Kulturális hírek

  • 2002. május 30.

Külpol

71 éves korában elhunyt Niki de Saint Phalle: a francia-amerikai szobrásznő legismertebb alkotásai a párizsi Centre Pompidou melletti medence vidám színekben pompázó szobrai. Életmű-kiállítását tavaly rendezték meg a hannoveri Sprengel Museumban; 300 alkotását e múzeumnak adományozta.n KÜLFÖLDI MÛVÉSZEK, MAGYAR ÍR"K Picasso, Piranesi, Klee, Kandinszkij, Schwitters, El Liszickij, Hogarth, Marcel Janco, Shemuel Katz, Hantai Simon, Victor Vasarely, Pierre Székely és mások alkotásai láthatók június 30-ig a Kassák Múzeum kiállításán, melynek anyagát többek között Kassák, Pilinszky, Szentkuthy, Hubay Miklós, Lengyel József, Juhász Ferenc, Mezei András, Somlyó György műgyűjteményeiből válogatták össze.n BOOKER-DÍJ: VÁLTOZÁSOK A következő öt évben a Man Booker Prize for Fiction elnevezést viseli majd a legrangosabb angol irodalmi díj, miután a tőzsdei befektetésekkel és brókeri szolgáltatással foglalkozó, 1783-ban alapított Man Group nyerte el versenytárgyaláson a szponzorálási jogát.
A 2,5 millió font értékű megállapodás értelmében a díj kitüntetettje az eddigi 20 helyett 50 ezer fontban részesül, a "döntőbe" került hat mű szerzője pedig ezer helyett 2,5 ezer fontot kap. Újdonság, hogy a jövőben amerikai szerzők számára is nyitva áll a verseny, amelyen eddig csak brit, illetve a Brit Nemzetközösség országaiban élő írók vehettek részt. 1969 óta olyan alkotók nyerték el a díjat, mint William Golding, Nadine Gordimer, Iris Murdoch, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Michael Ondaatje, Kazuo Ishiguro, Ian McEwan vagy V. S. Naipaul.

n MÉSZÁROS PÉTER: ARANY PÁLMA Fődíjat, Arany Pálmát nyert az 55. Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes versenyében, Cannes-ban Mészáros Péter Eső után című alkotása: a filmet, mely egy férfi és egy asszony viszonyának fordulatait sűríti négy és fél percbe, Marosi Gábor fényképezte, szerepeit Viktor Judit és Horányi Balázs alakítja, vágója Czakó Judit, hangmérnöke Juhász Róbert. A rendező és Szilágyi Kata által ősszel alapított Magikon és a Durst György vezette Kép-árnyék produkciójában készült idén tavasszal, 35 milliméteres alapanyagra (Durst volt az egyik producere Iványi Marcell A szél című, 1996-ban szintén Arany Pálmával jutalmazott rövidfilmjének is). Az 1969-ben született, Grúziában tanult Mészáros Péter első nagyjátékfilmjét, A bolond gránátalmafát 1996-ban forgatta. A díjat Martin Scorsese adta át neki, míg a David Lynch vezette másik zsűri Roman Polanskinak ítélte a nagyjátékfilmes Arany Pálmát a The Pianist című holokausztdrámáért. Nagydíjat kapott Aki Kaurismäki Mies vailla menneisyyttä (A múlt nélküli ember) című alkotásáért, amelynek női főszereplője, Kati Outinen, és Olivier Gourmet, a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne Le Fils című filmjének főszereplője kapta a legjobb alakítások díjait. Rendezői díjat nyert megosztva a dél-koreai Im Kwon-Taek Chihwaseon és az amerikai Paul-Thomas Anderson Punch-Drunk Love című munkája, a zsűri díját a palesztin Elia Suleiman kapta az Intervention Divine-ért, az angol Paul Laverty a Ken Loach rendezte Sweet Sixteen forgatókönyvének megírásáért, a francia Julie Lopes-Curval pedig a Bord de mer fényképezéséért kapott elismerést, s a zsűri külön említést tett a mexikói Carlos Reygadas operatőri munkájáról is.

A fesztivállal egy időben, de attól függetlenül, a Rendezők két hetén vetítették Forgács Péter Bibó-breviárium című dokumentumfilmjét, amely a Le Monde és a Liberation hasábjain egyaránt kedvező kritikát kapott.

n ELHUNYT ORBÁN OTT" A Kossuth-, József Attila-, Radnóti-, Graves- és Weöres-díjas költő, író, műfordító, a mai magyar líra egyik kiemelkedő alakja 1981-től a Kortárs, 1998-tól az Élet és Irodalom munkatársa volt. Első kötetével, a Fekete ünneppel 1960-ban, 24 éves korában jelentkezett, Válogatott verseit 1998-ban az Unikornis Kiadó, három kötetbe gyűjtött versfordításait Hatvan év alatt a föld körül címmel a Magvető jelentette meg. Újabb versei Lakik a házunkban egy költő címmel 1999-ben láttak napvilágot, az idei Ünnepi Könyvhétre szánt kötete immár posztumusz szól önmagáról, évtizedeken át viselt súlyos betegségéről. 66 éves volt. (Cikkünk a 28. oldalon) Fekete város vagy a Századunk, melyben szinte összeforrt Horthy alakjával.

84 éves korában meghalt Walter Lord: nemzetközi hírnevét a Titanic katasztrófájáról szóló, történészi és újságírói kvalitásokat egyaránt mutató, magyarul is olvasható, 1955-ben megjelent művének köszönhette. Az 1939-ben a Princeton egyetemen végzett lord a világháború idején Londonban szolgált a CIA elődszervezeténél. James Cameron Oscar-díjas Titanic-filmjének készítésénél konzultánsként működött közre.

70 éves korában meghalt Otis Blackwell: a fekete zeneszerző nevéhez olyan örökzöld slágerek fűződnek, mint az Elvis Presley által sikerre vitt Don´t Be Cruel vagy az All Shook Up és Jerry Lee Lewis klasszikus száma, a Great Balls of Fire. Szerzeményei több mint 185 millió példányban keltek el.

81 éves korában elhunyt Dave Berg, a Mad karikaturistája: 1956 óta jelentek meg rajzai az amerikai viccmagazinban.

n ÚJ FILMFORGALMAZ" Alapítása után tizenkét évvel Magyarországon is megkezdte működését a New York-i központú, Latin-Amerikában, Ázsiában és Európa néhány országában, például a lengyel, cseh és szlovák piacon már jelen lévő filmforgalmazó, az SPI International, mely 2000 óta animációs filmek gyártásával is foglalkozik. Nálunk is forgalmazott első filmje Steven Soderbergh Traffic című, négy Oscar-díjat és Berlinben Arany Medvét nyert alkotása.

n EUROVÍZI": LETT SIKER Marija Naumova orosz származású lett énekesnő angolul előadott, I wanna című dala nyerte az Eurovízió 47. dalversenyét az észt fővárosban, Tallinnban.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.