Cyber hírek

  • 2001. november 15.

Külpol

Toronyradír A Microsoft Remove WTC Towers nevű javítást adott ki a Flight Simulator 2000 repülőgép-szimulátor játékhoz. A szoftvercég már korábban bejelentette, hogy a Flight Simulator 2002-ben az összeomlott két New York-i torony helyén csak egy üres folt lesz.n Az új Mars-szonda első felvétele A 2001 Mars Odyssey űrszonda több mint 460 millió kilométer megtétele után a múlt héten sikeresen végrehajtotta fékezési manőverét, amelynek végén kialakult egy átmeneti, Mars körüli pálya, majd a repülésirányítók megkezdték a levegőfékezési fázis végrehajtását.
Ennek lényege, hogy a szonda a keringés során egyre mélyebben merül a Mars-légkör felső rétegébe, egyre jobban lelassul és egyre alacsonyabbra ereszkedik, miközben a pálya közel kör alakúra változik. A cél a tudományos munka megkezdéséhez szükséges, 400 kilométer magas pálya elérése, 2 órás keringési idővel. E térképezőpálya kialakulása 2002 januárjára várható, de pontos időpontját nem lehet megmondani, mert a Mars-légkör aktuális sűrűségétől függ, amit viszont nagyban befolyásolnak a jelenleg éppen tomboló porviharok. A szonda a hőemissziós képalkotó rendszer segítségével a hétvégén elkészítette első felvételét, amely a vörös bolygó déli szén-dioxid jégsapkáját ábrázolja. A hőfényképek kitűnő lehetőséget teremtenek arra, hogy a kutatók kiszúrják a felszínen az esetleges "forró pontokat", vagyis azokat a helyeket, ahol a nagyobb mennyiségű lokális hő miatt nagyobb esély van folyékony víz és talán az élet előfordulására a felszín alatt.

n Klímatőzsde Európában Az Európai Bizottság javaslatot tett a világ első "szennyezési tőzsdéjének" felállítására, mely 2005-től kezdődően az ENSZ terveivel összhangban, az USA által nem ratifikált kiotói egyezmény alapján leszoríthatná az EU szennyezőanyag-kibocsátását. A bizottság szándékában áll, hogy még a 2002-es johannesburgi környezetvédelmi konferencia előtt elérje a tagállamoknál a kiotói egyezmény ratifikálását. A klímatőzsdéről szóló elképzelések szerint a tagállamok szennyezési engedélyeket adhatnának ki a 4-5 ezer legfontosabb európai szennyezőnek, a nagy gyáraknak és erőműveknek. A szennyezőknek minden évben megfelelő kvótákkal kell rendelkezniük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról, amelyeket az engedélyek szabadpiacán is beszerezhetnének. Egy túl nagy szennyezést produkáló, széntüzelésű erőmű tulajdonosai például megvásárolhatnák egy fémmegmunkáló üzem engedélyeinek egy hányadát, miután az tiszta energiát használó beruházásokkal megtakarítást ért el. A kiotói vállalások alapján az EU 1990 és 2010 között nyolc százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ha a világon nem csökken a szennyezés, a tudósok növekvő átlaghőmérsékletet, pusztító viharokat és árvizeket, illetve az olvadó sarki jégtakaró miatt emelkedő tengerszintet jeleznek előre.

n Biometrikus útlevél az EU-ban Az amszterdami Schiphol repülőtéren íriszszkennert vezettek be az utasok ellenőrzésére. A berendezés a szem szivárványhártyája, az írisz bizonyos részleteit egy csipkártyán tárolt biometriai adatokkal veti össze. Az eljárást a holland határőrség, a bevándorlási hivatal és az amszterdami repülőtér közösen fejlesztette ki. Az ujjlenyomattal ellentétben az írisz ellenőrzése sokkal gyorsabban elvégezhető, szemüvegen és kontaktlencsén keresztül is működik, és megbízhatóbb információkat szolgáltat. Az első lépcsőben a személyes biometriai adatokat tároló kártyát, amely 45 euróba kerül, kizárólag az EU-tagállamok polgárai válthatják ki.

