Cyber hírek

  • 2002. július 11.

Külpol

Wolfenstein 5k Egy miniatűr programok írására kiírt versenyen (www.the5k.org) bemutatták minden lövöldözős játékok ősatyja, a Wolfenstein erősen lefogyasztott, 5119 bájtos változatát. A kultuszt teremtő játék miniatúrája az eredetinek alig 1/150-ed részét teszi ki.
A JavaScript alapú játékot csak az Internet Explorer 5 és 6, illetve a Macintosh alapú Netscape 4.77 képes futtatni.

n Ingyenes internetszolgáltatók A Kiwwi januári megszűnésével hónapokra magára maradt ingyenes betárcsázós internetszolgáltató, a Freestart (www.freestart.hu) mellett július elején három újabb ingyennet-szolgáltatás tűnt fel a színen - adta hírül az Index. Mindhárom szolgáltatás elindítói a Matáv-kedvezmények megszüntetése miatt, "a nehéz helyzetbe hozott felhasználók segítése érdekében" léptek piacra. Az ingyenesség természetesen csak a netkapcsolatra vonatkozik, az internethívások hatósági díjas telefontarifáját ki kell fizetni. A PRÍMnet (www.prim.hu) regisztrált felhasználói a nappali órákban (hétköznap 6-tól 18-ig, hétvégén 6-től 15-ig) ingyen létesíthetnek telefonos kapcsolatot. Július 4-től ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatást indított a Telnet Magyarország Rt. is: az Extranet (www.extranet.hu) egyelőre Budapest területéről érhető el (1-es körzetszám), a hét minden napján, egész nap. Elindult az Index (www.index.hu) kísérleti ingyenes internetszolgáltatása is, a PSINET technikai közreműködésével. A szolgáltatás majdnem országos lefedettségű, és az első hónapban nem igényel előzetes regisztrációt: munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között érhető el. n Nyugtalanító AIDS-jelentéS Az elkövetkező 18 év során mintegy 68 millió ember halálát okozza az AIDS világszerte, figyelmeztet az ENSZ most közzétett éves jelentése, amely szerint a betegség egyre gyorsabban terjed. Évente hárommillióan halnak meg a betegségben, és ötmillióan fertőződnek meg a HIV-vírussal, közöttük sok gyermek. Még mindig az egyenlítői Afrika a legjobban fertőzött térség, de rohamosan terjed a betegség Ázsiában is. Az ENSZ becslése szerint világszerte 40 millió HIV-vírussal fertőzött ember él, kétharmaduk az egyenlítői Afrikában, de a UNAIDS nevű szervezetet jelen pillanatban leginkább az AIDS gyors ázsiai terjedése nyugtalanítja: leggyorsabban Indiában, Kínában és Indonéziában növekszik a fertőzöttek száma. Hosszú távon az ENSZ-szervezet attól tart, hogy az AIDS-járvány epicentruma áttevődik Afrikából Ázsiába.

n Egymilliárd számítógép A megjelenésük óta eltelt mintegy negyed évszázadban több mint egymilliárd példány kelt el a személyi számítógépekből (PC). A Gartner Dataquest piackutató cég közleményéből kiderül, hogy a 2002 júniusáig leszállított PC-k száma egymilliárd 14 millió 217 ezer volt. A hetvenes évek közepe óta elkészült PC-k háromnegyedét professzionális, illetve munkahelyi terminálként használták, és csak minden negyedikből lett személyes vagy otthoni gép. A legtöbb PC-t a fejlett országokban helyezték üzembe. Az Egyesült Államok az összes gép 38,8 százalékát, Európa közel 25 százalékát kapta, míg mindössze 11,7 százalék jutott az ázsiai-csendes-óceáni régióba, a most leggyorsabban bővülő piacra. Az egymilliárdos küszöböt áprilisban érte el a számítástechnikai ipar, és bár az eladási mutatók jelenleg csökkenő forgalmat jeleznek, a Gartner piackutatói 2007-2008 tájára már a kétmilliárdos határ átlépését várják. A PC sikertörténete 1971-ben indult, a PC-ipar hőskorának vezető ötös fogatából (Zenith, Apple, Northgate, Zeos és Commodore) mára csak az Apple maradt talpon.

