Cyber hírek

publikálva
2001/30. (07. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elhalasztották az UMTS-tendert A kormány elhalasztja a harmadik generációs mobiltelefon-tender (UMTS) kiírását a kedvezőtlen nemzetközi piaci körülmények miatt - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Az idei költségvetés 21 milliárd forintos bevételt irányzott elő a koncessziós díjból.n Az internet nem árt a pártnak A Carnegie nemzetközi békealapítvány júliusban nyilvánosságra hozott tanulmánya a kínai és kubai internetcenzúrát elemezve megállapította, hogy az egypártrendszer nem ingott meg, legitimációs bázisa nem mállott szét, sőt a havannai és pekingi vezetés még a maga javára is tudta fordítani az internet beáramlását.

Kína támogatja állampolgárait abban, hogy internetezzenek, de ellenőrzi a kommunikációt, bizonyos oldalakat - például a Falunkung szekta honlapját - letilt, és a rendszerellenes megjegyzéseket kiszűri a társalgásból. Az országban több mint 22 millióan interneteznek, több mint 100 millióan használnak mobiltelefont, a piacvezető Legend portálja pedig napi 25 millió oldalletöltést regisztrál. Kuba az egyetemekre és néhány más intézményre korlátozza az internetes hozzáférést, a karibi szigeten mindössze pár ezer gépről érhető el a net. Júliusban az Afganisztánt irányító tálibok is betiltották az internethasználatot obszcenitása, erkölcstelensége és iszlámellenes tartalma miatt, noha az országban nem is működik internetszolgáltató.

n Webby 2001 A múlt héten San Franciscóban átadták a legjobb internetes oldalaknak járó Webby-díjakat. A Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia elismerését jelképező "rugót" harminc kategóriában ítélték oda. Kategóriánként két jelöltet díjaztak, az egyiket az akadémia internetgurukból, üzletemberekből, művészekből és szakújságírókból álló háromszázötven fős tagsága - köztük David Bowie, Beck, Björk, Larry Ellison, Francis Ford Coppola, Esther Dyson és Richard Stallman - ítélte oda, a másikat a weben zajló közönségszavazás győztese kapta. Az Onion.com humorportál a humor kategóriában, Pán Péter honlapja (www.pixyland.org/peterpan/) a bizarr kategóriában, az interaktív National Geographic (www.nationalgeographic.com) az ismeretterjesztés kategóriában, Craig listája (www.craiglist.com) a közösség kategóriában, a Young-Hae Chang Heavy Industries (www.ychang.com) a művészet kategóriában, a PBS honlapja (www.pbs.org) a televízió kategóriában, a Rekviem egy álomért (www.requiemforadream.com) honlapja film kategóriában, a Google kereső (www.google.com) pedig a legjobban menedzselt oldal kategóriában a zsűri és a közönség elismerését egyaránt kivívta. A nyomatott + online kategóriában idén kisebb zavart okozott, hogy a jelöltek közé került Feed (www.feedmag.com) a tulajdonos Automatic Media csődje miatt leállt - a díjat végül laptestvére, a közösségi alapon tovább működő Plastic.com kapta. Életműdíjat az egér feltalálója, Douglas Engelbart kapott. A további díjazottak között a www.webbyawards.com címen böngészhetünk.

n Las Vegasban fogták el az orosz hackert A Las Vegas-i DefCon hackerkonferencián az FBI letartóztatott egy orosz programozót. A vád szerint a 26 éves moszkvai Dmitrij Szkljarov olyan kódfeltörő programot írt, amely jogosulatlan hozzáférést enged az Adobe eBook Reader nevű programmal olvasható, másolásvédett digitális könyvekhez - a hacker éppen az elektronikus könyv másolásvédelmének gyenge pontjairól tartott előadást a DefConon, a prezentáció szövege a www.download.ru/defcon.ppt címen hozzáférhető. A moszkvai hackert foglalkoztató, az e-könyv-törő programot 99 dollárért áruló orosz cég, az ElcomSoft honlapját (www.elcomsoft.com) már többször bezáratta az Adobe. A Szkljarov szabadon bocsátását követelő aktivisták honlapokat és levelezőlistákat indítottak, pénzt gyűjtenek a hacker védelmére, és az Adobe bojkottjára szólítottak fel a www.boycottadobe.com webcímen.

