Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 26. szám, (2002.06.27.) (2002-06-27)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Az MNB-törvény javasolt módosítása csorbítja a jegybank függetlenségét - állítja közleményében a bank elnöke. Megállapítását arra alapozza, hogy az Európai Unió országaiban nem működik politikai pártok képviselőiből álló testület a jegybankokban. A módosítás ugyanis visszaállítaná az 1991-ben hatpárti konszenzussal kialakított rendet, amelyben az MNB tulajdonosi kontrollját és belső ellenőrzésének irányítását a pénzügyminiszter képviselőiből és a parlamenti pártok delegáltjaiból (például hat évig e sorok szerzőjéből is) álló felügyelőbizottság látta el, és amelyet éppen egy éve szüntetett meg az előző kormány.

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Június volt s Uy Yong Tunk

K. Dezső jókedvűen ébredt. Már hónapok óta nem ébredt jókedvűen, s ettől még jobb kedve támadt. Nézzük csak, gondolta, mert ilyenkor mindig valami fontos teendő után kell néznie, különben jókedv, ihaj, elinal, mikéntha macska, beül a búbánatos Depresszóba, föl a bárszékre, rostokol a nap estig.

Publicisztika

Publicisztika

Pogány Kristóf: Szabályozott borulás (Szempontok a készülő ügynöktörvényhez)

Tévedtek, akik azt gondolták: Magyarország megúszhatja az igazi ügynökbotrányokat. Torgyán József és Csurka István első ciklusbeli ügye könnyed vígjátéknak tűnik a miniszterelnök körül az elmúlt héten történtekhez, hát még a lengyelországi botrányokhoz képest. De tévednek azok is, akik abban bíznak, ebben a kényszerhelyzetben végre hozzá lehet kezdeni az ügynökkérdés jó megoldásához. Túl sok alkotmányos értéket és politikai érdeket kell összeegyeztetni; és aligha van olyan törvényi szabályozás, amely egyszerre és maximálisan megfelel olyan igényeknek, mint az állambiztonsági iratokban szereplő emberek személyes adatainak védelme, a közélet átláthatósága, a múlt megismerése és a jogállami körülmények között is méltányolható titkosszolgálati érdekek.

Publicisztika

A demokratikus szerződés

Idén április 7-én és 21-én általános országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Bár a kampányban az akkori kormánypártok számos alkalommal megsértették a jelöltek esélyegyenlőségét szavatoló törvények betűjét és szellemét, maguk a választások demokratikusan és korrektül zajlottak. Nyert a Magyar Szocialista Párt, amely az Országgyűlésbe szintén bekerült Szabad Demokraták Szövetségével koalícióra lépve május végén megalakította a köztársaság új kormányát.

Belpol

Belpol

Koalíciós perpatvar: Megúszták?

Medgyessy Péter miniszterelnök a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a Belügyminisztérium szigorúan titkos állományának operatív tisztje volt - derült ki a múlt hét keddjén. Az információ nyilvánosságra kerülését heveny országgyűlési vita követte, majd néhány óráig tartó koalíciós válság. A következőkben az MSZP és az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportjából származó értesülések alapján kíséreljük meg a múlt heti események rekonstruálását.

Belpol

Medgyessy-ügy: Mission Impossible

Medgyessy Péter múlt szerdán az Országgyűlésben elismerte: 1978-82 között szigorúan titkos (szt) III/II-es tisztként a kémelhárító csoportfőnökségnek dolgozott, hogy - mint elmondta - elsősorban a KGB-től védje a nemzet érdekeit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott csatlakozási tárgyalások sikerének biztosítása érdekében. Lapunk az IMF-tárgyalások hátterének, valamint a III-as főcsoportfőnökség osztályai közötti átjárhatóságnak nézett utána.