n 50 év a Földnek A World Wildlife Fund (WWF, www.wwf.org) állatvédő szervezet Living Planet (Élő bolygó) címet viselő, a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése szerint az emberiség vagy megfékezi "extravagáns" életmódját, vagy a tudósokra hárul a felelősség, hogy kidolgozzák az emberi élet más bolygón történő folytatásának lehetőségeit. Mivel ez utóbbinak igen kevés az esélye, az egyetlen túlélési lehetőség a fogyasztás azonnali csökkentése. A jelentés szerint bolygónk tartalékai és használható szabad területei vészesen fogynak. A civilizáció annyira tönkretette a Földet, hogy neki kell látni a világűr gyarmatosításának: az emberiségnek 50 éven belül két bolygót kellene gyarmatosítania, ha a jelenlegi szinten folytatódik a természetes erőforrások kiaknázása. A világ minden tájáról származó tudományos adattömegen alapuló jelentés kitér arra is, hogy az elmúlt három évtizedben a természetes élővilág harmadát tette tönkre az emberiség: kiemeli a földi ökoszisztéma 1970 és 2002 között bekövetkezett jelentős mértékű felbomlását, beleértve az erdőtakaró területének 12 százalékos csökkenését. Ugyanezen időszak alatt egyharmadával csappant meg az óceánok és 55 százalékkal az édesvizek élővilága.

n Ingyenes lövöldözés Az amerikai nemzetnek szánt ajándékként július 4-én az amerikai hadsereg bemutatta az első hivatalos játékprogramját. Az America´s Army honlapról (www.americasarmy.com) ingyenesen letölthető az "Operations: Defend Freedom" nevet viselő játék. A játékban egy amerikai katona bőrébe bújt játékosnak 3D környezetben, valósághű fegyverek segítségével kell végrehajtania a küldetéseket. A Defend Freedomban a teljes kiképzést és a bevetésekhez szükséges gyakorlatokat a valóságoshoz hasonló lépésekben kell teljesíteni. A lövöldözős programtól a Pentagon azt reméli, hogy a hadra fogható újoncok kedvet kapnak a katonaélethez.

n Rasszista viccek Rasszista viccek miatt tett bejelentést a Humorbonbon.hu viccportál ellen egy magánszemély a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületénél. Az oldal üzemeltetői múlt csütörtökön bezárták a humorportált, mivel "nem kívánták vállalni az eljárással kapcsolatos erkölcsi és anyagi terheket".

n Orosz űrsör Ûrhajósoknak való, alkoholmentes sört fejlesztettek ki az orosz mezőgazdaság-tudományi akadémia munkatársai. A tudósok elmondták, hogy kutatásaik célja egy olyan ital kikísérletezése volt, amely anélkül tölti fel energiával a rendkívüli körülmények között dolgozó embereket, hogy károsan befolyásolná koncentrálóképességüket. A vitaminokkal és ásványokkal dúsított habzó nedűt különleges műanyag palackokban tárolják.

n Afgán internetkávézó Évtizedekig tartó elszigetelődés után megnyílt az afgán főváros első internetes kávézója. "A következő 2-3 hét során további három ilyen intézményt indítunk be" - mondta az AP-nek Alex Grinling, az ország első internetes szolgáltatójává váló Afghan Wireless Communication Company (AWCC) vezetője. A cég áprilisban az afgán kormány támogatásával kiépítette Kabul első mobiltelefon-hálózatát.

n Fekete-fehér Egy mesterséges megtermékenyítési eljárás (IVF) során egy klinikán összekeverték a mintákat. Emiatt egy fehér párnak fekete ikrei születtek. Nagy-Britanniában valószínűleg először fordult elő ilyen eset. A brit orvosi szövetség szerint legálisan az a nő az anya, aki kihordja a gyermeket, függetlenül a genetikai eltérésektől. A pár tehát elvileg meg is tarthatja az ikreket.

Figyelmébe ajánljuk