Cyber hírek

  • 2002. június 27.

Külpol

Tartalomszabályozás Az ORTT nyilvánosságra hozta az internet szabályozásával kapcsolatos új koncepcióját. A tervezet a személyiségi és a sajtójog, valamint a gyermekvédelem területét érinti, és egyebek mellett javaslatot tesz arra, hogy az online-orgánumokra a napilapokkal azonos jogi szabályozás vonatkozzék, így például indokoltnak tartja a helyreigazítási eljárás kiterjesztését az online-sajtóra is.n Megszökött a túlélőrobot A rotherhami Magna Tudományos Múzeumban (www.magnatrust.org.uk) március óta folyik az a kibernetikai kísérlet, amelyben "növényevő" és "húsevő" robotok küzdenek egymás ellen a túlélésért.
A kísérlet egyik résztvevőjének múlt szerdán nyoma veszett - a programot vezető Noel Sharkey profeszszor a múzeum parkolójában érte utol teremtményét. A Dél-Yorkshire-ben található Magna központ "Élő robotok" című programja több száz látogatót vonz naponta. A kísérlet során egy arénában a robotok vadásznak egymásra húsevő és növényevő szerepkörben: a növényevők napelemeik segítségével jutnak energiához, míg a húsevők az elejtett növényevőkből. A robotok neurális programozáson alapuló intelligenciája önállóan fejlődik, és "szaporodásra" is képesek: a gyerekrobot - némi mutáció hozzáadásával - fele-fele arányban rendelkezik szülei tudásával. "A kísérlet márciusi indulása óta rengeteget tanultak a robotok. Napról napra intelligensebbek lesznek, de az, hogy egyikük képes volt kijutni az épületből, még minket is meglepett" - kommentálta az eseményt Sharkey.

n Webby 2002 San Franciscóban a múlt héten hatodszor adták át a Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia tagsága által legjobb internetes oldalaknak odaítélt Webby-díjakat - adta hírül az Index. A legnagyobb presztízsnek örvendő Webbyt harminc kategóriában adták át; a jelöltek között széles nemzetközi mezőny vonult fel Új-Zélandtól a Vatikánig. A díjátadáson idén is a webes színtér jól ismert arcai nyertek, legtöbbjük sokadszorra. Egyedülálló teljesítményként értékelhető, hogy amióta humor kategóriában is Webby-díjat adnak, azóta a The Onion az internet legviccesebb oldala mind az akadémiai, mind a közönségszavazatok alapján. A legnagyobb kaszát ugyanakkor a Google kereső munkatársai hajthatták végre, miután idén is megkapták a legjobb technikai eredményért járó díjat, illetve mindkét műnemben győztek a legjobban vezetett oldal műfajában. Ugyancsak három díjat vehetett át aloldalaiért a Yahoo! és a BBC. A legjobb online-kereskedésnek ismét az Amazon bizonyult. A rádiók kategóriájában a BBC nyert idén is, a tavalyi Világadás helyett 4-es csatornája online-sugárzásával. A televíziós produkciók oldalai között az Ozzy Osbourne és családja életét bemutató népszerű sorozat honlapja vitte el a rugó alakú pálmát. Büszkén húzhatják ki magukat a NASA webmesterei, miután az amerikai űrügynökség világhálós reprezentációja a kormányzati és a tudományos kategóriában is díjazott lett. A teljes lista: index. hu/tech/net/wby2k2/

n Greenpeace-akció a Tiszáért Húsz magyar, osztrák, szlovák és román Greenpeace-aktivista vonult múlt csütörtökön a Miskolc mellett lévő sajóbábonyi ÉVM-üzem elé. A vegyvédelmi ruhába öltözött békés tüntetők a gyárból kifolyó mérgező vizet hordókba töltötték, és "rendkívül mérgező" felirattal ellátva a gyár bejárata elé vitték. A Greenpeace honlapján arra figyelmeztet, hogy a szennyezés miatt a Tisza vízrendszere élet és halál között van. A szervezet jelentése szerint a brit exeteri egyetem kutatólaboratóriumának vizsgálatai a vízben különlegesen magas koncentrációjú mérgek - például klór - jelenlétét mutatták ki. A mérgezett víz az üzemből a Bábony-patakon, majd a Sajón keresztül egyenesen a Tiszába ömlik. Az amerikai tulajdonú ÉVM Magyarország egyik legnagyobb rovarirtószer-gyártója. A sajóbábonyi tiltakozó akció a Greenpeace első magyarországi megmozdulása. A Greenpeace honi irodája (www.greenpeace.hu) múlt pénteken nyílt meg, a "Tiszta víz" kampány pedig szerdán kezdődött. (A részletek a 22-23. oldalon olvashatók)

