Kulturális hírek

  • 2002. január 17.

Külpol

BERLINn EGY BIRODALOM KÉPEI Az Oszmán Birodalom utolsó fél évszázadában, 1839-1919 között készült fotók láthatók Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban február 24-ig. Illusztrációinkon D.
Joseph felvétele (Pasa portréja, 1890) és az Abdullah testvérek képe (Pénteki körmenet a Yildiz mecsetben, 1880).

n FILMFESZTIVÁL-START BUDAPEST Január 31. ésfebruár 5. között a Corvin moziban rendezik meg a 33. Magyar Filmszemlét. A nagyjátékfilmek között 33 alkotás szerepel: Bacsó Péter, Cs. Nagy Sándor, Dettre Gábor, Dobray György, Erdélyi Dániel, Fekete Ibolya, Gárdos Péter, Gulyás Gyula, Herendi Gábor, Jankovics Marcell, Kamondi Zoltán, Koltai Róbert, Miklauzic Bence, Mundruczó Kornél, Palásthy György, Pálfi György, Szabó Ildikó, Szurdi Miklós és Tolnai Szabolcs filmje mellett tizenkét, videóra forgatott mű. A dokumentum kategóriában 35 munka látható, a kísérleti és kisjátékfilm kategóriába nevezett 33 mű közül 16-ot talált versenyre méltónak a Jankura Péter operatőr, Peternák Miklós médiaművész, esztéta és Tillman József filozófus alkotta előzsűri. Több stúdióvezető és kritikus petícióban kérte e szám 25-re emelését Böjte József Szemletanács-vezetőtől, ám ő elutasította ezt. (A vita dokumentumai a www.magyar.film.hu címen olvashatók.)Versenyen kívül vetítik Szabó István Harvey Keitel főszereplésével forgatott filmjét az 52. Berlinalén február 6-17-én: a Taking Sides a Wilhelm Furtwängler ügyében a háború után folytatott vizsgálatról szól - a világhírű karmester kiszolgálta a náci propagandát, miközben a rendszer üldözöttein is segített. Versenyen kívül várható Robert Altman Gosford Parkja és Wim Wenders dokumentumfilmje is a BAP nevű német együttesről. Mira Nair indiai filmrendezőnő lesz a zsűri elnöke. A végleges program még nem állt össze, de a seregszemlét Tom Tykwer Heaven című műve nyitja. A 60-as éveket körbejáró sorozatba válogatott rendezők között helyet kapott Jancsó Miklós.

CANNES David Lynch amerikai rendező lesz az idei, 55. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnöke.

n AFGÁN ÉLETJELEK Egy Najibullah nevű, 39 éves színész által írt, rendezett és az ő főszereplésével játszott darabbal egy kibombázott kabuli színház falai között újraindult a tálib rezsim alatt szünetelő színházi élet Afganisztánban. Az előadás az elmúlt 23 év háborúi során ellehetetlenült afgán kultúra sorsáról szólt egyszerű, jelképes eszközökkel.

Sayed Faruk Haybat rendező megkezdte a tíz év óta első afgán film forgatását. A spekuláns a mindennapoktól elválaszthatatlan valuta- és egyéb bizniszekről, pontosabban ezek árnyoldalairól szól, főszereplője a 70-es évek sztárja, a most 78 éves Mohamed Akram Khurami, aki játszott Peter Brook 1979-es Meetings With Remarkable Men című művében is. Filmje az ismét működő Afgán Televízió számára készül, melynek archívumában alig harminc filmet találtak meg a tálibok menekülése után.

n SUNDANCE: 20 Január 19-én hirdetnek eredményt a Sundance Filmfesztiválon, a Utah állambeli Park Cityben: a Robert Redford alapította rendezvény húsz év alatt az amerikai független film első számú mustrájává nőtt. A programot idén a The Laramie Project nyitotta meg: Moises Kaufman filmje megtörtént esetet dolgoz fel: a Wyoming állambeli Laramie-ben 1998 októberében kegyetlenül megvertek, egy kerítéshez kötöztek és otthagytak meghalni egy meleg férfit, Matthew Shepardot. A két tettest életfogytiglanra ítélték. A filmet készítő New York-i színészek kétszáz interjú nyomán írt darabjukat vették filmre, melyben a helybéliek szerepeit alakítók között van Steve Buscemi és Peter Fonda is.

