Cyber hírek

  • 2002. május 30.

Külpol

Víz a Marson Hatalmas mennyiségű fagyott vízre bukkant a NASA Mars Odyssey szondája a vörös bolygó felszíne alatt. A víztömeg felolvadva ötszáz méter mély óceánt alakítana ki a Marson.
A korábbi sejtéseket megerősítő felfedezést követően felgyorsulhat a kutatás az élet nyomai után, és előrébb hozhatják a tervezett emberi Mars-expedíciót is.

n Játékos kereső A Google (www.google.com) tovább bővíti központi internetkeresőjével összefüggő szolgáltatásait: a Labs nevű oldalakon (labs.google.com) bárki betekinthet a cég mérnökei által készített próbakeresőkbe és egyéb kísérleti fejlesztésekbe. Az egyetemi projekt korában még BackRub néven futó Google az elmúlt évek során az egyik legnépszerűbb internetkeresővé nőtte ki magát: áprilisban az összes internetes keresések 31,87 százaléka futott le rajta, csak a Yahoo! előzte meg 36,35 százalékkal. Rendszeresen frissülő keresőszó-statisztikáiból olyan érdekfeszítő információkhoz juthatunk, mint például a tavalyi év legtöbbet keresett női (Britney Spears, Pamela Anderson, Jennifer Lopez), illetve férfiai (Nostradamus, Uszáma bin Ládin, Eminem). A Google a magyar mellett további 73 nyelvi mutációval - köztük kínai, katalán, lengyel, svéd, orosz és román - rendelkezik, a múlt héten bemutatott új szekcióban a fejlesztők által létrehozott kísérleti rendszereket követhetik figyelemmel az érdeklődők. A Google által játszótérként jellemzett oldalon jelenleg négy kísérleti szisztéma található: egy glosszárium, egy asszociációs adatbázis, egy hang alapján kereső szolgáltatás és egy billentyűzetről üzemeltethető navigációs rendszer.

n Egértemetés a Matáv-székháznál Hét-nyolcszázan vettek részt azon a szombati demonstráción, amelyet a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (netert.nyoc.hu) szervezett a Matáv átalánydíjas internettarifáinak megszűnése elleni tiltakozásul. Az eseményen szót kaptak politikus és más foglalkozású fogyasztók, és jelképesen felhalmozódtak az ellehetetlenült egerek - adta hírül az Index. A demonstrációt szervező Netért elnöke, Németh Attila rövid nyitóbeszédét követően Mécs Imre szólt a felhasználókhoz. A tüntetésen magánemberként részt vevő szabaddemokrata politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kedvezményekért tüntetnek, hiszen a Mindenkinek sem kedvezményes csomag volt, mivel a felhasználók éjszaka használták a Matáv hálózatát, amely egyébként ebben az időszakban kihasználatlanul maradt volna. "A Matáv szembemegy a fejlődés trendjével, és aki így viselkedik, azt a fejlődés el fogja söpörni" - mondta Mécs, aki az internetes társadalom létrejöttét nemzeti célnak nevezte. A gyűlés végén a résztvevők rituálisan megszabadultak a Matáv-döntés által végpusztulásra ítélt egereiktől (szám szerint 669 darabtól), amelyek csinos kis kupacot alkottak a demonstráció epicentrumában. Elhangzott Bach d-moll toccata és fúgája, illetve a Nem fogjuk ezt tűrni című dal a Twisted Sistertől.

n Nem ölő fegyverek Az Egyesült Államok tudományos akadémiája, amelyre a szeptember 11-i terrortámadások után a nemzetbiztonsággal is összefüggő kutatási anyagok nyilvánosságra hozhatóságának elbírálását bízták, 147 nem ölő fegyverrel kapcsolatos tanulmány átmeneti visszatartása mellett döntött. Az anyagok elsősorban a vegyi és biológiai nem ölő fegyverekkel kapcsolatosak, de köztük van például az Oak Ridge National Laboratory intenzív elektromágneses mezőt produkáló új fegyverének ismertetése is, amely rövid távú memóriazavartól a szándékos testi funkciók kontrolljának teljes elvesztéséig terjedő hatás kiváltására képes. Egy emberjogi szervezet szerint nem annyira a terroristáktól, mint a nemzetközi szerződések be nem tartásának vádjától való félelem áll az intézkedés hátterében. Az 1992-es vegyifegyver- konvenció például tiltja az olyan vegyi anyagokat is, amelyek ideiglenes cselekvésképtelenséget okozhatnak, márpedig a nem ölő fegyverek nagy részének éppen ez a lényege.

n Leszerepelt a biometria Világszerte kételyek merültek fel a személyazonosság ellenőrzésére szolgáló biometriai eljárásokkal kapcsolatban, miután egy japán matematikus gumimaci-alapanyagból készült zselatinujjak segítségével egymás után tizenegy különböző biztonsági rendszert is feltört. Macumoto Cutomu, a jokohamai egyetem tanára kis szilikongolyócskákat használt öntőmintának, belenyomta az ujját, majd a lehűtött öntőmintákat felmelegített gumimaci-zselatinnal töltötte meg - a felhasznált anyag ára tíz euró volt. A kísérlet feltehetően sokkolta a német szövetségi kormányt is, amely az újfajta személyazonossági igazolványok kiállításához biometriai eljárást javasolt. Nem vált be a Palm Beach-i nemzetközi reptéren kipróbált FaceIt arcfelismerő rendszer sem: a Visionics által gyártott szerkezet az esetek 53 százalékában képtelen volt felismerni a tesztben részt vevő személyek arcát. Az egy hónapos teszt alatt a szoftver 15 reptéri dolgozó fotóját vetette össze a 250 alkalmazott képét tartalmazó adatbázissal, és a 958 próbálkozásból csak 455 alkalommal ismerte fel őket. Ha az alanyok a felvételek készítésekor elmozdították a fejüket, esetleg szemüveget vagy napszemüveget viseltek, könnyen összezavarták a rendszert.

n Kínai holdbázis Ouyang Ziyuan, a négylépcsős kínai holdkutatási program vezetője a 2010-es Holdra szállással kapcsolatban a következőt mondta a Beijing Morning Postnak: "Hosszú távú célunk, hogy bázist hozzunk létre a Holdon, és bányászat útján hasznosítsuk ásványi kincseit az egész emberiség javára." Jelenleg tizenkét asztronauta készül az első kínai űrhajós 2005-ös startjára.

n Tollatlan csirke A tollatlan csirkék megoldást jelenthetnek a forró égövi országok állattartó telepei számára, de az állati tollak növesztése, majd utólagos eltávolítása egyébként is felesleges költség - véli egy izraeli genetikus, aki a természetes kopasz nyakú fajták és a hagyományos brojlercsirke célzott keresztezésével pucér csirkét hozott létre.

n Biomonitoring Közel 900 ezer euró, mintegy 230 millió forint költséggel levegőszennyezettség-mérő biomonitoring rendszer épül ki Kelet-Magyarország öt nagyvárosában, Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden. Az Európai Bizottság LIFE Pénzügyi Alapja - pályázat alapján - az adható maximális mértékben, 431 610 euróval támogatja a rendszer kialakítását.

n SMS-szexmozi SMS-ben lehet pornófilmeket rendelni az ashole.hu weboldalon: a cég több mint félezer film kizárólagos IP-alapú vetítési jogával rendelkezik, ezekből hetente 7 darabot "vetítenek". A magyar nyelvű, DivX formátumú videofájlokat emelt díjú SMS-ben rendelhetik meg, és az interneten tölthetik le az érdeklődők.

Figyelmébe ajánljuk