Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 41. szám, (2002.10.10.) (2002-10-10)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Ha más haszna nincs is az adótörvények átszabásának, annyi bizonyosan van, hogy felfrissíti számolási képességünket, és ráébreszt arra, hogy a számítógépek világában sem teljesen haszontalan dolog a mennyiségtan ismerete. Abban persze az elmélyültebb tudás sem segít bennünket, hogy megválaszoljuk az egyszeri hajógépész "mi mennyi?" kérdését, és ennek folytán eligazodhassunk az adóügyi megnyilatkozások dzsumbujában. A politikusok már rég rájöttek: a legegyszerűbb úgy vitatkozni, ha mindenki másról beszél.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

Aleégett közösségi ház előtt üldögélt Sanyi segédmunkás, és Hurka nevű kutyájának magyarázott meglehetősen emelt hangon, mivel szomorú volt és részeg. A két dolog között szoros ok-okozati kapcsolat állt fenn, DNS-spirálként összekapcsolódó, tekergőző viszonylatrendszer, melynek kibogozása túlságosan messzire vezetne, úgyhogy leghelyesebb, ha a kutya álláspontjára helyezkedünk, és csak nézünk hülyén.

Publicisztika

Publicisztika

Virág Tamás: A közösség háza

Két héttel ezelőtti döntésével új dimenzióba helyezte a helyi közösségek önrendelkezési jogán alapuló, autonóm működésű önkormányzatok problémamegoldását Németkér képviselő-testülete. Mintaként számos korábbi ötletet hasznosíthattak volna (az útban lévő cigányok által használt házak lerombolása, a romák lakhatásának biztosítása ablak nélküli konténerekben, sátorban, esetleg annyi segély, kártérítés stb. kiutalása, amiből egzisztenciát csak új településen teremthetnek). Ezek is beváltak, legfeljebb néhány szociális munkás emlegette fel az önkormányzatok törvény által előírt kötelezettségeit, vagy panaszkodott a gyermekvédelmi és a szociális törvény előírásait elbliccelő, a költségvetési támogatásokat nem az eredeti feladataira költő önkormányzatokra. Nem történt semmi: hisz az önkormányzatokat - hacsak nem pántlikázott pénz más célú felhasználásáról van szó - semmiféle szankció nem fenyegeti, ha nem hozzák létre kötelezően előírt intézményeiket. Az állam legfeljebb kérheti, de

Publicisztika

Tálas Péter-Vincze Hajnalka: Összehordanak hetet (Új tagországok a NATO-ban)

Másfél hónap múlva Prágában tartja újabb csúcsértekezletét az Észak-atlanti Szerződés Szervezete. Szinte bizonyosnak tűnik, hogy e találkozón a NATO hét újabb meghívólevelet postáz hét volt szocialista fővárosba: Ljubljanába, Pozsonyba, Vilniusba, Tallinnba, Rigába, Bukarestbe és Szófiába. És aligha kétséges, hogy nekünk, kelet-európaiaknak még akkor is ez lesz a csúcs legfontosabb hozadéka, ha a szövetségnek számos egyéb kérdésre is választ kell majd kicsikarnia magából a Moldva partján. Már most tudni például, hogy a 19 tagállam a katonai akciókra vonatkozóan olyan döntési mechanizmust kíván kidolgozni, amely lehetővé teszi az azokban való fakultatív részvételt, hogy a tagországok képviselőiből álló Észak-atlanti Bizottság (NAC) rovására várhatóan növeli majd a főtitkár jogkörét, és hogy az egyes országok katonai szakosodásával megpróbálja majd fazonra igazítani és frizurává alakítani a szövetség katonai képességeit is.

Publicisztika

Ketten egy ellen

Ez, bármi lesz is a vége, el van baltázva. A kút meg van mérgezve, a konkoly el van hintve. A hülyeség tombolva van.

