Cyber hírek

publikálva
2002/2. (01. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kurblis mobil Tekeréssel tölthető fel a Motorola és a Freeplay Energy Group által kifejlesztett új, Freecharge nevű mobilakkumulátor. Nagyjából 45 másodperces tekeréssel 5 perces beszélgetési idő vagy néhány órányi készenléti idő nyerhető, további tekeréssel a szerkezetet kiegészítő hagyományos akkumulátort lehet tölteni.

A 65 dollárért márciustól kapható FreeCharge az optimális tekerési sebességet is mutatja.

n Az Univerzum színe A kozmikus atommáglyák színe sokat elárul a világmindenség múltjáról: a fiatal, hidrogént égető csillagok kékek, míg az idősebb, nehezebb elemeket égető csillagok színe vöröses. Egy amerikai kutatócsoport több mint kétszázezer galaxis fényének színét kombinálva kikeverte az univerzum mostani átlagszínét, amely a világostürkiz és az akvamarin közötti árnyalatnak bizonyult. A baltimore-i John Hopkins Egyetem csillagászai egy ausztrál obszervatórium adataival dolgoztak, amely a Földtől kétmilliárd fényévnél közelebb található galaxisok optikai spektrumát rögzítette. Az új eredmények fényében a csillagkeletkezés egy-kétmillió évvel a Big Bang után volt a legintenzívebb: akkoriban az univerzum színe még tiszta kék volt, a fiatal csillagok túlnyomó többsége miatt. Azóta viszont elzöldült, ötmilliárd év múlva pedig az öregedő csillagok kerülnek többségbe, és az univerzum átlagszíne vörös lesz.

n Lapos képernyős iMac Steve Jobs Apple-mágus a MacWorld Expón bemutatta az új, lapos kijelzővel felszerelt iMac-családot, beszédében pedig a katódsugaras monitor halálát hangoztatta. A hajlítható szárú kijelző a számítógépet rejtő félgömbben végződik: az összkép egy felturbózott asztali lámpára hajaz. Az Apple három modellt dobott piacra, melyek 700 vagy 800 MHz-es G4-es processzorral, 40-60 GB-os merevlemezzel, Nvidia GeForce2 MX grafikus vezérlővel, CD-újraíróval, ennek DVD-olvasóval kombinált változatával vagy DVD-R-íróval várják a kedves vásárlókat. Az új iMac-ek a Mac OS X 10.1.2-es legutolsó verzióját kapják. Az Apple idei forgalma nagymértékben függ az új iMac sikerétől: a korábbi modellek eladásai tavaly szeptemberig 49 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Miután a formabontó G4 Cube kockagép messze a várakozásokon alul teljesített, az Apple most a szintén felújított iBook noteszgépszériára és az iPod mp3-lejátszóra támaszkodhat leginkább.

n Hordozható káromkodásszűrő A múlt heti Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon bemutatott ProtecTV (www.protectv.com) bármilyen tévére kötve kiszűri az illetlen szavakat a digitális angol feliratozással ellátott filmekből. Diane LaPierre találmánya jelenleg négyszáz kifejezést, mint a "barom", a "köcsög" vagy a "pofa be" sípol ki vizuálisan. A V-chippel szemben a ProtecTV nem figyeli a filmek korhatáros besorolását, így olyan filmekkel is működik, mint például a Shrek (24 illetlen szó). A hetven dollárért a cég honlapján árult készülék a digitális feliratozás teljes kikapcsolására is képes.n Microsoft vs. MagyarOffice A tavalyi év végén szinte egyszerre két, a Microsoft Office-szal kompatibilis, ám annál jóval kedvezőbb árú alternatív irodai programcsomag jelent meg a magyar piacon: az Ability Office 2002 (www.ability.hu) egy angol fejlesztés magyar változata, míg a MagyarOffice (www.magyaroffice.hu) a nyílt forráskódú OpenOffice magyarítása. Mindkét csomag tartalmaz Microsoft-kompatibilis szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt, használhatók a Microsoft Word és Excel fájlok, továbbá magyar nyelvű elválasztó és helyesírás-ellenőrző modulokkal, valamint felhasználói segédlettel rendelkeznek. A MagyarOffice ezen felül prezentációkészítőt és rajzolóprogramot, míg az Ability Office adatbázis-kezelőt és képszerkesztőt kínál. Az alternatív csomagokat a Microsoft Office árának töredékéért árulják: az Ability Office 38 ezer, a MagyarOffice pedig 18 ezer forintba kerül. Az utóbbi termék ellen a múlt héten a Microsoft jogi úton lépett fel: a szoftvergyár jogi képviselőjének álláspontja szerint a MagyarOffice hirdetése és csomagolása megtévesztheti a fogyasztókat. A MagyarOffice-t kiadó Multiráció Kft. álláspontja szerint viszont két különböző márkájú autó is jobban hasonlít egymásra, mint a lapos tokban forgalmazott MagyarOffice és a nagy dobozos Microsoft Office csomagolása.

