Cyber hírek

  • 2002. május 9.

Külpol

Eminem másolhatatlan Az Universal Music zenekiadó, a francia Vivendi Universal médiakonszern leányvállalata tárgyalást folytat Eminemmel az amerikai rapsztár új,
A dr. Venter vezette Celera az emberi örökítőanyag kódsorrendjének meghatározását, majd a különféle tulajdonságokért felelős gének azonosítását célul kitűző Humán Genom Projekt versenytársaként jelentkezett a kilencvenes évek végén, 2001 februárjában a két rivális egyszerre jelentette be a humán kódsorrend teljes felderítését. Azóta a gének azonosításának a kódolvasásnál jóval nehezebb feladatán dolgoznak a kutatók, a karizmatikus figura hírében álló Venter pedig váratlanul elhagyta a Celerát. A vállalat annak idején azt állította, hogy öt, különböző etnikai csoportba tartozó donor DNS-mintájának kódsorrendjét olvasta le, most azonban Venter meghökkentő bejelentéssel rukkolt elő a New York Timesnak adott interjújában: a vizsgált minta "nagy része" tőle származik. Venter reméli, hogy a kódsorrendnek köszönhetően tovább él majd, hiszen a génkutatás fejlődésével egyre több dolog derül majd ki a Celera által vizsgált mintáról, vagyis az ő génjeiről. A Ventert közelebbről ismerő kutatók nem lepődtek meg a bejelentésen: "Craig ilyen, rávall a dolog" - nyilatkozta James Watson, a DNS kettős spirál szerkezetét annak idején leíró Nobel-díjas kutatópáros egyik tagja a Guardiannek.

n Távirányítható patkányok Amerikai tudósok távirányítható patkányokat hoztak létre a rágcsálók agyába ültetett elektródák segítségével. A patkányokat számítógéppel több mint 450 méterről képesek egyszerűbb feladatokra utasítani. "Egyelőre nincs olyan robot, amely egy összeomlott épület alatt, a törmelékben képes lenne emberek után kutatni, de egy patkány ezt meg tudja tenni" - mondta John Chapin, a New York-i állami egyetem élettanprofesszora. Szerinte ezeket a rágcsálókat testméretük, ügyességük és kifinomult szaglásuk ideális segítőkké teszik robbanóanyagok vagy sérültek felkutatásában. Az egyik elektróda az állat "örömközpontját" stimulálja, két másik pedig a balra és jobbra fordulásért felelős agykérgi területeket. A patkányokat labirintusban képezték ki, örömérzettel jutalmazva őket, mikor helyes irányba fordultak. Később már jutalmazás nélkül is a kívánt irányba szaladtak a rágcsálók. Chapin elismerte, hogy az állatokkal való kísérletezés - különösen veszélyes feladatokra való felhasználásuk - etikai kérdéseket vet fel, de rámutatott, hogy ezek a patkányok ugyanannyi ideig élnek, mint "drótozatlan" társaik, és teljesen normális életet folytatnak, amikor éppen nem viselik a hátukra erősíthető szerkezetet. "´k nem zombik" - mondta a tudós.

n Matáv: tüntetés, bojkott Tüntetésre és bojkottra készülnek az internetfelhasználók a Matáv átalánydíjas csomagja és az éjszakai 150 forintos díjstop megszüntetése miatt. A www.nyoc.hu/matav/ címen elérhető csoport bejelentett demonstrációra készül, melynek időpontja stílszerűen internetes szavazással fog eldőlni. Terveznek továbbá egy bojkottot is, melynek keretében minden szimpatizánst megkérnek, hogy a kitűzött időszakban ne használja a telefont, és ne kapcsolódjon az internetre. Az Index értesülése szerint a Matáv-csoport cégeinél támadásokra számítanak, ezért megerősítették a kapuszolgálatot, az online támadások elhárítása érdekében pedig szigorúbb biztonsági szabályokat léptettek életbe. (További részletek: Csigaderbi, 10-12. oldal.)

n Kétmillió személyi számÍtógép Magyarországon mintegy kétmillió asztali személyi számítógép van használatban, ezek 42 százaléka a háztartásokban, 40 százaléka a vállalati és 18 százaléka a költségvetési szférában működik - közölte a BellResearch és a Think Consulting a Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002/I. című közös jelentésében. A jelentés szerint az 1 főnél többet foglalkoztató gazdálkodó szervezetek jelenleg majdnem 805 ezer asztali személyi számítógéppel rendelkeznek. Ezek 45 százaléka éri el az internetet. A költségvetési szférában működő csaknem 15 ezer intézmény mintegy 360 ezer asztali személyi számítógépet használ. Az oktatási intézményeknél átlagosan 27 darab számítógépet mértek a kutatók. A költségvetési szférában működő számítógépek 60 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel. A háztartások 20 százaléka legalább egy működő személyi számítógéppel rendelkezik, amelyek közül minden negyedik kapcsolódik az internethez. Magyarországon csaknem 780 ezer háztartásnak van saját számítógépe. A kutatók becslése szerint a privát szférában használatban lévő asztali számítógépek száma 844 ezer. A jelentésből kiderül az is, hogy volumen alapján ebben a szférában van a legtöbb számítógép, de csak minden másodikat vásárolták újonnan, "egészben" kereskedőtől, míg a többit vagy alkatrészekből rakták össze, vagy használtan szerezték be az otthoni felhasználók. The Eminem Show címmel készülő CD-jének másolásvédelemmel való ellátásáról. Az új Eminem CD-vel első alkalommal tesztelnék, hogy a másolásvédelem a tömeggyártás esetén is hatékony lehet-e.

n Visszatért az űrturista Gond nélkül landolt vasárnap reggel Kazahsztánban az az orosz Szojuz űrhajó, amelynek fedélzetén egy orosz és egy olasz űrhajóssal érkezett vissza a Földre a világ második űrturistája. A dél-afrikai Mark Shuttleworth, aki 20 millió dollárért több mint egy hetet üdült a Nemzetközi Ûrállomáson, ily módon az afrikai földrész első űrhajósa lett.

n Börtön vírusért 20 hónap börtönbüntetésre és 5000 dollár pénzbírságra ítélték a Melissa vírus készítőjét. A 33 éves David L. Smith 1999 márciusában indította útjára a vírust, amely e-mailben terjedt, és minden fertőzött gépről 50 példányban küldte tovább magát. A vírus becslések alapján legalább 80 millió dolláros kárt okozott.

n Búcsú a celluloidtól George Lucas, a Csillagok háborúja filmek kiötlője elkerülhetetlennek tartja a digitális technológiák meghonosodását a filmiparban. A májusban mozikba kerülő újabb Star Wars-epizód, A klónok támadása az első olyan film, amelynek akészítésénél nem használtak celluloidot.

n IMAX űrmozi A Nemzetközi Ûrállomás (ISS) építésére tett nemzetközi erőfeszítésekről és az űrhajósok ott töltött napjairól szóla legújabb IMAX-mozi, amelyet háromdimenziós kamerákkal rögzítettek. A dokumentumfilm tizenhat ország huszonöt űrhajósának segítségével készült el két és fél év alatt, a narrátor szerepét Tom Cruise vállalta.

n Félmilliárd éves lábnyomok 530 millió éve élhetett az az ősi állat, amelynek Kanada délkeleti részén akadtak a nyomaira. A homár méretű, százlábú formájú élőlény lenyomatai valószínűleg egy tengerhez közeli, homokos területen őrződtek meg.

Figyelmébe ajánljuk