Publicisztika

Lenn délen, meseszép éjben

A múlt hétvégén tartott bosznia-hercegovinai választásokon ismét az úgynevezett nemzeti pártok diadalmaskodtak: a Szerb Demokrata Párt, a Horvát Demokratikus Közösség és a Demokratikus Akciópárt. Akár sopánkodhatnánk is emiatt - a multietnikus, békés, független, szabad piacgazdaságon alapuló Bosznia vízióját Bosznia népe megint köszönte, nem kérte. A horvátok egy emberként szavaztak arra a pártra, amelyik továbbra is, tántoríthatatlanul Hercegovina kiválásában gondolkodik, a bosnyákok a két éves kitérő után visszatértek a nacionalisták kebelére; a boszniai szerbek többsége még mindig azt a pártot szereti a legjobban, amelyet a legnagyobb felelősség terhel a háború kirobbantásáért. Ráadásul a három nemzeti közösség csak a saját nemzetiségű pártjaira és jelöltjeire szavazott. Sopánkodhatnánk, de minek. Boszniában továbbra is az ENSZ főmegbízottja marad a legfontosabb politikai szereplő, hivatala az ország jószerivel egyetlen működőképes kormányfélesége, és a békét továbbra is az SFOR fogja vigyázni. A daytoni rendezés célkitűzéseiből nem lett valóság - de még mindig Dayton a Balkán leghumánusabb utópiája. Annyi bizonyosodott be róla újfent, hogy nem egy, nem öt, de nem is tíz év a kifutása; Kelet-Európában mindig az átmeneti állapotok a legtartósabbak. De ez sem baj. Hisz nincs az a bizonytalan provizórium, ami ne lenne jobb a háború bizonyosságánál.

Belpol

Belpol

Történelemfolyam (Forgács Péter filmrendező, képzőművész)

"Rendkívül érdekfeszítő kiállítás, egyúttal lecke történelemből, meditáció időről és veszteségről, érzékszerveinket, érzékenységünket alaposan próbára tevő küzdelem" - írta a Los Angeles Times Forgács Péter öt hónapi munkával komponált interaktív kiállításáról, mely augusztus közepétől szeptember végéig volt látható az LA-i Getty Kutatóintézetben The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River (A dunai exodus: A folyó morajló árja) címmel.

Belpol

Licitálás a főpolgármesterségért: Elszántak és elszálltak

2002 a nagyszabású ígéretek éve. Bár e taktika nem mindig válik be - Orbánék is túllőttek a célon a parlamenti választások kampányában, a Medgyessy-kormány pedig csapdába csalta magát evvel -, a politikusok mégsem tudnak lelazulni a hangzatos vállalásokról. A főpolgármester-jelöltek kampánya is hangos az ígérgetésektől: metróvonalak, hidak, ingyenes tízórai a kisiskolásoknak, hogy csak néhányat említsünk. A módszer pártsemleges, Schmitt Pál, Gy. Németh Erzsébet és Demszky Gábor egyaránt kiveszi részét az álmodozásból.

Belpol

Pécsi polgármesterjelöltek: Jók és jobbak

A baranyai megyeszékhely lakói eddig háromszor választottak maguknak új polgármestert (bár csak kétszer közvetlenül), ráadásul mindhárom alkalommal szembe- mentek az országgyűlési voksolás eredményével: 1990 és 1994 között a szabaddemokrata Kripl Zoltán, 1994-ben a fideszes Páva Zsolt, 1998-ban a szocialista Toller László lett a befutó. 2002-ben a jelek szerint megszakad e sorozat.

Belpol

Új kistérségi megbízottak: Szocialista vállalás

Két éven belül már másodszor fordul elő, hogy az aktuális legnagyobb kormánypárt választja ki saját pártszimpátiái mentén a kistérségi megbízottak zömét: a hatalomgyakorlás e sokat bírált módjában szemernyi javulás sincs. A Fidesz-MSZP szerepcsere után, az előzmények ismeretében ugyanúgy nevetséges és hiteltelen néhány ellenzéki képviselő hirtelen támadt felháborodása, mint az új illetékesek idétlen magyarázkodása. Mindeközben csak egy dolog változatlan: a káderek kinevezésében a kistérségek fejlesztési feladatai iránt megnyilvánuló közömbösség.

Belpol

Az ÁSZ a jegybank humánpolitikájáról: Dolgozók és cserék

Több kifogásolnivalót is talált a Magyar Nemzeti Bank új vezetése által kezdeményezett szervezetátalakításban az intézményt első ízben szemügyre vevő Állami Számvevőszék. Az elbocsátásokról például sem a tulajdonost képviselő Pénzügyminisztérium, sem pedig a személyi kérdésekben illetékes jegybanki igazgatóság nem értesült időben, noha a leépítés költsége meghaladta az egymilliárd forintot - áll az összességében pozitív hangvételű jelentésben.

