Cyber hírek

  • 2002. október 10.

Külpol

Gyülinet Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára bejelentette: levélben fordult az egyházakhoz, mert a jövő évtől szeretnének minden egyházközséget, parókiát számítógéppel ellátni. Az egyházaktól ugyanazt kérik, mint az önkormányzatoktól, vagyis hogy a hét egy napján tegyék lehetővé a gyermekek és a családok számára az internet használatát.n Jönnek a robotok Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) 2002-es robotikai jelentése szerint tavaly otthoni használatra - a játékokon kívül - 21 500 darab robotot adtak el az egész világon.
A csütörtökön kiadott jelentés szerint ez a szám 2002 és 2005 között 700 ezerre ugrik majd - adta hírül az Index. A technikai fejlődésnek és a csökkenő áraknak köszönhetően hamarosan robotok végezhetik el a mindennapi házimunka nagyobbik részét, például a fűnyírást és az ablaktisztítást, áll a jelentésben. Egyre több robotot használnak az iparban is, és ez segíthet az elöregedő társadalmak növekvő munkaerőhiányán. A robotokat alkalmazzák az autógyártás során, a vegyiparban és a kohászatban csakúgy, mint az egészségügyi ellátásban, a víz alatti kutatásoknál és a robbanószerkezetek megsemmisítésénél. 2001 végén körülbelül 760 ezer ipari robot működött, ebből 360 ezer Japánban, 220 ezer Európában és 100 ezer Észak-Amerikában. 2005-re 965 ezerre nőhet a robotok száma: az UNECE jelentése Japánban 50 százalékos, az Egyesült Államokban pedig 30 százalékos növekedést jósol. Még a fejlődő országok is - például Brazília, Mexikó és Kína - kezdenek felzárkózni a robotika területén. Az alkalmazottak számához viszonyítva a legtöbb robot továbbra is Japánban van.

n Tesztelik a kendergyógyszert A brüsszeli Bordet intézetben előrehaladott kísérletek folynak a népszerű könnyű drog, az indiai kender gyógyászati alkalmazásával. Belgiumban tavaly júliusban engedélyezte először egy kormányrendelet az indiai kender származékainak gyógyászati célú kutatását. A Bordet intézetben főleg rosszindulatú daganatos betegeket kezelnek, és sok esetben úgy találták, hogy a rákban szenvedő betegek állandó fájdalmait sem morfiummal, sem hagyományos fájdalomcsillapítókkal nem tudják hatékonyan enyhíteni. Angol kísérletek nyomán most itt is próbálkoznak a kender származékaival. Az önként jelentkezők között vannak kórházban fekvők és bejárók is. Egy részük közömbös szert kap, másik részük pedig kenderszármazékot. A betegek bármikor abbahagyhatják a kísérletet, illetve két hét próbaidő után valamennyien a valóban ható készítményt kérhetik. Az eddigi kutatások szerint a kender származékaiból nem csak hatásos fájdalomcsillapító nyerhető. Enyhíteni lehet vele például a kemoterápiában részesülő daganatos betegeknél fellépő hányingert, alkalmasnak látszik egyes neurológiai betegségek kezelésére, bevált étvágygerjesztőként is, és a krónikus glaukóma kezelésében is jótékony hatású.

n Mitnick könyvet írt A két éve feltételesen szabadlábra helyezett amerikai számítógépkalóz, Kevin Mitnick elárverezi két laptopját, melyeket nemrég kapott vissza az FBI-tól. A két ősrégi Toshiba laptop közül az egyik licitje már 9200 dollárnál tart az eBay-en. A 39 éves Mitnick éveken át menekült a szövetségi nyomozók elől, közben számos nagyvállalat, így a Sun, a Nokia és a Novell rendszerébe is betört. Miután elfogták, négy és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, majd bűnösnek vallotta magát számítógépes csalás bűntettében. Szabadlábra helyezése óta mobilt és számítógépet használhat ugyan, de nem internetezhet. A félrevezetés művészete című könyve október 25-én jelenik meg, és arról szól, hogyan csalhatunk ki értékes információkat emberekből.

