Cyber hírek

  • 2004. október 7.

Külpol

Videojáték-hõsnõk a Playboyban A humanoid modellek mellett félmeztelen videojátékhõsök is pózolnak majd az amerikai Playboy magazin októberi számában. Az ötoldalas melléklet elsõ oldalán a videojátékok világában félig ember, félig vámpír, BloodRayne nevet viselõ karakter, az azonos címû játék fõszereplõnõjének képe lesz.
A második oldalt a már klasszikusnak számító,Leisure Suit Larry címû játéksorozat egyik bombázójának, Luba Liciousnek teljes alakos aktja foglalja majd el. A mûnyuszikról életrajzot és méreteket is közöl a lap, akárcsak a többi modell esetében.

Három és fél milliárd éves életforma Egy amerikai kutatócsoport Dél-Afrikában a földtörténet elsõ idõszakából származó, 3,4 milliárd éves növényi õskövületeket talált. A lelet alátámasztja azt az elméletet, miszerint az élet elsõ formái a 4,5 milliárd éves Földön legalább 3,4 milliárd évvel ezelõtt megjelentek. A most felfedezett megkövesedett organizmusok annak idején fotoszintézis segítségével hasznosították a nap energiáját - számoltak be eredményeikrõl a Nature hasábjain a Stanford egyetem geológusai.

Fertõzõ pornóképek Felbukkantak az interneten az elsõ olyan képek, amelyek a jpeg képformátum biztonsági hibáját használják ki, írta az Index a BBC nyomán. A hibát a napokban fedezték fel, publikálása után szinte biztosra vették a szakértõk az ilyen képek megjelenését. A képeket egy pornó-levelezõlistára küldték a hét végén, és az Easynews szolgáltató talált rájuk. A felhasználó csak akkor esik áldozatul a kártékony képeknek, ha megnézi õket a böngészõprogramban. A képben elrejtett kód egy olyan programot tölt le, ami lehetõvé teszi a támadónak, hogy feltörje a rendszert. A vírusirtó cégek nem készültek fel arra, hogy a Windows operációs rendszer látszólag ártalmatlan jpeg képekkel is megtámadható, mivel a kártékony kódokat más kiterjesztésû fájlokban keresik.

A SpaceShipOne nyerte az X-díjat Nem hivatalos adatok szerint száztizenkét kilométeres magasságba jutott Burt Rutan magánûrhajója hétfõ délután, így a SpaceShipOne-csapaté lett a tízmillió dolláros Ansari X-Prize, tudósít az Index a Space.com nyomán. A díjat annak ajánlotta fel egy magánalapítvány, aki egy három ember szállítására alkalmas jármûvet két héten belül két alkalommal juttat el legalább száz kilométer magasra. Az X-Prize alapítvány felajánlása 2005. január elsejéig volt érvényes, az összegért huszonhatan versengtek. A SpaceShipOne a tesztrepülések után múlt hét szerdán teljesítette az elsõ éles repülést, bár itt kisebb problémák léptek fel: az ûrrepülõ váratlanul instabillá vált, és körülbelül harmincszor megpördült a tengelye körül, a pilótának ezért le kellett kapcsolnia a fõhajtómûvet. A díj megszerzésére már régóta a SpaceShipOne-gárdának volt a legnagyobb esélye. Augusztusban két másik, a SpaceShipOne melletti rivális próbálkozás is kudarcba fulladt. A Doom és a Quake játékok készítõje, John Carmack rakétája lezuhant, ugyanebben a hónapban a Space Transport Rubicon-1 is megsemmisült. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, mert az ûrhajók bábukkal repültek. Október másodikán egy harmadik rivális, a Brian Feeney vezette önkéntes mérnökökbõl álló da Vinci csoport Wild Fire nevû rakétáját is az ûrbe küldték volna, de a kísérletet elhalasztották. A tervek szerint a Wild Fire-t gigantikus léggömbbel juttatnák huszonnégy kilométeres magasságba, és innen lõnék fel az utasszállító kapszulát a világûrbe. Tervezõi a díj reménye nélkül is folytatják.