Belpol

Tulajdonosváltás az EVM Rt.-nél: Aranyat érő részvények

A leginkább az Ultra-családról ismert Egyesült Vegyiművek (EVM) Rt. többségében kisrészvényes dolgozói a cég tavaszi közgyűlésén tudták meg, hogy vállalatuknak új tulajdonosa lett. A befektető a korábbi menedzsment részvényeinek megvásárlásával és alaptőke-emelés révén jelentős befolyást szerzett a vállalatnál. Utóbbi miatt a szintén tulajdonos XVII. kerületi önkormányzat bírósághoz fordult. A kisrészvényesek szerint az alaptőke-emelés mellett a közgyűlések döntései is jogszerűtlenek voltak: több eljárást kezdeményeztek, és törvényességi felügyeleti eljárást indítottak. Az érdekeltek egy része a dolgozók megfélemlítéséről és fenyegetésről beszél, mások a vállalat fellendítőjét látják az új tulajdonosban.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Gyülinet Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára bejelentette: levélben fordult az egyházakhoz, mert a jövő évtől szeretnének minden egyházközséget, parókiát számítógéppel ellátni. Az egyházaktól ugyanazt kérik, mint az önkormányzatoktól, vagyis hogy a hét egy napján tegyék lehetővé a gyermekek és a családok számára az internet használatát.n Jönnek a robotok Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) 2002-es robotikai jelentése szerint tavaly otthoni használatra - a játékokon kívül - 21 500 darab robotot adtak el az egész világon.

Külpol

Kulturális hírek

n BOLYG" HOLLANDOK Hans van der Meer Holland pályák című - az ottani amatőr focipályák világát bemutató - fotókiállítása vezeti be az október 24-28-i Bolygó hollandok című irodalmi fesztivált, melynek keretében Arnon Grunberg, Moses Isegawa, Stephan Lang, Douwe Draisma, Johan Goudsblom, Judith Herzberg és Harry Mulisch látogat Budapestre. Koncertet ad a Gordiusi Comó, lesznek filmvetítések, és más helyszíneken (Collegium Budapest, Károlyi-palota, ELTE BTK, TTK) tartott előadások is.

Könyv

Könyv

Csődtömeggondnokok (Pályázat a Nemzeti Színházra)

A kérdés fapados megfogalmazásban így hangzik: mi legyen a momentán Nemzeti Színháznak nevezett épülettel? Merthogy tévedés ne essék: színház, az még nincsen a Soroksári út mellett. Van egy ház, ahol olykor színielőadásokat tartanak - ennél rengeteg pince, padlás, garázs és művház ma többre képes.

Zene

Zene

Könyv: "Mögöttem... múlt van" (Ibsen drámáinak első kötete)

Kosztolányi már a múlt század húszas éveinek közepén foglalkozott Henrik Ibsen színműveinek avulási együtthatójával. A jeles drámai analitikus halála óta még csak harmincöt év telt el, de az egykori rajongóból - a rajongás elsősorban A vadkacsa szerzőjének szólt - kitört a szkeptikus. Az író, aki nemcsak a lélektanra épít, hanem a társadalombírálatra is, "drágán fizet a lázas népszerűségért", mondja egyik kritikájában Kosztolányi. "Különösen áll ez a norvég prófétára, ki a századváltás előtt búcsúztatta el azokat a polgári előítéleteket, melyeket e gyorsan haladó, háborúkkal, forradalmakkal teljes korban azóta rég el is temettek."

Zene

Könyv: Árnyékvilág (Marno János: A fénytervező)

Az értelmező számára a legtöbb esetben megadatik, hogy abból a kézenfekvő perspektívából közelítsen tárgyához, ahonnan látni véli a módosulásokat, amelyeket az aktuálisan legfrissebb mű az életmű kontextusán belül eredményez, miközben automatikusan annak részévé is válik. Marno János költészetéről is biztosan lehetne "onnan" beszélni, ám nem tágíthatok régóta formálódó meggyőződésemtől, hogy Marnóra már a korai kötetei óta az a következetes szándék a jellemző, amely költői nyelvének és belső vidékeinek teljesen öntörvényű kiaknázása irányába mutat. Rokonságai és bevallott vonzódásai természetesen vannak; Vörösmartytól kezdve Becketten és Bernhardon át Celanig és József Attiláig lehetne sorolni Marno maga választotta "családfáját", ugyanakkor az áthallások mindannyiszor tudatos költői gesztusokként, meghívásokként és megidézésekként jelennek meg a Marno-szövegekben. Írásai már az első bemutatkozás óta egységes és szuverén nyelvi világot mutatnak, és ebbe az eddig tapasztalt homogenitásba illeszkedik bele a mostani kötet is.

