Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 46. szám, (2001.11.15. (2001-11-15)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Melegh Attila: A láthatatlan ember

Arundhati Roy indiai író a Guardian című brit napilap szeptember 29-i számában a Végtelen igazság algebrája című írásában egy amerikai újságírót idéz, aki a következőképpen kommentálta a szeptember 11-i tragédiát: "A Jó és Rossz ritkán jelenik meg olyan tisztán, mint a múlt kedden. Számunkra ismeretlen emberek lemészároltak olyanokat, akiket ismerünk. És tették mindezt oly szemtelen jókedvvel." E néhány mondat Roy elemzése szerint kijelöli az Egyesült Államok hadműveletének algebráját: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egy kellőképp meg nem határozott, ismeretlen ellenféllel veszi fel a küzdelmet egy olyan háborúban, amely követhetetlen lesz a közvélemény számára. Az idézett mondatok azonban nemcsak az Egyesült Államok által vezényelt hadműveletek meglehetősen furcsa számtanára világítanak rá, hanem az egész eseménysor metafizikai, társadalomfilozófiai alapjait feszegetik.

Publicisztika

Uszítási szakasz

A múlt héten újabb ´56-os perben hozott jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság: egy Korbely János nevű volt katonai parancsnokra öt év letöltendő szabadságvesztést mért ki. A bíróság szerint Korbely 1956. október 26-án a tatai rendőr-főkapitányság udvarán azután vezényelt tüzet, hogy az épületet elfoglaló felkelők megadták magukat. A vádlott ezzel a több emberen, szándékosan elkövetett emberöléssel megvalósította az emberiesség elleni bűntettet is.

Publicisztika

77 forint óránként

A "kormányzati kommunikációként" eufemizált pofátlan hazudozásnak, a nép előre megfontolt és folytatólagos átverésének a jelek szerint nincs határa: az a megalázó és kicsinyes huzakodás, amit a "polgári" kabinet művel a tűzoltókkal, ékes bizonyítéka ennek.

Belpol

Belpol

"Betörni a fiúklubba" (Nagy Beáta szociológus)

Magyar Narancs: Egy 1970-es MSZMP KB-határozat megállapítja, hogy a nők vezető posztokon való részvétele "nem áll arányban alkalmasságukkal, kevés nő tölt be vezető pozíciót, megítélésük a vezetőkiválasztásnál szigorúbb, alkalmasságuknak több bizonyítékát kell nyújtaniuk, mint a férfiaknak". Javult-e a nők munkahelyi státusa a felülről meghatározott nőpolitika következtében? Hogyan reagált szakmai környezetük a pozíciókba juttatott dísznőkre?

Belpol

Elsőfokú ítélet a Várhegyi-perben: Úgy ment, hogy maradt

a vesztegetés vádja alól; az ítélet szerint nem történt bűncselekmény, amikor helyi vállalkozók a Mahir Szolnok Kft.-n keresztül 1,3 millió forinttal támogatták fiktív számlák fejében a Fidesz és Várhegyi 1994-es önkormányzati választási kampányát. A részben elmarasztaló ítélet ellen fellebbezést nyújtott be az elítélt. Várhegyi Attila

Belpol

A Mahir Cityposternél maradtak a reklámhengerek: Oszlopos hirdetők

Areklámhengerek ügye szeptemberben került a figyelem középpontjába, amikor kiderült: a főváros szocialista-szabaddemokrata vezetése első körben azért mondott nemet a Mahir engedélyének meghosszabbítására, mert a pártok biztosítékot szeretnének arra, hogy egyenlő eséllyel jelenhetnek meg a hirdetőoszlopokon a tavaszi választási kampány során. (A Mahir Cityposter a Fidesz közeli vállalkozókhoz köthető cégbirodalom része.) A kft. viszont állítólag "háborúval" fenyegetőzött, ha kérését elutasítanák. Az érintettek e híreket rögtön cáfolták. (Lásd: Kölcsönös tisztelet, Magyar Narancs, 2001. szeptember 13.)

Belpol

Elfogadott zárszámadás: Oszd szét és uralkodj!

Múlt héten, amikor a zárszámadásról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványokról szavazott az Országgyűlés, még úgy tűnt, hogy erősen necces lesz a végszavazás. Akkor ugyanis az MSZP-, az SZDSZ- és a MIÉP-frakció távollétében mindössze 195 igen szavazattal sikerült összehozni a T. Ház igenlő döntését.