Hackerkommandó Az észak-koreai fegyveres erõk kötelékében több száz, számítógépes kalózkodásra kiképzett szakértõ áll készenlétben, hogy szükség esetén megbénítsa a dél-koreai informatikai hálózatok mûködését, állítja a dél-koreai nemzetvédelmi minisztérium. A dél-koreai parlament nemzetvédelmi bizottságának átadott, hétfõn ismertetett minisztériumi jelentés szerint 500-600 számítástechnikai szakértõt foglalkoztat az észak-koreai hadsereg. A különleges, öt évig tartó felsõfokú képzésben részesült kalózoknak az a feladata, hogy behatoljanak az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán számítógépes hálózataiba információgyûjtés vagy ellenséges támadás céljából. Dél-koreai szakértõk szerint az észak-koreai felderítési szolgálatok képességei azonos szinten állnak a világ nagyhatalmaiéval. Idén nyáron, júniusban és júliusban informatikai támadások értek fontos dél-koreai számítógépes központokat Kínából kiindulva. Azt nem sikerült kideríteni, hogy kínai vagy más külföldi hackerek törtek-e be a dél-koreai parlament, különbözõ kormányhivatalok, magáncégek, egyetemek és tömegtájékoztatási eszközök informatikai rendszereibe. A dél-koreai hírszerzés komolynak minõsítette a veszélyt.

MORZE

Lemaradás Az internetet használó magyar felnõttek száma a GfK Piackutató Intézet szerint elérte az 1,8 millió fõt. A gyors fejlõdés ellenére még mindig hátrányban vagyunk a régió többi országához képest, az EU-hoz idén csatlakozott nyolc közép- és kelet-európai ország között nálunk a legalacsonyabb az internethasználók aránya.

Légszennyezés Az orosz kormány jóváhagyta a globális felmelegedés megállítására született kiotói egyezmény ratifikálására vonatkozó törvénytervezetet. Az egyezmény hatálybalépése - az Egyesült Államok 2001-es visszalépése miatt - az orosz ratifikálástól függ.

Alaphálózat Továbbfejlesztik az európai kutatási és akadémiai szférát kiszolgáló informatikai alaphálózatot. A kontinens nagy részét behálózó GÉANT-ra szánt mintegy 100 millió eurós uniós támogatás a fejlesztések közel felét fedezi.

Nobel-díj A 2004-es év élettani-orvosi Nobel-díját megosztva az amerikai Richard Axel és Linda B. Buck kapták a szaglórendszer felépítésének és mûködésének feltárásában elért úttörõ eredményeikért.

Földmoraj Egy új amerikai elemzés szerint a Föld alól hallható rejtélyes morajlást bolygónk viharos tengerei okozzák. Az eddig megmagyarázhatatlannak tûnõ, alacsony frekvenciájú rezgés akkor is tapasztalható, amikor nincs földmozgás és földrengés sem.

Üzemanyagcella Az NTT DoCoMo japán telefontársaság csütörtökön bemutatta a miniatûr üzemanyagcella prototípusát, amely a harmadik generációs mobiltelefonok tápellátásáról gondoskodik. A Fujitsu Laboratories által gyártott eszköz metanol és hidrogén vegyítésével állítja elõ az energiát.

Rezgéstovábbítás A német Siemens nemsokáraérintés-, nyomás- és rezgésszenzorral ellátott mobilkészüléket dob piacra: az új modell használója hangulatát is képes továbbítani MMS-üzeneten keresztül.

Mobiltelevízió Nagy-Britanniában az NTL telefontársaság elsõként tesztel többcsatornás televíziószolgáltatást mobiltelefonon; a 2005 tavaszán kezdõdõ kísérletben ötszáz ügyfele láthatja a televízió adását a beépített digitális tévévevõvel ellátott mobiltelefonon.

Figyelmébe ajánljuk