy festõi panorámát nyújtó kilátóponja, tengerszint feletti magassága 477 méter (ebbõl következõen vagy négyszáz méterrel magasodik Pest fölé), ráadásul könnyen, gyorsan elérhetõ innen a János-hegy éppen úgy, mint a Tündér-szikla, Rácz Péter úttörõvezér vityillója vagy a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI).

Lélek

Lélek

"Menjünk vissza!" (Toldy-Schedel Emil belgyógyász, önkéntes orvos)

A szökõár után rengeteg hír érkezett Thaiföldrõl. Kevesebb Srí Lankáról, Indiából, és szinte alig Indonéziából, pedig a legtöbben - mintegy százhatvanezren - ott haltak meg. Tíz nap is eltelt, mire a polgárháborús övezetbe beengedték az elsõ külföldi orvoscsoportot. A magyarok között ott volt Toldy-Schedel Emil harminchárom éves belgyógyász. (Portréját lásd: Fiatal felnõttkor, Magyar Narancs, 2004. szeptember 16.)