cyber hírek

  • 2003. szeptember 18.

Külpol

Nagy Testvér Díj Szeptember 1-jétől 25-ig immár harmadik alkalommal lehet jelöléseket tenni az interneten (www.nagytestverdij.hu), hogy idén melyik cég, állami szervezet és magánszemély kapja meg az elektronikus magánszféra megsértéséért járó Nagy Testvér Díjat. A Nagy Testvér Díjat a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően mindig azok kapják meg, akik a legtöbbet tették az emberek (elektronikus) magánszférájának megsértéséért.n Apple vs.
Apple A fizetős zeneletöltést kínáló Apple iTunestól négy hónap alatt 10 millió zeneszámot töltöttek le - adta hírül a vállalat. A zeneszámok darabját az Apple 99 centért, azaz mintegy 230 forintért árusítja. Miután az Apple Computers mind az öt nagy zenekiadó hozzájárulását megszerezte, most mintegy egymillió különböző zeneszámot kínál az iTuneson (www.ipod.com/itunes/) keresztül. A Beatles Apple Corps nevű vállalata ugyanakkor pert indított az amerikai Apple Computers ellen a számítógépgyártó iPod zenelejátszója és iTunes zeneáruháza miatt. A feloszlott angol zenekar keresete szerint az Apple megszegte korábbi megállapodásukat, miszerint kizárólag számítástechnikával foglalkozik, és nem teszi be a lábát a zeneiparba, írta az Index a Fox News nyomán. A két vállalat közti jogi huzavona nem új keletű: a Beatles Apple nevű cége az Apple Computers megalakításakor pert indított Steve Jobs vállalata ellen, névbitorlás miatt. A történet iróniája, hogy Jobs éppen a Beatles előtti tisztelgésként nevezte el a cégét Apple-nek. Az ügyet lezáró peren kívüli megállapodásban az Apple Computers nemcsak nagy összegű kártérítést fizetett a Beatlesnek, de azt is megígérte, hogy az Apple logó és név alatt kizárólag számítástechnikai termékeket forgalmaznak majd, zenét semmiképpen. A Beatles cége néhány évvel később mégis pert indított az Apple ellen, mert a cég hangszórókkal kiegészített számítógépek árusításába kezdett. Ez idáig becslések szerint ötvenmillió dollárnyi kártérítést kasszírozott az Apple Corps a számítástechnikai cégtől.

n Európai járványügyi központ Járványügyi központot hoz létre az Európai Unió fertőző betegségek folyamatos megfigyelésére és a védekezés eszközeinek összehangolására. A kutatók szerint jövőre Európát is elérheti egy agresszív influenzavírus. A statisztikák szerint egy újabb, a spanyolnáthához hasonlóan komoly járvány még 2017 előtt kialakulhat, s akár a lakosság 30-40 százalékát is megfertőzheti. Az előrejelzések szerint az idei influenzajárvány enyhének ígérkezik, akárcsak a korábbi években, 2004-től kezdve azonban éberségre intenek az orvosok: egy sokkal agresszívebb influenzavírus - akárcsak a hatvanas évek ázsiai vírusa - előbb vagy utóbb Európát is eléri.

n A Mahasz is perelne Alig 24 órával az amerikai fájlcserélőperek megindítása után le is zárult az első ügy: a 261 alperes egyike, egy 12 éves New York-i kislány édesanyja peren kívül megállapodott a lemezkiadók szövetségével, így a szervezet kétezer dolláros kártérítés ellenében visszavonja a vádakat a lány ellen. Az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) múlt hétfőn indított pert 261 magánfelhasználó ellen, akik szerintük "példátlanul" nagy mennyiségben cserélgettek zenéket. A RIAA korábban megegyezett azzal a négy főiskolai hallgatóval is, akiket még áprilisban pereltek be. A fiatalok 12-17 000 dollár közötti kártérítéseket fizetnek. A szövetség a legutóbb perbe fogott felhasználók közül is többel megegyezett már, elmondásuk szerint 3000 dollár körüli összegekben, de jelezték, hogy a későbbi egyezségekben már nagyobb kártérítési igényekre lehet számítani. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) - amerikai társszervezete példáját követve - nem zárja ki, hogy büntetőeljárást kezdeményezzen azok ellen, akik jogellenesen terjesztenek internetről letöltött zenei fájlokat - áll a Mahasz pénteki közleményében. A Mahasz is rendszeresen figyeli az internetet, és a megtalált jogsértő zenei tartalmak szolgáltatóinak figyelmeztető leveleket küld. A legtöbb szolgáltató eltávolítja a sérelmezett zenei fájlokat, néhány szerverüzemeltető azonban a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó intézkedni - állítja a Mahasz.

n Fiatal tudósok Négy magyar fiatal is meghívást kapott az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének döntőjére, amelyet szeptember 20-tól Budapesten rendeznek meg. Az immár tizenötödik alkalommal meghirdetett eseményen 39 ország 113 fiatalja vesz részt a 15-20 év közötti korosztályból. Az egyhetes rendezvényen két Nobel-díjas tudós is jelen lesz: Harold Kroto angol kémikus és Ivar Giaever norvég születésű amerikai fizikus.

n Leesett a műhold Egy 239 millió dolláros költséggel épülő, közel teljesen kész műhold szerelés közben leesett az állványról és megsérült a Lockheed Martin sunnyvale-i szerelőcsarnokában. Az amerikai oceanográfiai és meteorológiai hivatal (NOAA) megbízásából épülő műhold a tervek szerint 2008-ban áll majd sarkköri pályára, és négy éven át vizsgálja a Föld klímáját.

n Kozmikus szubbasszus Brit csillagászok a Chandra röntgenteleszkóp segítségével felfedezték a világegyetem legmélyebb hangját, mely a Perseus csillaghalmaz központjában lévő fekete lyukból jön. A fekete lyuk által kibocsátott B (vagy aisz) hang emberi fül számára nem hallható, mivel 57 oktávval mélyebb a normál C közelében található hasonló hangnál.

n Szorongós infrahang A szélsőségesen mély hangok szomorúvá és idegessé teszik az embereket, derítette ki egy brit kutatócsoport. A tudósok most kísérleti körülmények közt is alátámasztották azt az elképzelést, miszerint a mindenen áthatoló infrahangnak köze lehet az állítólagosan kísértetjárta helyeken tapasztalható élményekhez. Az angliai National Physical Laboratory munkatársai egy hétméternyi átmérőjű cső segítségével állították elő az infrahangot, mégpedig egy kortárs zenei koncerten.

Figyelmébe ajánljuk