n MTV-számítógép Az MTV Networks poptévé- és rádióhálózata után saját márkájú számítógépeket és mp3-lejátszókat dob piacra. A 18-24 éves korosztálynak szánt gépek tévézésre, DVD-zésre és internetezésre egyaránt alkalmasak lesznek. A Viacom Internationalhez tartozó vállalat Athlon XP processzort, távirányítós tévé- és rádiótunert, továbbá DVD/CD-RW-meghajtót használ a színes és dizájnos gépekben. Az MTV-s gépek az év első felében jelenhetnek meg, a szintén MTV márkanév alatt futó, 11 órányi CD-minőségű zenét tároló mp3-lejátszóval egyszerre.

n Polgári sokkoló Hamarosan az amerikai vásárlóközönség is kosarába teheti a Taser új elektromos sokkolópisztolyát - adta hírül az Index. Az arizonai gyártó a múlt heti Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon mutatta be az eszköz civil változatát: az önvédelmi fegyver a hagyományos kézisokkoló kilőhető, így biztonságosabb távolságból használható verziója. Az amerikai rendőrség évek óta előszeretettel használja őrjöngő emberek megfékezésére: a pisztolyra hasonlító eszköz ötméteres távolságig lövi ki az elektródákat - a rendőri változat lőporral, a polgári sűrített levegő segítségével. A Taser a tavaly szeptemberi terrortámadás óta roppant népszerű a légi közlekedésben is: a United Airlines 1300 bénítópisztolyt vásárolt, de sorban áll érte az American Airlines, a Continental Airlines, a Northwest Airlines és az American Trans Air légitársaság is.

n Gyémánttelefon A Nokia angol leányvállalatot és üzemet alapított, ahol luxus mobiltelefonok gyártását tervezi. A drágakövekkel díszített, Vertu márkanévvel kínált készülékek nemesfémekből készülnek majd. Korábban az Ericsson igen sikeres volt aranyborítású dobozával néhány közel-keleti piacon.

n Váltóhang Napszaktól és díjcsomagtól függően - saját számításai szerint - 5 és 21 százalék között kínál alá a Matáv jelenlegi távhívó telefontarifáinak a Vivendi. A "Váltóhang" elnevezésű, január 22-től használható konstrukció a nemzetközi, a mobiltelefonra irányuló és a belföldi távhívásban indítja be a versenyt.

n 13 mikron Az új generációs, 2,2 GHz órajelű Pentium4 áramkörei 0,13 mikronos technológiával készülnek, alumínium helyett rézből. Az Intel ezzel egy időben a korábbi 200 milliméterről 300 milliméterre növeli az általa előállított szilíciumkorongokat, amelyekből így ötször annyi chip gyártható.

n Fejforma Amerikai kutatók szerint nemcsak testsúlyhoz és életkorhoz köthető a horkolási hajlam, hanem fejformához is. A Case Western Egyetem kutatóinak felmérése szerint a kerek fejű emberek jóval hajlamosabbak a krónikus horkolásra, mint a hosszúkás fejű egyedek.

n Farnehéz euró Lengyel statisztikusok szerint a belga egyeurós érme súlyeloszlása egyenlőtlen: fej vagy írás döntéshozatal esetén a fej ötven százaléknál gyakrabban jön ki. Angol statisztikusok szerint a nemzetenként eltérő fejű érme miatt általános következtetéseket egyelőre nem lehet levonni az új valuta súlyeloszlására vonatkozólag.

publikálva
2002/2. (01. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...