A program 125 egész estés játék- és dokumentum-, illetve 60 rövidfilmjét háromezer közül választották ki. Zömmel amerikai produkciók, de a World Cinema kategória révén a Sundance nemzetközi is (műsorra tűzték például az osztrák Ulrich Seidl Dog Days, a spanyol Juilo Medem Sex & Lucia, az iráni Rakhshan Bani Etemad Under the Skin of the City és a thaiföldi Wisit Sasanatieng nálunk épp most futó, A fekete tigris könnyei című alkotását). Él a Sundance Online Fesztivál (a www.sundance.org címről elindulva animációs, játék-, kísérleti- és dokufilmeket láthatunk), s Robert Redford bejelentette: a New York-i Soros Documentary Fund 4,6 milliárd dollárjával alapot hoztak létre dokumentumfilmek készítésének támogatására. A Sundance játékfilmes kábeltévé-csatornája mellett létrehoznak egy dokumentumfilmek sugárzására specializálódó tévéadót is.

n GYÁSZ 104 éves korában a kubai Cojimar halászfaluban elhunyt Gregorio Fuentes, akiről Az öreg halász és a tenger című regénye főhősét mintázta Ernest Hemingway. ´ volt Hemingway hajójának parancsnoka, amikor az író Kubában élt.

81 éves korában elhunyt Eötvös Gábor zenebohóc. Az 50-es években vidéken kezdett pályáját a 70-es évektől a Fővárosi Nagycirkuszban folytatta. A magyar cirkuszművészet klasszikus jelenetévé vált, ahogy "Van máááááásik!" kiáltással ruhája rejtekeiből egyik hangszert szedte elő a másik után.

Elhunyt Henri Verneuil francia filmrendező: 1920-ban Achod Malakian néven a törökországi Rodostóban született egy örmény családban, szülei a pogromok elől menekültek Franciaországba. Az 50-es években vígjátékokat rendezett Fernandellel (Az ötlábú birka, Első számú közellenség), majd krimiket Jean Gabinnel, Alain Delonnal (Alvilági melódia, Szicíliaiak klánja). Robert Merle Két nap az élet című regényét Belmondóval vitte filmre. Utolsó mozifilmjét (588 rue Paradis) 1992-ben készítette, 1996-ban életmű-Césart kapott.

43 éves korában meghalt Stuart Adamson: a Big Country alkoholizmusban szenvedő énekese egy honolului szállodában fölakasztotta magát. Adamson a Skids nevű skót new wave zenekarban tűnt föl a 70-es évek végén, 1981-ben alapította meg a Big Countryt. Nyolc albumuk közül legismertebb tán a The Crossing, két Grammy-jelöltségig jutottak, búcsúkoncertjüket 2000 májusában tartották Glasgow-ban.

n HIBÁTLAN DON QUIJOTE Csaknem négyszáz évvel Cervantes művének eredeti megjelenése után Madridban tökéletes, hibátlan formában publikálták a Don Quijotét. Francisco Rico filológus, irodalomtudós irányításával sikerült kiküszöbölni az eredeti kézirat mintegy kétezer nyomdahibáját, illetve az 1605-ös szöveg téves interpretációjából eredő hibákat. A kötetet az első illusztrált verzió, az 1674-es kiadás képei díszítik, s jár mellé egy CD-ROM is az elmúlt évtizedek Cervantes-kutatásainak dokumentációjával.

n DÍJ Az Agrárinnovációs Kft.-ről, illetve az olajszőkítésről szóló riportjaikért Blénessy Gábor és Rajnai Attila megosztva kapta a Göbölyös József újságíró emlékére, a tényfeltáró újságírói teljesítmény elismerésére alapított Soma-díjat.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.