n Megegyezés a Microsoft-perben Az amerikai igazságügyi minisztérium megegyezett a Microsofttal, így lezárulhat a régóta húzódó trösztellenes eljárás. A hatóságok öt-hét éven keresztül folyamatosan ellenőrzik majd a céget, és bizonyos korlátozó intézkedéseket is hozhatnak, de a Microsoft továbbra is ugyanúgy védheti a Windows forráskódját, mint eddig, és nem kell érdemben változtatnia a szoftveren. A megállapodás értelmében a számítógépgyártók a Windows mellé az eddiginél szabadabban installálhatnak más szoftvereket új gépeikre, de a Microsoft is szabadon bővítheti operációs rendszerét más funkciókkal. A megegyezés a felperesek számára visszalépés, hiszen a korábbi bírói döntések szigorúbban büntették a szoftvercéget versenykorlátozó magatartása miatt.

n Műholdképekből virtuális terep Az amerikai hadsereg a műholdképekből háromdimenziós környezetet generáló technológiákat használ a bevetésre készülődő pilóták és szárazföldi egységek felkészítéséhez. Az Anteon szoftvergyár Topscene programja műholdképekből vagy légifelvételekből geológiai és topológiai információk felhasználásával Silicon Graphics erőműveken futtatható háromdimenziós környezeteket generál, amelyek a repülőgép-szimulátorokba is betáplálhatók. A rendszer a tengerszinttől 12 kilométeres magasságig modellezi a kiválasztott vidéket. Egy másik program, a Harris által készített Realsite hasonló mutatványra képes városokkal: a műholdképek és a térkép összegyúrásával létrehozza az adott település virtuális mását. A Harris egy bemutatón a Space Imaging híres WTC-felvételei segítségével létrehozta Manhattan háromdimenziós térképét, és ezt a programot használta a québeci rendőrség is az áprilisi antiglobalizációs megmozdulások elleni védelmi vonalak megtervezéséhez.

n Szörnykamera A Loch Ness-i szörny rajongói ezentúl víz alatti, mozgó webkamerán figyelhetik a turistacsalogató legendát. A skót tóban sikló kamera 230 méteres mélységben pásztázza a terepet. Korábban már két szárazföldi kamerát is telepítettek a www.visitlochness.org címen.

n Önparkoló autó A parkolást önerőből megoldó autót fejleszt egy nagy-britanniai cég. A jármű prototípusa radartechnológiát alkalmaz, hogy felmérje a kiszemelt helyet és tájékoztassa a sofőrt, vajon az megfelelő méretű-e az autó beparkolásához. A jármű fedélzeti komputere tanácsokkal látja el az autó sofőrjét, valamint azonnal blokkolja a gépet, amennyiben fennáll a "meghúzás" esélye.

n Játéktörvény Az amerikai legfelsőbb bíróság megsemmisített egy indianapolisi törvényt, amelynek értelmében egyes erőszakos videojátékok csak szülői felügyelettel játszhatók. A törvényt több játékforgalmazó és kereskedelmi szövetség is megtámadta, mondván, hogy sérti az alkotmányos szólásszabadságot.

n Gyerekbarát böngésző Az EarthLink internetszolgáltató és a SurfMonkey pornószűrővel felszerelt böngészőt készít, amely automatikusan blokkolja a szexoldalakat és gyerekeknek szóló tartalmakat ajánl ezek helyett. A szűrőt készítő SurfMonkey állítása szerint nem gyűjtik az internetező gyerekek adatait a szoftverrel.

n NASA-szoftverek Az amerikai űrkutatási hivatal nyilvánosságra hoz több mint 200 saját fejlesztésű programot. A különböző tudományos szoftverek alkotta választék meteorológiai, kémiai elemző programoktól rakétatechnológiai alkalmazásokig terjed. A programokat a nyílt forráskódú szoftverek ügyét támogató Open Channel alapítvány segítségével ismerhetik meg az érdeklődők.

Figyelmébe ajánljuk