Belpol

Békési kukoricaháború: Tengeri, kígyó

A Békés megyei kukoricaperben született tavaly áprilisi jogerős bírósági ítélet után azt lehetett hinni, hogy az ügy lezárult (lásd: Kukoricázás, Magyar Narancs, 2001. április 19.). Nem így történt. A Budapesti Ügyvédi Kamara mellett működő eseti választott bíróságok - nemegyszer figyelmen kívül hagyva a jogerős bírósági verdiktet - adásvételi szerződésnek titulálták a felek közötti egyezséget, amelyről a Békés Megyei Bíróság jogerősen kimondta, hogy az terményértékesítési szerződés. A termelők ezért felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz, továbbá csalás és fiktív tőzsdei műveletek miatt ismeretlen személyek ellen feljelentést tettek az Országos Rendőr-főkapitányságon. Orbán Viktor akkori miniszterelnöknek levelet is írtak. Az ügyben indult személyiségjogi per közben lezárult.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Tartalomszabályozás Az ORTT nyilvánosságra hozta az internet szabályozásával kapcsolatos új koncepcióját. A tervezet a személyiségi és a sajtójog, valamint a gyermekvédelem területét érinti, és egyebek mellett javaslatot tesz arra, hogy az online-orgánumokra a napilapokkal azonos jogi szabályozás vonatkozzék, így például indokoltnak tartja a helyreigazítási eljárás kiterjesztését az online-sajtóra is.n Megszökött a túlélőrobot A rotherhami Magna Tudományos Múzeumban (www.magnatrust.org.uk) március óta folyik az a kibernetikai kísérlet, amelyben "növényevő" és "húsevő" robotok küzdenek egymás ellen a túlélésért.

Külpol

Kulturális hírek

A frankfurti S. Fischer kiadó megjelentette 38 kötetre tervezett, kommentárokkal ellátott Thomas Mann-kiadásának első három kötetét, an GREENAWAY "Számos és sokféle módon kapcsolódnak egymáshoz e művek és a velük egy időben készített filmjeim: gyakorta azt mutatják, hogy milyen különbözőképpen lehet megközelíteni ugyanazokat a gondolatokat és eseményeket, megkeresni és megtalálni olyan jelenségek kommunikálásának a módját, mint az egymásutániság, a fény, a tér, a tartalom és az illúzió, melyek mind a festészet, mind a film jellemző alkotóelemei" - üzente Paul Melia kurátoron keresztül a személyes jelenlétére számító sajtónak Peter Greenaway abból az alkalomból, hogy Budapesten, a MEO-ban megnyílt az 1963-1999 között készített festményeinek, rajzainak és kollázsainak retrospektív kiállítása, a filmrendező tulajdonában lévő kollekció első ilyen nagyszabású bemutatója.

Ügynökbotrányok Lengyelországban

Külpol

Bolek, Olin, Alek és a varázsceruzák

A Fidesz elnöke, Pokorni Zoltán a hét végén többször is Medgyessy Péter lemondását követelte, s eközben segédargumentumként a volt lengyel kormányfő, Józef Oleksy esetét emlegette fel. Aki, midőn kiderült, hogy a KGB-nek dolgozott, lemondott mandátumáról - állítja Pokorni. Tévesen. Oleksy valóban lemondott, miután megvádolták avval, hogy a KGB-nek kémkedett. Később bíróság bizonyította be ártatlanságát: ma pedig a varsói szejm európai integrációs bizottságának az elnöke.

Zene

Zene

CD: Lebegő pára és Szálkák (Két kortárszenei alaplemez)

A közelmúltban jelent meg Dukay Barnabás szerzői, valamint Vékony Ildikó előadói portrélemeze. Mindkét CD a BMC kiadványa, s mindkettő része a kiadó eddigi működésére jellemző progresszív közreadói hagyománynak. Igen sok érv szól amellett, hogy e két felvételt egy lapon említsük, bár bevallom: a puszta véletlen műve,

Zene

Színház: Eppur si muove (A szegedi Galilei Pécsen)

"Új kor születik, melyben öröm lesz élni", jövendöli Galileo Galilei az ő kis haverjának, a tizenegy éves Andrea Sartinak, s tekintve, hogy 1609-et írnak, bizton tudjuk, a jóslat eleddig nem vált be. Bertolt Brecht Galilei élete című darabját Zsótér Sándor és Ambrus Mária körülkerítette sűrű, hatvanas évekbeli NDK-s feelinggel, s ez tovább árnyalja a fenti próféciát.