n Fatüzelésű áramfejlesztő Egy hagyományos kályha hőjét használva a cardiffi egyetem kutatói néhány villanykörtéhez vagy akár egy kis televízióhoz elegendő áramot tudnak termelni. A NASA már a hetvenes években hasonló termoelemeket alkalmazott a Voyager űrszonda energiaigényének fedezésére, de a termoelektromos jelenségen alapuló generátorok mostanáig rendkívül alacsony hatásfokkal működtek. A cardiffi egyetem kutatói most megkísérelték, hogy ugyanezt az elvet alkalmazzák egy fatüzelésű kályha veszteséghőjének hasznosítására: növelték a termoelemek hőállóságát, és végül mintegy 100 wattnyi teljesítményt tudtak kinyerni. A New Scientist beszámolója szerint a prototípusok olyan jól sikerültek, hogy még a fürdővízbe merítve is beindulnak. A fejlesztők szerint az új technológia különösen a fejlődő országok számára jelenthet előrelépést, ahol egész térségek élnek áramellátás nélkül. @hírek:n Törésrekord Több mint kilencezer weboldalt deface-eltek, vagyis írtak felül saját üzenetükkel a betörők szeptemberben, szemben az augusztusi 5830-cal, ami szintén rekordnak számított. A felmérést készítő londoni mi2g számítógép-biztonsági tanácsadó cég szerint az 54 százalékos növekedés elsődleges áldozatai továbbra is amerikai oldalak. Elesett a képviselőház, a mezőgazdasági minisztérium, az oktatási minisztérium, az állami könyvtár, a Goddard és a Marshall űrrepülőközpont oldala is. A feltört oldalak listáján nagy számban találhatóak még brazil, angol, német es indiai oldalak is. 1998-ban meg csak 269 volt a rögzített esetek száma, 1999-ben már 4197, 2000-ben 7821, 2001-ben pedig 31 322. Az idén, szeptember huszonötödikével bezárólag már 40 116 sikeres betörést regisztráltak. A szakemberek előrejelzése szerint az év végére mintegy 55 ezer oldal válik a crackerek áldozatává.

n Tavinet Sikeres az országos közterületi internetpavilon-hálózat kiépítésének nyári balatoni főpróbája. Az első tizenegy tóparti netpavilon után az egész Balaton-vidéket behálózó rendszer épül ki, s az országban az első pestit és szentesit újabbak sora fogja követni. Az önkormányzatok segítségével kiépülő országos netpavilon-hálózat működtetője, a Citynetpoint Kft. tárgyalásokat folytat például Esztergom, Szombathely, valamint több budapesti kerület önkormányzatával is.

n Meteorit-becsapódás Szeizmológiai mérések is megerősítik, hogy múlt csütörtökön nagyméretű meteorit csapódott be Szibériában, az Irkutszki területen fekvő Bodajbo várostól mintegy 30 kilométerre. A bajkáli körzet földrengésmérő műszerei nagy erejű föld alatti mozgást, a szemtanúk pedig fényes égi jelenséget észleltek a valószínűsíthető becsapódás időpontjában, amit földrengésszerű lökések követtek.

n Napster-film Az MTV zenetévé filmet készít a nemrég csődbe ment Napster fájlcserélő hálózatot kiagyaló Shawn Fanning életéről. Fanning 1999-ben, 19 évesen írta a szoftver első változatát, amelyet saját iskolai becenevére keresztelt el. A fénykorában 60-70 millió felhasználót magához csábító Napstert a nagy hanglemezkiadók jogi úton lehetetlenítették el.

n Malária és moszkitó Hat évbe és 15 millió dollárba került a tudósoknak, hogy megfejtsék a malária megértéséhez létfontosságú két élőlény genetikai kódsorrendjét: a Plasmodium falciparum kórokozóét és az azt hordozó Anopheles szúnyogét. A felfedezés új gyógyítási és kezelési módok kifejlesztésének lehetőségével kecsegtet.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.