Kulturális hírek

  • 2002. január 17.

Külpol

BERLINn EGY BIRODALOM KÉPEI Az Oszmán Birodalom utolsó fél évszázadában, 1839-1919 között készült fotók láthatók Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban február 24-ig. Illusztrációinkon D.
Joseph felvétele (Pasa portréja, 1890) és az Abdullah testvérek képe (Pénteki körmenet a Yildiz mecsetben, 1880).

n FILMFESZTIVÁL-START BUDAPEST Január 31. ésfebruár 5. között a Corvin moziban rendezik meg a 33. Magyar Filmszemlét. A nagyjátékfilmek között 33 alkotás szerepel: Bacsó Péter, Cs. Nagy Sándor, Dettre Gábor, Dobray György, Erdélyi Dániel, Fekete Ibolya, Gárdos Péter, Gulyás Gyula, Herendi Gábor, Jankovics Marcell, Kamondi Zoltán, Koltai Róbert, Miklauzic Bence, Mundruczó Kornél, Palásthy György, Pálfi György, Szabó Ildikó, Szurdi Miklós és Tolnai Szabolcs filmje mellett tizenkét, videóra forgatott mű. A dokumentum kategóriában 35 munka látható, a kísérleti és kisjátékfilm kategóriába nevezett 33 mű közül 16-ot talált versenyre méltónak a Jankura Péter operatőr, Peternák Miklós médiaművész, esztéta és Tillman József filozófus alkotta előzsűri. Több stúdióvezető és kritikus petícióban kérte e szám 25-re emelését Böjte József Szemletanács-vezetőtől, ám ő elutasította ezt. (A vita dokumentumai a www.magyar.film.hu címen olvashatók.)Versenyen kívül vetítik Szabó István Harvey Keitel főszereplésével forgatott filmjét az 52. Berlinalén február 6-17-én: a Taking Sides a Wilhelm Furtwängler ügyében a háború után folytatott vizsgálatról szól - a világhírű karmester kiszolgálta a náci propagandát, miközben a rendszer üldözöttein is segített. Versenyen kívül várható Robert Altman Gosford Parkja és Wim Wenders dokumentumfilmje is a BAP nevű német együttesről. Mira Nair indiai filmrendezőnő lesz a zsűri elnöke. A végleges program még nem állt össze, de a seregszemlét Tom Tykwer Heaven című műve nyitja. A 60-as éveket körbejáró sorozatba válogatott rendezők között helyet kapott Jancsó Miklós.

CANNES David Lynch amerikai rendező lesz az idei, 55. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnöke.

n AFGÁN ÉLETJELEK Egy Najibullah nevű, 39 éves színész által írt, rendezett és az ő főszereplésével játszott darabbal egy kibombázott kabuli színház falai között újraindult a tálib rezsim alatt szünetelő színházi élet Afganisztánban. Az előadás az elmúlt 23 év háborúi során ellehetetlenült afgán kultúra sorsáról szólt egyszerű, jelképes eszközökkel.

Sayed Faruk Haybat rendező megkezdte a tíz év óta első afgán film forgatását. A spekuláns a mindennapoktól elválaszthatatlan valuta- és egyéb bizniszekről, pontosabban ezek árnyoldalairól szól, főszereplője a 70-es évek sztárja, a most 78 éves Mohamed Akram Khurami, aki játszott Peter Brook 1979-es Meetings With Remarkable Men című művében is. Filmje az ismét működő Afgán Televízió számára készül, melynek archívumában alig harminc filmet találtak meg a tálibok menekülése után.

n SUNDANCE: 20 Január 19-én hirdetnek eredményt a Sundance Filmfesztiválon, a Utah állambeli Park Cityben: a Robert Redford alapította rendezvény húsz év alatt az amerikai független film első számú mustrájává nőtt. A programot idén a The Laramie Project nyitotta meg: Moises Kaufman filmje megtörtént esetet dolgoz fel: a Wyoming állambeli Laramie-ben 1998 októberében kegyetlenül megvertek, egy kerítéshez kötöztek és otthagytak meghalni egy meleg férfit, Matthew Shepardot. A két tettest életfogytiglanra ítélték. A filmet készítő New York-i színészek kétszáz interjú nyomán írt darabjukat vették filmre, melyben a helybéliek szerepeit alakítók között van Steve Buscemi és Peter Fonda is.

