Cyber hírek

  • 2002. január 17.

Külpol

Kurblis mobil Tekeréssel tölthető fel a Motorola és a Freeplay Energy Group által kifejlesztett új, Freecharge nevű mobilakkumulátor. Nagyjából 45 másodperces tekeréssel 5 perces beszélgetési idő vagy néhány órányi készenléti idő nyerhető, további tekeréssel a szerkezetet kiegészítő hagyományos akkumulátort lehet tölteni.
A 65 dollárért márciustól kapható FreeCharge az optimális tekerési sebességet is mutatja.

n Az Univerzum színe A kozmikus atommáglyák színe sokat elárul a világmindenség múltjáról: a fiatal, hidrogént égető csillagok kékek, míg az idősebb, nehezebb elemeket égető csillagok színe vöröses. Egy amerikai kutatócsoport több mint kétszázezer galaxis fényének színét kombinálva kikeverte az univerzum mostani átlagszínét, amely a világostürkiz és az akvamarin közötti árnyalatnak bizonyult. A baltimore-i John Hopkins Egyetem csillagászai egy ausztrál obszervatórium adataival dolgoztak, amely a Földtől kétmilliárd fényévnél közelebb található galaxisok optikai spektrumát rögzítette. Az új eredmények fényében a csillagkeletkezés egy-kétmillió évvel a Big Bang után volt a legintenzívebb: akkoriban az univerzum színe még tiszta kék volt, a fiatal csillagok túlnyomó többsége miatt. Azóta viszont elzöldült, ötmilliárd év múlva pedig az öregedő csillagok kerülnek többségbe, és az univerzum átlagszíne vörös lesz.

n Lapos képernyős iMac Steve Jobs Apple-mágus a MacWorld Expón bemutatta az új, lapos kijelzővel felszerelt iMac-családot, beszédében pedig a katódsugaras monitor halálát hangoztatta. A hajlítható szárú kijelző a számítógépet rejtő félgömbben végződik: az összkép egy felturbózott asztali lámpára hajaz. Az Apple három modellt dobott piacra, melyek 700 vagy 800 MHz-es G4-es processzorral, 40-60 GB-os merevlemezzel, Nvidia GeForce2 MX grafikus vezérlővel, CD-újraíróval, ennek DVD-olvasóval kombinált változatával vagy DVD-R-íróval várják a kedves vásárlókat. Az új iMac-ek a Mac OS X 10.1.2-es legutolsó verzióját kapják. Az Apple idei forgalma nagymértékben függ az új iMac sikerétől: a korábbi modellek eladásai tavaly szeptemberig 49 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Miután a formabontó G4 Cube kockagép messze a várakozásokon alul teljesített, az Apple most a szintén felújított iBook noteszgépszériára és az iPod mp3-lejátszóra támaszkodhat leginkább.

n Hordozható káromkodásszűrő A múlt heti Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon bemutatott ProtecTV (www.protectv.com) bármilyen tévére kötve kiszűri az illetlen szavakat a digitális angol feliratozással ellátott filmekből. Diane LaPierre találmánya jelenleg négyszáz kifejezést, mint a "barom", a "köcsög" vagy a "pofa be" sípol ki vizuálisan. A V-chippel szemben a ProtecTV nem figyeli a filmek korhatáros besorolását, így olyan filmekkel is működik, mint például a Shrek (24 illetlen szó). A hetven dollárért a cég honlapján árult készülék a digitális feliratozás teljes kikapcsolására is képes.n Microsoft vs. MagyarOffice A tavalyi év végén szinte egyszerre két, a Microsoft Office-szal kompatibilis, ám annál jóval kedvezőbb árú alternatív irodai programcsomag jelent meg a magyar piacon: az Ability Office 2002 (www.ability.hu) egy angol fejlesztés magyar változata, míg a MagyarOffice (www.magyaroffice.hu) a nyílt forráskódú OpenOffice magyarítása. Mindkét csomag tartalmaz Microsoft-kompatibilis szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt, használhatók a Microsoft Word és Excel fájlok, továbbá magyar nyelvű elválasztó és helyesírás-ellenőrző modulokkal, valamint felhasználói segédlettel rendelkeznek. A MagyarOffice ezen felül prezentációkészítőt és rajzolóprogramot, míg az Ability Office adatbázis-kezelőt és képszerkesztőt kínál. Az alternatív csomagokat a Microsoft Office árának töredékéért árulják: az Ability Office 38 ezer, a MagyarOffice pedig 18 ezer forintba kerül. Az utóbbi termék ellen a múlt héten a Microsoft jogi úton lépett fel: a szoftvergyár jogi képviselőjének álláspontja szerint a MagyarOffice hirdetése és csomagolása megtévesztheti a fogyasztókat. A MagyarOffice-t kiadó Multiráció Kft. álláspontja szerint viszont két különböző márkájú autó is jobban hasonlít egymásra, mint a lapos tokban forgalmazott MagyarOffice és a nagy dobozos Microsoft Office csomagolása.