Belpol

A sürgősségi ellátás traumái: Fél egészség

Az egyébként heterogén egészségügyi szféra ezúttal meglepően egységes. A szervezést egy a sajtóhoz és az érintett állami szervekhez címzett nyilatkozat kibocsátásával - a középvezetői réteg, főorvosok, adjunktusok kezdték, de ma már minden szintről vannak aláírásukkal is demonstráló támogatóik. Kivéve talán a legfelsőt, hiszen több intézetvezető kórháza csatlakozási hírére tompítani próbálta a "rebellió" élét. Az egyenként 50-80 millió forint adósságot felhalmozó Péterfy, MÁV és Heim Pál Kórház igazgatósága egyaránt a válsághelyzetet tagadó nyilatkozatokat tett, bár elismerték, hogy akad azért fejlesztenivaló. Ám azt, hogy milyen fokú érdekkülönbségek léteznek, és a függőség mennyire mindennapi tényezővé vált, jól mutatja a tény, hogy az általunk megkeresettek közül többen is csak nevük és munkahelyük elhallgatását kérve adtak információt.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Lenyúlás és hírzárlat Az SZDSZ regisztrációs kérelmet nyújtott be a www.lenyulas.hu internetes domainre, amelyen ifjúsági szervezete, az Új Generáció a jelenlegi kormányzat korrupciós térképét szeretné a közvélemény elé tárni. Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő ugyanakkor a www.hirzarlat.hu címen tette közzé azokat a dokumentumokat, amelyekkel az SZDSZ állítólagos lenyúlásairól kívánja lerántani a leplet.n Alternatív univerzumok flopin A Pandromeda nevű szoftvercég (www.pandromeda.com) olyan programot dobott piacra, amellyel néhány óra alatt új naprendszereket hozhatunk létre: bolygókat óceánokkal, hegyekkel, nappal és akár több holddal is.

Külpol

Kulturális hírek

Arundhati Roy indiai írónőnek ítélték a párizsi Kultúrák Világakadémiája idei nagydíját:n MEGHALT KEN KESEY 66 éves korában elhunyt Ken Kesey amerikai író, aki elsősorban Száll a kakukk fészkére című, 1962-ben megjelent, 1963-ban színpadra írt, 1975-ben Milos Forman által filmre vitt első regénye révén vonult be a háború utáni amerikai irodalom legnagyobbjai közé. Abban, hogy az irodalmi életbe való berobbanását követően a hippikorszak kultikus alakjává is vált, főszerepet játszott az, hogy 1964-ben, második regénye, a magyarul ez idáig nem olvasható Sometimes a Great Notion megjelenésének évében Merry Pranksters (Vidám Kópék) nevezetű baráti körével egy pszichedelikus színekre festett, 1939-es évjáratú autóbusszal végigcsavarogta Amerikát.

Külpol

Afganisztán háborúi: Észak mindjárt Dél ellen

Aterror atyja november 3-án dzsihádot hirdetett az egész világ és az ENSZ ellen, majd a múlt hét végén - a brit The Sunday Telegraph újságírójának híradása szerint, aki látott egy jobbára az al-Káida harcosai körében forgalmazott home videót az idős mester üzenetével - beismerte, hogy az ő emberei követték el a szeptember 11-ei merényleteket. Bin Ládin eme üzenetei akár mind kétségbeesettebb próbálkozásoknak is tekinthetők az iszlám világ felbujtására valami jó kis világháborúra. Hatástalanságuk viszont bin Ládin politikai vereségéről árulkodik. Ráadásul a vele rokonszenvező rezsimek vagy a nyugati világot sinfölő véleményformálók e vallomás után már arra sem hivatkozhatnak, hogy lehet, nem is Uszáma bin Ládin az elkövető. Bin Ládinnak a tálibokon kívül nem maradt szövetségese.

Film
Zene

Zene

Könyv: Egy szerep játékai (Jake Smiles: 1 link)

Bár a Magvető Kiadó és az Origó online regénypályázatát nem kísértem figyelemmel, most, hogy megjelent az 1 link (mely Garaczi László jövőre ígért MetaXájával holtversenyben lett a győztes), nagy várakozással ültem neki. Megtetszett a könyv fekete-narancssárga osztású borítója a jobb szél feketéjébe felkúszó vékony narancssárga csíkkal, meg az osztás tengelyéhez tapadó szerző- és címfelirat.