Zene

Kiállítás: Feledhetetlen (Elfeledett évtized. A 40-es évek)

Talán nem kell felsorolni, mi is történt a negyvenes években (Magyarországon is). Talán az ötlet kiagyalója - a szolid művészettörténész, Szűcs György - is tudja, és csak valami szemérmes - szögezzük le azonnal: szellemtelen - understatementnek szánta a címet és a "gyűjtési" elvet, amikor előpattintotta a legértelmetlenebb és következésképpen elképesztően történelmietlen, egyúttal, mert már nem bírunk gyanakvás nélkül élni, nagyon is 2002 kora tavasz kompatibilis ideát, miszerint legyen kiállításának rendszerezési elve a század legszörnyűbb évtizedének feledettsége.

Zene

Film: Majdnem (Pascale Bailly: Isten nagy, én kicsi vagyok)

Kezdjük egy brutálissal: A művészetben nincs nagyobb különbség, mint a majdnem és a végigvitel közti differencia. Mondta a fiatal Lukács György. Ilyen majdnem-film a Pascale Baillyé, majdnem szép, majdnem okos, majdnem bölcs, majdnem mély, majdnem szellemes. Majdnem jó. De nem jó.

Zene

Lemez: A nagy ego szummája (Eminem: The Eminem Show)

Eminem már csak egy évre van attól az életkortól, a harminctól, amikor, mint mondja, "a belső tűz kialszik", s vitákat kavaró utazása végére ér, egyelőre azonban még teljes erővel perzsel, lángol, éget és belekap mindenbe, ami útjába kerül. Senki és semmi nem menekülhet előle - kivéve azt a két embert, akit tiszta szívből szeret: egyikük Dr. Dre, a fekete producer, akinek a segítségével fehér létére Amerika legsikeresebb rappere vált belőle, a másik hatéves kislánya, Hailie Jade, ennek az albumnak angyalian ártatlan ihletője és szereplője, akinek a láthatását végre bírósági határozat biztosítja Eminem számára. Rajtuk kívül gyakorlatilag az egész világ bekaphatja (és ezzel nagyon finoman utaltunk a szavajárására), a szövegeit mikroszkóppal vizsgáló politikusnejektől kezdve a saját apján és anyján keresztül (mondjuk úgy: elégedetlen a szülői teljesítményükkel) az exfeleségéig (megcsalta a ribanc).

Zene

Lemez: Dúskálj a lélekben (Coming home II)

Az egyik zenehallgatói stratégia, a "hangulatváltoztató típusú" azt mondja: "Tegyünk be valami jó kis pörgőset, vidámat, hátha attól jobb lesz a kedvem." A másik talán önállóbb alkatot kíván, megszondázza a hangulatát, majd ehhez választ zenét. És ha a zenék oldaláról nézzük, az a legjobb muzsika, amelyik képes hatni lelkiállapotunkra, de ha kell, plasztikusan illeszkedik a pillanatnyi hangulathoz is.

Film
Lélek

Lélek

„Sötétben káprázó jelenés”

Dixi – Gémes János (1943–2002)

Bárki, akit sorsa, társasága, érdeklődése, tehetsége vagy sznobsága belesodort a pesti éjszakának abba a zónájába, ahol a szervezetet roncsoló szerek között szellem is járt, és művészet is született, évtizedek óta fölkészülten fogadhatta a hírt: meghalt a Dixi. De a hír, hogy meghalt, és nemcsak nyoma veszett napokra, most jött.

Tranzit

Tranzit

Út a jogosítványhoz: Vezetőképzők

Az autósiskolák közti árverseny miatt a szolgáltatások minősége az utóbbi tíz évben oly mértékben romlott, hogy egyes vélemények szerint az iskolák kétharmadának képzési engedélyét be lehetne vonni, míg csupán negyedük tekinthető minőségi szolgáltatásnak. A közlekedési hatóság tehetetlen, az olcsó árral és villámképzéssel hitegetett ügyfél pedig hallgat.