A program 125 egész estés játék- és dokumentum-, illetve 60 rövidfilmjét háromezer közül választották ki. Zömmel amerikai produkciók, de a World Cinema kategória révén a Sundance nemzetközi is (műsorra tűzték például az osztrák Ulrich Seidl Dog Days, a spanyol Juilo Medem Sex & Lucia, az iráni Rakhshan Bani Etemad Under the Skin of the City és a thaiföldi Wisit Sasanatieng nálunk épp most futó, A fekete tigris könnyei című alkotását). Él a Sundance Online Fesztivál (a www.sundance.org címről elindulva animációs, játék-, kísérleti- és dokufilmeket láthatunk), s Robert Redford bejelentette: a New York-i Soros Documentary Fund 4,6 milliárd dollárjával alapot hoztak létre dokumentumfilmek készítésének támogatására. A Sundance játékfilmes kábeltévé-csatornája mellett létrehoznak egy dokumentumfilmek sugárzására specializálódó tévéadót is.

n GYÁSZ 104 éves korában a kubai Cojimar halászfaluban elhunyt Gregorio Fuentes, akiről Az öreg halász és a tenger című regénye főhősét mintázta Ernest Hemingway. ´ volt Hemingway hajójának parancsnoka, amikor az író Kubában élt.

81 éves korában elhunyt Eötvös Gábor zenebohóc. Az 50-es években vidéken kezdett pályáját a 70-es évektől a Fővárosi Nagycirkuszban folytatta. A magyar cirkuszművészet klasszikus jelenetévé vált, ahogy "Van máááááásik!" kiáltással ruhája rejtekeiből egyik hangszert szedte elő a másik után.

Elhunyt Henri Verneuil francia filmrendező: 1920-ban Achod Malakian néven a törökországi Rodostóban született egy örmény családban, szülei a pogromok elől menekültek Franciaországba. Az 50-es években vígjátékokat rendezett Fernandellel (Az ötlábú birka, Első számú közellenség), majd krimiket Jean Gabinnel, Alain Delonnal (Alvilági melódia, Szicíliaiak klánja). Robert Merle Két nap az élet című regényét Belmondóval vitte filmre. Utolsó mozifilmjét (588 rue Paradis) 1992-ben készítette, 1996-ban életmű-Césart kapott.

43 éves korában meghalt Stuart Adamson: a Big Country alkoholizmusban szenvedő énekese egy honolului szállodában fölakasztotta magát. Adamson a Skids nevű skót new wave zenekarban tűnt föl a 70-es évek végén, 1981-ben alapította meg a Big Countryt. Nyolc albumuk közül legismertebb tán a The Crossing, két Grammy-jelöltségig jutottak, búcsúkoncertjüket 2000 májusában tartották Glasgow-ban.

n HIBÁTLAN DON QUIJOTE Csaknem négyszáz évvel Cervantes művének eredeti megjelenése után Madridban tökéletes, hibátlan formában publikálták a Don Quijotét. Francisco Rico filológus, irodalomtudós irányításával sikerült kiküszöbölni az eredeti kézirat mintegy kétezer nyomdahibáját, illetve az 1605-ös szöveg téves interpretációjából eredő hibákat. A kötetet az első illusztrált verzió, az 1674-es kiadás képei díszítik, s jár mellé egy CD-ROM is az elmúlt évtizedek Cervantes-kutatásainak dokumentációjával.

n DÍJ Az Agrárinnovációs Kft.-ről, illetve az olajszőkítésről szóló riportjaikért Blénessy Gábor és Rajnai Attila megosztva kapta a Göbölyös József újságíró emlékére, a tényfeltáró újságírói teljesítmény elismerésére alapított Soma-díjat.

Figyelmébe ajánljuk