Zene

Kiállítás: Photo Linda

Reklámszatyrot cipelő, tébláboló, pizzaszeletet majszoló, sült gesztenyét hámozó, rollerező embertársaim tömkelegét kerülgetem. El nem akarnak fogyni a Mariahilfer Strasse boltjai, mire végre a 88. számhoz érek. Ez nem üzlet, hanem egy hatalmas, Ferenc József-kori raktárból modern célszerűséggel kialakított múzeum, a birodalmi bútorgyűjtemény kiállítóhelye. Időszakos termeiben most Linda McCartney fotói láthatók. Linda Paul McCartney felesége volt, 1998 áprilisában, rákban hunyt el, akárcsak Paul mamája. 1965-ben, fotóriporterként, a Help ausztriai forgatásán ismerte meg a síelős hülyéskedéssel elfoglalt Beatles tagjait. Távolról még Johnt imádta, a személyes találkozás nyomán rájött: Paul az igazi.

Zene

Film: Az utolsó képmutatás (Kardhal)

Olyan comebacket még nem látott a mozivilág, mint John Travoltáé volt a Ponyvaregényben. A lecsúszott, lejárt szavatosságú musicalcsillag, a rongylábkirály visszatér, és learatja a babérligetet. Minden vonása, gesztusa ismerős, de már nem az, aki a szombat esti diszkóálmok idején volt. Megtestesedett, belassult, de a mosolya a régi, sőt ha lehet, ragyogóbb, mint fénykorában.

Zene

Lemez: Két Aida

Nikolaus Harnoncourt, aki az ötvenes években az úgynevezett korhű előadásokkal vált előbb hírhedtté, majd világhírűvé, feltehetően e világhír nyomása alatt (nem elhanyagolhatóan az ő felvételeiben üzleti sikert remélő lemezcégek pressziójától) a nyolcvanas évek elejétől egyre inkább birtokába vette a repertoár Beethoven utáni részét is. Harnoncourt Schumannt, Brucknert, Bartókot dirigált, sokak szerint vitathatóan; tavaly ő vezette a híres bécsi újévi koncertet; és most elkészítette első Verdi-operafelvételét. Az Aida azonban még a legelvakultabb Harnoncourt-rajongóknak is csalódást okozhat.

Zene

Színház: Malcolm Orbán Viktor? (A Macbeth a Tivoliban)

Alföldi Róbert legnagyobb ellensége valószínűleg Alföldi Róbert. Két sávban is versenyképes színházi rendező - gondol is, meg képzel is -, alkotótársai kiválóak; mindezek tetejébe Alföldi szemtelenül játékos és provokatív; feldobja, ha imádják vagy utálják. Nagyjából ezt a kettőt lehet csinálni azzal, amit csinál: az előadásokkal. Én most utálom ezt a Macbethet.

Zene

Lemez: Kapával, kaszával (Freestylers: Pressure Point)