n Válás a génekben Amerikai kutatók szerint genetikailag determinált a válásra való hajlam, éppúgy, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség. A massachusettsi Boston Egyetem kutatói négyezer egy- és kétpetéjű ikerpár megkérdezésével jutottak arra a következtetésre, hogy a házasság fennmaradásának esélye legalábbis részben a génekben rejlik. Abban azonban nem volt különbség az egy- és kétpetéjű ikrek között, hogy egyáltalán kötöttek-e házasságot - ez azt jelenti, hogy míg a házasság fennmaradása genetikailag determinált, a házasságkötési hajlam teljes egészében a környezettől és a neveltetéstől függ. A genetikailag meghatározott válás a vizsgálat szerint összefüggést mutat olyan tényezőkkel, mint a kábítószerfüggésre való hajlam, a depresszió és az alkoholizmus.

n Áttervezi hírműsorát a CNN Az internetes hírportálok támasztotta verseny hatására áttervezi hírműsorát a CNN. Augusztus elején a Headline News képernyőjének szélére szorul a műsorvezető, szöveges üzleti híreknek, szalagcímeknek és időjárási térképnek adva helyet. Hasonló átalakuláson megy át szeptembertől az ESPNews sportcsatorna is, amely a korábbi vékony szalag helyett széles sávon futtatja majd az eredményeket és a híreket a képernyő alján. Az ESPNews a reklámok alatt is futtatni akarja a híreket, és a CNN is hasonló lépést fontolgat: elemzők szerint ez a hirdetőknek is megéri, mivel a néző kevésbé hajlamos csatornát váltani, ha információt is lát a képernyőn, nem csak reklámot.

n Barátságtalan webáruházak Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (www.ofe.hu) idei felmérése szerint az elmúlt évhez képest nem nőtt számottevően az internetes boltok száma, és nem javultak a vásárlási körülmények sem. A legtöbb e-bolt nem fogyasztóbarát, és a reklamációk kezelése sem megfelelő.

n Megtévesztő keresők? A legnagyobb internetes keresők megtévesztik látogatóikat, mivel a találati oldalakon külön jelzés nélkül jobb pozícióban tüntetik fel a fizetett hirdetéseket, állítja a Ralph Nader által alapított Commercial Alert csoport. A zöldpárti szervezet amerikai versenyhivatalhoz beadott keresetében a nyolc legnagyobb kereső üzleti gyakorlatát szeretné kivizsgáltatni.

n Microsoft-kábeltévé A Microsoft a portugál TV Cabo hálózatán mutatta be interaktív televíziós szoftverét. Az interaktív tévé vásárlást, fogadást, e-mailt, játékokat és banki funkciókat kínál az előfizetőknek. A szoftver lehetővé teszi élő felvételek digitális rögzítését, kockánként léptetett visszajátszásukat és a személyre szabott, programozható műsorválasztást is.

n Napvitorlás műhold Tengeralattjáróról indított hordozórakétával "napvitorlás" műholdat lőttek fel Oroszországban 1200 kilométeres magasságba. A fékezőernyőként is funkcionáló napvitorlát tesztelő szputnyik Kamcsatka körzetében sértetlenül ért földet, megőrizve a rajta tárolt információkat.

n Candidate.hu Egyetemi és főiskolai hallgatókra szakosodott állásközvetítő oldal indult candidate.hu címen, amely az elhelyezkedni vágyó végzősök és friss diplomások, valamint a rájuk váró vállalatok egymásra találását szeretné megkönnyíteni.

publikálva
2001/30. (07. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...