n MTV-számítógép Az MTV Networks poptévé- és rádióhálózata után saját márkájú számítógépeket és mp3-lejátszókat dob piacra. A 18-24 éves korosztálynak szánt gépek tévézésre, DVD-zésre és internetezésre egyaránt alkalmasak lesznek. A Viacom Internationalhez tartozó vállalat Athlon XP processzort, távirányítós tévé- és rádiótunert, továbbá DVD/CD-RW-meghajtót használ a színes és dizájnos gépekben. Az MTV-s gépek az év első felében jelenhetnek meg, a szintén MTV márkanév alatt futó, 11 órányi CD-minőségű zenét tároló mp3-lejátszóval egyszerre.

n Polgári sokkoló Hamarosan az amerikai vásárlóközönség is kosarába teheti a Taser új elektromos sokkolópisztolyát - adta hírül az Index. Az arizonai gyártó a múlt heti Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon mutatta be az eszköz civil változatát: az önvédelmi fegyver a hagyományos kézisokkoló kilőhető, így biztonságosabb távolságból használható verziója. Az amerikai rendőrség évek óta előszeretettel használja őrjöngő emberek megfékezésére: a pisztolyra hasonlító eszköz ötméteres távolságig lövi ki az elektródákat - a rendőri változat lőporral, a polgári sűrített levegő segítségével. A Taser a tavaly szeptemberi terrortámadás óta roppant népszerű a légi közlekedésben is: a United Airlines 1300 bénítópisztolyt vásárolt, de sorban áll érte az American Airlines, a Continental Airlines, a Northwest Airlines és az American Trans Air légitársaság is.

n Gyémánttelefon A Nokia angol leányvállalatot és üzemet alapított, ahol luxus mobiltelefonok gyártását tervezi. A drágakövekkel díszített, Vertu márkanévvel kínált készülékek nemesfémekből készülnek majd. Korábban az Ericsson igen sikeres volt aranyborítású dobozával néhány közel-keleti piacon.

n Váltóhang Napszaktól és díjcsomagtól függően - saját számításai szerint - 5 és 21 százalék között kínál alá a Matáv jelenlegi távhívó telefontarifáinak a Vivendi. A "Váltóhang" elnevezésű, január 22-től használható konstrukció a nemzetközi, a mobiltelefonra irányuló és a belföldi távhívásban indítja be a versenyt.

n 13 mikron Az új generációs, 2,2 GHz órajelű Pentium4 áramkörei 0,13 mikronos technológiával készülnek, alumínium helyett rézből. Az Intel ezzel egy időben a korábbi 200 milliméterről 300 milliméterre növeli az általa előállított szilíciumkorongokat, amelyekből így ötször annyi chip gyártható.

n Fejforma Amerikai kutatók szerint nemcsak testsúlyhoz és életkorhoz köthető a horkolási hajlam, hanem fejformához is. A Case Western Egyetem kutatóinak felmérése szerint a kerek fejű emberek jóval hajlamosabbak a krónikus horkolásra, mint a hosszúkás fejű egyedek.

n Farnehéz euró Lengyel statisztikusok szerint a belga egyeurós érme súlyeloszlása egyenlőtlen: fej vagy írás döntéshozatal esetén a fej ötven százaléknál gyakrabban jön ki. Angol statisztikusok szerint a nemzetenként eltérő fejű érme miatt általános következtetéseket egyelőre nem lehet levonni az új valuta súlyeloszlására vonatkozólag.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.