n Quake vakoknak A massachusettsi egyetem végzősei által létrehozott Zform (www.zform.com) cég új számítógépes játékkal jelentkezett, amely a vakok számára a látókkal egyenlő feltételeket biztosít - írja az ITTK Infinit hírlevele. A cég által elsőként kibocsátott játék a póker egy továbbfejlesztett verziója, amelyben a játékosok az egyes lépésekről, a kihúzott és eldobott kártyalapokról csak hangutasítások révén értesülnek. A tervek között szerepel a Quake öldöklős játék speciális verziójának kidolgozása is. A hang a Quake-ben is teljességgel helyettesíteni fogja a látványt: minden irányváltoztatásnál, a falak, a föld és a mennyezet megközelítésekor különböző hangjelzéseket hallat a gép, amely segíti a virtuális térben történő tájékozódást.

n Fogba épített mobiltelefon A londoni Royal College of Art két végzős hallgatója, James Auger és Jimmy Loizeau közös diplomamunkaként bemutatott egy vevőkészüléket, melyet az emberi őrlőfogba lehet beépíteni. A rendszer a rádiójeleket vibrációvá alakítja, melyek az állkapcson keresztül a belső fülbe jutnak, és így hallhatóvá válnak. A fogba rejtett készülék külső forrásból, például egy mobiltelefonból vagy számítógépből fogadja a jeleket. Az Augerment.com oldalon bemutatott projekt James Auger szándékai szerint az "In-Body" technológia vitaindítója lehet, vizsgálva egyúttal annak szociális és kulturális hatásait. Auger úgy véli, egyszer az emberek a technológia segítségével maguk fogják irányítani az evolúciót.

n Teleportáció Egy méter távolságra teleportáltak egy fénysugarat ausztrál kutatók, ráadásul a továbbítás során a fotonnyalábban kódolt jelsorozat is megmaradt. Ping Koy Lam fizikus szerint az eljárás az elkövetkezendő tíz évben leginkább a számítástechnika területén fog nagyobb fejlődést hozni, mivel sokkal gyorsabb adatátvitelt, illetve gyakorlatilag feltörhetetlen titkosítást lehet elérni segítségével.

n Agytumor mobiltól Bármennyire alacsony mértékű a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás, mégis komoly befolyással lehet az agy védelmi mechanizmusára, és ezáltal akár agydaganatot is okozhat - állítják finn tudósok. Bár a kísérleteket egyelőre csak laboratóriumban, emberi sejtekkel végezték el, állatkísérletekben már bebizonyosodott a sugárzás ártalmas hatása.

n Öröklődő sugárterhelés Az angliai Sellafield atomerőműben dolgozó, magasabb sugárterhelésnek kitett férfiak gyerekei az eltelt 40 évben kétszer nagyobb valószínűséggel kaptak leukémiát és nyirokcsomó-daganatot. Erre a következtetésre jutott egy átfogó vizsgálat, melyet részben az atomenergia-ipar finanszírozott. Az orvosok tíz éve vitatják, hogy lehet-e kapcsolat az erőműben dolgozó férfiakat terhelő sugárdózis és a gyerekeik körében kialakuló leukémiás megbetegedések között.

n Walesa Kaliforniában Igazgatótanácsába választotta a Szolidaritás mozgalom alapítóját, Lech Walesát az észak-karolinai NuTech Solutions szoftvercég. A Wired magazinnak adott telefoninterjújában a Nobel-békedíjas egykori lengyel államelnök kifejtette: rendelkezik PC-vel, laptoppal és egy kéziszámítógéppel, szívesen böngész a lengyel interneten, ahol saját nevén vesz részt politikai fórumokon folyó vitákban, bár senki sem hiszi el, hogy tényleg ő az.

Figyelmébe ajánljuk