Zene

Kiállítás: Kétségbeejtő örökkévalóság (Vajda János-emlékkiállítás)

Asarokszobában állították ki. Kissé beszorítva a túlhabzó Jókai-kultusz, a gyönyörű Szerb Antal-terem és az eldugott Ady-oltár közé. A gyanútlan látogató egy ideig csak Jókai menyének (?) viselt dolgairól hall egy fanfárhangú tanárnő jóvoltából, és legszívesebben elfutna az iskolásan életrajzi rendben kirakott Vajda-dokumentumok láttán (keresztlevél, osztálynévsorok stb.). Szerencsére a szolgálatkész teremőr a vállára koppint, mondván, ő ugyan a világért nem zavarna, de van itt két szép könyvjelző, két szép Vajda-verssel (A vaáli erdőben, Húsz év múlva), hát csak nem tetszik a nélkül elmenni? Tájékoztató is volt, de az kifogyott.

Zene

Film: Mintha nem tudnánk (A kísérlet)

Kísérleteznek velünk. Az in vitro még a jobbik eset. Az utóbbi évek, évtizedek nevezetes kísérlete volt, amikor egy önkéntes jelentkezőkből összeállított csoportban kék szemű szőke fehérek tanulhatták meg, milyen érzés sötétebbnek (sárgának, vörösnek, barnának, feketének) lenni. Kísérleteztek még kék és piros sapkás gyerekekkel, de sokan már azt is tudják, hogy ők akkor se nyernek, ha nincs rajtuk sapka. A legújabb, nagy port vert kísérletet főiskolás ifjakkal végezték Amerikában. Ez volt az a börtönmodell, amit időnek előtte le kellett fújni, mert a börtönőr csoport tagjai túlságosan belemelegedtek a smasszerkedésbe. Ez az experiment, illetve a róla írott könyv keltette föl Oliver Hirschbiegel német rendező érdeklődését.

Zene

Film: Alaszka mártírjai (Álmatlanság)

1. Mindenki mentse, ami menthető! Az amerikaiak már a spájzban vannak, ám nem Doxa karórát keresnek, de visznek mindent, amiből filmet lehet csinálni, regényt, naiv festményt, végrendeletet, de legelsősorban is: filmet. Bár cáfolták többfelől, én mégis biztos vagyok benne, hogy csak a nyár beköszöntére várnak, hogy az első magyar alapanyagból forgatni kezdjék a Nyári örömeink Krétán című filmet, melynek eredetijét Kovács Ferenc (rendező és operatőr), Kovácsné Hajnika (forgatókönyvíró) készítették a Jorgosz Travel támogatásával, főszerepben Kovács Timi és Zsolt.

Zene

Koncert: Együtt nem megy (Cseh Tamás + Kispál és a Borz a Bárkában)

Kezdetben Cseh Tamás és Lovasi András "zenés beszélgetésére" invitált a Bárka Színház, és én erre simán ráharaptam. Külön-külön alaposan belemásztak már az életembe, ha húszévnyi eltolódással is - no de így együtt... mondom, egészen felvillanyozódtam. Mit kezd egymással, és mit kezd velem ez a két pasas, akinek meglehetősen eltérő nemzedéki élményekből táplálkozik a sorsa és a művészete? A szűkszavú propaganda szerint Cseh Tamás Frontátvonulásának - két nappal korábbi - bemutatójához kötődött volna e beszélgetés, úgyhogy arra is beneveztem.

Zene

Lemez: Altatók (Coldplay: A Rush Of Blood To The Head; Beck: Sea Change)

Amennyiben az 1990 utáni felhozatalt tekintjük, kapcsolatom a brit gitárzenekarok többségével távolról sem szívmelengető: az oly büszkén viselt modorosságuknál csak a reménytelen középszerűségüket érzem elkedvetlenítőbbnek, mondjuk az Oasistől úgy Richard Ashcroftig. S hogy a helyi szaksajtó ezzel együtt bármikor kész a paroxizmusig túlhajtva ünnepelni őket, az szintúgy megérne egy misét.

Lélek
Tudomány

Tudomány

Világnap: Állatok a Megyeri úton

Az emberiség jó tempóérzékkel kitalálta, hogy legyen az állatoknak világnapja, amikor megszabadulhatunk bűntudatunktól, és megmutathatjuk, milyen jó fejek vagyunk. Az állatok erről persze mit sem tudnak, de mindegy is: ők már elég régen elfogadtak minket olyannak, amilyenek vagyunk, legfeljebb kihalnak, szenvednek, vagy beköltöznek a föld alá.