Visszatért hát a hírhedett Harvey-Cantor duó, s olyanok ők, mint a Bourbonok: semmit sem tanultak, bár talán még nem felejtettek el mindent. Emlékezzünk csak: 1997 táján, mikor a csapból is bigbeat folyt, (többek közt) ők voltak a nagy királyok: a Freestyle Noize (Uprock EP ugye) meg a Breaker Beats ász darabok voltak, nem is szólva a hatásvadász Audioweb-, Crustation- meg Wubble U-remixekről (Policeman Skank!, Purple!, Petal!). Azután ők is megcsinálták a maguk nagylemezét, az meg már túlságosan is töményre sikerült, tele volt a B-Boy Stance- meg Ruffneck-zsánerű bombasztikus slágerekkel, s végül egész életművüket tönkrejátszották a szemét díszzsokék. Közben jöttek-mentek a zenék, a két anglidióta meg visszajött és játszik, mintha sose múlna a gyermekkor. Az új lemez (Pressure Point) összességében nem rossz, például van rajta néhány kedves darab is, a többi meg nettó önismétlés - az viszont rokonszenves, hogy a léha zene királyai nem szálltak be a ki tud sújtósabb szubbasszust keresztezni a fűnyíró hangjával versenybe. A nyitódarab (Now Is The Time) például derekasan ringatja a fejet, azután egy szokásos tósztolás Tenor Flytól (mint később kiderül, műfajában még mindig ez a legerősebb), azután egy meglepi szám, amelyben egy bizonyos Petra nevű lány énekel, és a zene szép, mintha csak az angyalok hozták volna: szinte már indie-pop, jön is vissza a nyolcvanas évek, mint az árvíz, hiába a nyúlgát meg az impregnált disznóól. Navigator már erőtlenül szól a nyolcvankettes évjáratú putytyogások alatt, de azután vége lesz mindennek, mint a botnak: jönnek a slágernek szánt cuccok, amelyek egy pillanatra sem próbálnak/hagynak elgondolkod(tat)ni a lét rejtelmei felől, megy az ember be a közepébe, azután táncol és felejt, a maradék úgyis törlődik reggelre. A slágerblokk után a végére megint elhatalmasodik a tósztolás, ami magában persze nem is lenne oly nagy baj, csak hát fiaink ezt már nem bírják sem pucával, sem cérnával - mi tagadás, mi sem: a teljes hetvenvalahány perc egy ültő helyből történő befogadása szinte lehetetlen feladat egy eltévedt és unatkozó hegymászó számára is, bár a fagyhaláltól talán megvéd. De panaszkodjunk bár, a Freestylers immár intézmény, amelyről évtizedek múltán hidakat, kisbolygókat és kétbillió lóerős űrdömpereket nevez el a hálás utókor.

Zene

Lemez: Felkapaszkodni (Herbie Mann & Sona Terra: Eastern European Roots)

Adzsesszben mostanában ritkábban lehet fuvolát hallani. Ha jól emlékszem, még a hetvenes években csendesült el, addig azonban volt vagy húsz erős éve, például Roland Kirknek, Charles Lloydnak, Joe Farrellnek, Jeremy Steignek és persze Herbie Mann-nek köszönhetően. ´t 1959-től tizenhárom éven át választották az év legjobb fuvolásának a Down Beat olvasói, és szerintem nem is tették rosszul - bár a lemezei közül nekem csak a (Supraphon-licencű) Memphis Underground volt meg akkoriban. Aztán, mondom, jött a recesszió; így hát amikor most utolért a kelet-európai gyökere, néhány hétig hagytam, hogy kifújja magát a polcomon.

Zene

Radikális sláger

és megint csak a Charlatans fúj "Ébresztőt" fenti korongja egyik szerzeményében. Mindhárom angol együttes albuma a közelmúltban jelent meg, s a felvételek még

Sport

Sport

Egy maréknyi schillingért (Magyar focisták hihetetlen kalandjai Burgenlandban)

Atörténet a boldog békeidőkben kezdődött, amikor a magyar futballistákat csak harminc év fölött engedték ki külföldre. Szombathelyről két, akkoriban nagyon népszerű játékos, Halmosi Zoltán és Kulcsár Ferenc zárhatta Ausztriában a pályafutását - így indult a nyugati vonal. Halmosit azóta is emlegetik a sógorok, a játékos odaát roppant népszerű lett. Kulcsárt sem felejtették el, a sigethi (´rsziget) kávézó közönsége azonnal tudja, hogy ő volt az a Cánci névre hallgató magyar, akit vállukon vittek végig a falun, amikor a csapat megnyerte a bajnokságot.

Sport

Kutyaütők (Magyar asztaliteniszezők Németországban)

Persze nem romantikus hősökről van szó, hanem aktív profikról, akiknek valaha megszerzett pingpongtudására máig vevők a nyugati harmadik-hetedik vonalban. Ezért is vannak itt, a kinti fellépésre hangolnak. Közülük többen abból élnek, amit hétvégenként a külhoni csapatbajnokságokban összeütögetnek.

Sport

Koordinátavadászok: Mindenkinek a maga keresztje

Nézzük meg egyszer, hogyan fest a Föld, ha nem domborzati, növényzeti vagy állatvilágbeli szenzációk mentén tálaljuk, hanem úgy mutatjuk be, mint a szülővárosunkat annak a turistának, akivel a nevezetességekkel való villogás helyett minden harmadik buszmegálló vonzáskörzetét keressük fel.