cyber hírek

  • 2003. november 27.

Külpol

A kép is adat Az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított a kamerás mobiltelefonokkal és webkamerákkal készíthető képekkel kapcsolatban. Péterfalvi Attila szerint világszerte egyre több országban próbálják megakadályozni a kamerás kukkolást, a fénykép ugyanis személyes adat, melynek tárolásához, kezeléséhez és továbbadásához az érintett hozzájárulása szükséges.n Jönnek a műénekesek Jó hír a kispénzű slágergyárosoknak: már megvásárolhatók a világ első virtuális énekesei.
Leon, Lola és Miriam bármilyen megadott dallamot és szöveget képesek valósághűen elénekelni. Bár a Vocaloid (www.vocaloid.com) még csak angol és japán éneket tud leképezni, az Indexnek nyilatkozó magyar forgalmazó szerint itthon is lehet rá kereslet, bár szerinte venni csak kevesen fognak belőle, inkább lemásolják. Az elektronikus zenekészítő eszközök és szoftverek mára már igen sok hangszer hangját elő tudják állítani mesterségesen, de az emberi énekhanggal, annak bonyolultsága miatt, eddig mindenkinek meggyűlt a baja. Az énekben emellett általában dallam és szöveg egyaránt jelen van, ilyen kettősség más hangszereknél nem található meg, és ez szintén nehezíti a leképezést. Az emberi fül ráadásul annyira kifinomultan érzékeli az emberi hangot, hogy a legkisebb hangszínbéli elcsúszást vagy hibát azonnal felfedezi. A szakma ezért nagyon várta a Yamaha új rendszerű, Vocaloidnak elnevezett énekszintetizáló technológiáját, amit a cég először márciusban, a frankfurti zenei vásáron mutatott be. A szoftverhez azonban hangmintákra is szükség volt, ezért a Yamaha hangmintakészítő cégeknek licencelte a technológiát, például a japán Crypton Future Mediának, a német Best Service-nek vagy a brit Zero-G-nek. Elsőként a Zero-G készült el műénekeseivel, Leont és Lolát, a világ első virtuális férfi és női énekeseit a múlt hét elején mutatták be.

n Sarki fény Az utóbbi hetekben szokatlan sarki fény figyelhető meg Magyarország egyes részein: a több csillagvizsgáló által regisztrált ritka fényjelenségek összefüggésben vannak a szokatlanul élénk napfolttevékenységgel, amelyekre a tudomány mindeddig nem ismeri a pontos magyarázatot. A Budapesten kívül főleg az ország északi részein látható sarki fény legtöbbször vörös-zöld színben játszik. A tudósok szerint ez a jelenség időszakosan, váratlanul mutatkozik, ezért nem jósolható meg, hogy mikor vagy meddig lesz látható Magyarországon. Sarki fények mind az északi, mind a déli póluson keletkeznek. Rendszerint mágneses viharok következményei, s a sugarakban oxigént és nitrogént mutattak ki a kutatók. A jelenséget a Napból a Föld felé áramló és a sarkok felé eltérített részecskék - igen sebesen mozgó szabad elektronok - gerjesztik. Magyarországon legutóbb 1988-89 táján lehetett érzékelni - leginkább vörös árnyalatú - sarki fényt.

n Kiberbűnözők A kiberbűnözés ellen indított legújabb nemzetközi akció százhuszonöt letartóztatást eredményezett - jelentette be kedden John Ashcroft amerikai igazságügyi miniszter. A gyanúsítottak többek között hitelkártyacsalással, kalózmásolatok gyártásával és vállalati rendszerek feltörésével foglalkoztak. Az október elsején elindított nyomozómunka során Ghánától Dél-Kaliforniáig több mint százhuszonötezer sértettet találtak, akiket összesen százmillió dolláros kár ért. Hetven vádiratnak köszönhetően eddig százhuszonöt gyanúsítottat tartóztattak le, de további letartóztatások várhatók. Romániában például letartóztattak egy férfit, aki aukciókon egymaga több mint ötszázezer dollárt csalt ki az internetezőktől. A ghánai és nigériai hatóságok segítségével szintén több millió dolláros kárt okozó bűnözőket fogtak el. A legtöbben lopott vagy nem létező árut próbáltak értékesíteni az aukciós weboldalakon keresztül, illetve hitelkártyaszámokat csaltak ki hamis e-mailekkel. Néhány gyanúsított titkos dokumentumokat lopott el kormányzati szerverekről, hitelkártyaszámokat másolt át vállalati rendszerekről és hamis számítógépes szoftvereket értékesített. Az internetes csalásokat érintő panaszokkal foglalkozó Internet Fraud Complaint Centerbe (www.ifccfbi.gov) több mint ötvennyolcezer panasz érkezett 2003 első kilenc hónapjában.

n Leonardo repülőgépe Egy olasz férfi Leonardo da Vinci vázlatai alapján repülőgépet épített, és az elkészült légi jármű nem csupán megtévesztésig hasonlít egy sárkányrepülőre, hanem repülni is képes. Angelo D`Arrigo kétéves munkával, Leonardo 500 éves vázlatai alapján hozta létre a repülő szerkezetet.

n Aszteroida A legújabb kutatások szerint a 66 millió évvel a dinoszauruszokat kipusztító meteorit becsapódása előtt jóval pusztítóbb ütközést vészelt át a földi élővilág. A 251 millió évvel ezelőtt történt katasztrófa teljesen eltörölte az életet a Föld színéről. A lehetséges okok utáni vizsgálatok nagy erőkkel folynak, hiszen a kutatók szeretnék előre látni a várható katasztrófákat.

n `ssejtkísérletek Az Európai Parlament múlt szerdán "érzelmileg túlfűtött" szavazással úgy döntött, hogy engedélyezi az embrionális őssejtek kutatási célra való felhasználását. Az elképzelést még az EU kutatási minisztereinek is jóvá kell hagyniuk, akik meg is vétózhatják az engedélyt.

n Halállista A kihalással fenyegetett több mint 12 ezer állat- és növényfajt felsoroló idei listát a svájci Glandban tette közzé a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (www.iucn.org). Kihalás fenyegeti az albatroszokat, a Mekong-deltában élő óriásharcsát, a Földközi-tengerben honos egyik delfinalfajt vagy a szálkás szőrű pókmajmok már csak Kolumbiában és Venezuelában megtalálható egyik faját, de egyes moszatfajok és zuzmók is örökre eltűnhetnek a Földről.