Kulturális hírek

  • 2003. november 27.

Külpol

n MODERN ÉS KORTÁRS Modern magyar festészet 1892-1919 címmel szerkesztett és adott ki egy csaknem ezer színes reprodukciót tartalmazó albumot 61 múzeum és 146 magángyűjtemény képeiből válogatván Kieselbach Tamás műgyűjtő, művészettörténész, akinek galériájában november 28-ig meg is tekinthető a festmények egy része (képünkön). A Kieselbach aukciósház téli árverését december 12-én rendezik a Vígszínházban.November 27-30.
között immár második alkalommal rendezik meg a MEO Art Fairt: 3000 nm területen 23 galéria mutatkozik be kortárs kínálattal, szakmai vitát tartanak a kortárs képzőművészet és a műkereskedelem kapcsolatáról és a Velencei Biennále magyar pavilonjában kiállított, Nefertiti teste című Kis Varsó-installációról. A szervezők a MEO Art Fairt jövőre szeretnék bekapcsolni a nemzetközi képzőművészeti vásárok vérkeringésébe.

n KOOLHAAS BERLINBEN Content - Bauten, Projekte und Konzepte seit 1996 címmel látható kiállítás január 18-ig a berlini Neue Nationalgalerie-ben: a holland építész eddigi legnagyobb berlini bemutatkozására az adott apropót, hogy hamarosan megnyílik a német fő-városban Hollandia nagykövetségének általa tervezett új épülete. A kiállításra jelent meg Koolhaas, az építészeti Nobelnek számító Pritzker-díj 2000-es kitüntetettje Content című, 600 oldalas könyve. (Képünkön egyik műve, a belgiumi Zeebrugge kikötőépülete.)

n FILMES HÍREK Várhatóan december 15-én szavaz a parlament a filmtörvényről - közölte a filmes szakmai szervezetek képviselőivel közös sajtótájékoztatóján Hiller István kulturális miniszter. A törvény értelmében az állami támogatást - akárcsak eddig - a Magyar Mozgókép Közalapítvány osztja el, ennek összege azonban megnő (jövőre az ideinél 1,5 milliárd Ft-tal több, azaz 6, 2005-ben 8, 2006-ban 10 milliárdra). A leendő Mozgókép Koordinációs Tanács a filmes pályázatok összehangolásával, a Nemzeti Filmiroda pedig adminisztratív szolgáltatásokkal (cégregisztrációval, filmek besorolásával stb.) foglalkozik majd. A filmiparba történő tőkebevonást befektetési és adókedvezménnyel ösztönzi a jogszabály (az előzményekről: Magyar Narancs, 2002. november 21.).

15 magyar játék- és dokumentumfilmet vetítenek november 28. és december 5. között az 5. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, jelentette be Bunyik Béla amerikai forgalmazó, a fesztivál szervezője. A Tony Curtis fővédnökségével rendezendő eseményt Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című alkotása nyitja. A többi film: A boldogság színe (Pacskovszky József), A játékos (Makk Károly), A Rózsa énekei (Szilágyi Andor) Bánk bán (Káel Csaba), Boldog születésnapot! (Fazekas Csaba), Bolondok éneke (Bereczki Csaba), Glamour (Gödrös Frigyes), Rengeteg (Fliegauf Benedek), Szerelemtől sújtva (Sas Tamás), Sztracsatella (Kern András); Az út vége (Almási Tamás), Táncrend (Gyarmathy Lívia), Az a nap, a miénk (Kézdi-Kovács Zsolt) A püspök kertje (Forgács Péter).

Tarr Béla a 13. helyre került azon a listán, mely azt mutatja, miként osztályozták a Guardian című angol napilap filmszakértői napjaink rendezőit tartalom, látvány, mesterség, eredetiség és intelligencia szempontjából. Íme az első húsz: David Lynch 89 pont, Martin Scorsese 88, Joel és Ethan Coen 86, Steven Soderbergh 85, Terrence Malick 85, Abbas Kiarostami 84, Errol Morris 84, Hayao Miyazaki 84, David Cronenberg 83, Terence Davies 83, Lukas Moodysson 83, Lynne Ramsay 83, Tarr Béla 82 (tartalom: 16, látvány: 16, mesterség: 16, eredetiség: 18, intelligencia: 16), Wong Kar-wai 82, Pedro Almodóvar 81, Todd Haynes 81, Quentin Tarantino 81, Tsai Ming-Liang 80, Aki Kaurismäki 80, Michael Winterbottom 80.

n DÍJ Néray Katalin, a budapesti Ludwig Múzeum igazgatója, Váradi Júlia újságíró, Kaján Tibor grafikus és az Írók Boltja kollektívája nyerte el Budapest főváros idei Pro Cultura Urbis díját.

n NYELVI KOMMUNIKÁCI"S ÉV A közoktatási törvény immár lehetővé teszi a középiskolák számára, hogy a 2004/2005-ös tanévtől képzési rendjükbe építsenek plusz egy évet az intenzív nyelvtanulás elősegítése céljából. A négyosztályos gimnáziumok a 9., a hatosztályosak - ahol most van a jelentkezés időszaka - bármely évfolyamon elindíthatják ezt a képzést. A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban például a 2004/2005 tanévre felvett hetedik osztályos tanulók nyelvi kommunikációs éve a 11. évfolyamon lesz úgy, hogy az órakeret 60 százalékában idegen nyelvet tanulnak, a fennmaradó időben pedig főként informatikai képzésben vesznek részt.

n ANTISZEMITA ARAB FILM Az amerikai külügyminisztérium közleményben ítélte el a bejrúti Al-Manar tévécsatorna Ramadánra időzített sorozata, az Al-Shatat (Diaszpóra) egyik epizódját, melyben zsidók egy keresztény fiút áldoznak fel, hogy vérét a zsidó húsvéti ünnephez használhassák. A kanálist a Hezbollah gerillacsoport működteti.

n ISMERETLEN VAN GOGH A bredai múzeum közlése szerint egy magángyűjteményben felfedezték Vincent van Gogh egy eddig nem ismert korai festményét: a 24x16 cm-es, Hágai házakat egy "megbízható" gyűjtőnél találták meg a 150 évvel ezelőtt született művészről szóló kiállítás előkészítése közben. A művet egyelőre nem vizsgálták meg az amszterdami Van Gogh Museum szakértői, így annak eredetiségéről sem nyilatkozhattak.

n ROCK HALL OF FAME Március 15-én New Yorkban iktatják be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame & Museum új lakóit, a szakma 700 szakértőjének szavazatai alapján. Heten lesznek, köztük a két éve elhunyt George Harrison, továbbá Prince, Bob Seger, Jackson Browne, a Traffic, a ZZ Top, a Dells rhythm & blues énekegyüttes, valamint a zeneipar egy kiválósága, akinek nevét később hozzák nyilvánosságra.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.