Cyber hírek

  • 2003. február 20.

Külpol

Megemelték az űrállomást A Nemzetközi Ûrállomáshoz dokkolt Progressz M-47-es orosz teherűrhajó múlt kedden magasabb keringési pályára állította az űrobjektumot. A szokásos műveletre most is azért volt szükség, mert az ISS a Föld vonzereje miatt naponta mintegy százötven-kétszáz métert süllyed, így fokozatosan veszít keringési pályájának magasságából, amelynek maximális értéke 406 kilométer.n Cyberháború Az FBI nemzeti infrastruktúra-védelmi központja (NIPC) arra figyelmeztetett, hogy az USA és az Irak közötti feszültség növekedése mindkét oldalon fokozhatja a hackerek aktivitását.
"Az indítéktól függetlenül ismét meg kell erősíteni, hogy az ilyen tevékenység illegális, és súlyos bűncselekményként üldözendő" - figyelmeztet a honlapján mindenkit az NIPC. Az amerikai kormány nem tartja bocsánatosnak még a hazafias hackelést sem. A hazafias érzelmektől vezérelt hackereket is megtéveszthetik az olyan preparált kódok, amelyek külsőleg a másik oldalt támadják, valójában azonban pont a hazájuk ellen irányulnak. Ebben és több más esetben a hazafias hackerek az ellenség eszközeivé válnak, figyelmeztet az FBI. A figyelmeztetés nem egészen egy héttel azelőtt került nyilvánosságra, hogy kormányzati tisztviselők elismerték: Bush elnök aláírta azt a titkos rendeletet, amelyben a kormány számára engedélyt ad az USA által külföldi számítógéprendszerek ellen indítandó cybertámadások irányelveinek kidolgozására. Az USA mostanáig soha nem folytatott átfogó cybertámadást, de januárban hivatalnokok arról számoltak be, hogy a kidolgozandó cyberstratégia tartalmazni fogja, hogy a nemzet megtámadása esetén a védelmi minisztérium internetes hadviselést rendelhet el, emlékeztet az MSNBC.

n Elpusztult az első klónozott emlős Kegyes halálban részesítették az állatorvosok a világ első klónozott emlősét, Dolly birkát, mivel gyógyíthatatlan, előrehaladott tüdőbetegségben szenvedett - közölte pénteken a Dolly klónozását végrehajtó skót Roslin Intézet. A felnőtt egyedből klónozott Dolly 1996-ban született. "riási tudományos szenzáció volt, amikor az edinburghi Roslin kutatóintézet bejelentést tett erről a vívmányról 1997. február 23-án. A tudósok 1999-ben észlelték, hogy Dolly szervezetének sejtjei a természetesen nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregszenek. Ez óvatosságra intette a kutatókat a klónozás távlatainak megítélésében, és csak tovább lohasztotta a reményeket, hogy számos más állatklónozási kísérlet kudarcba fulladt. Sok esetben deformálódott magzatok alakultak ki abnormális méretű szervekkel, és haltak el még az anyaállat méhében. Más klónozott egyedek halva születtek, megint mások napokkal világra jöttük után pusztultak el, miután néhány napig rendellenesen gyorsan növekedtek.

n Pisztoly a mobilban Első ránézésre pont úgy néz ki, mint egy gagyi mobiltelefon: van kijelzője, antennája, vannak gombjai, de az áramvonalasnak korántsem mondható forma és a műanyag borítás kissé idejétmúlt. Ráadásul nehéz is. A kamu mobiltelefonban egy 22-es kaliberű pisztoly bújik meg, amelyet a készülék szétnyitásával lehet feltölteni; a négy lövedék a kijelző mögé kerül. A működtetése pofonegyszerű: az 5-ös, a 6-os, a 7-es és a 8-as gombok megnyomására egy-egy lövedék távozik a mobiltelefon antennáján keresztül. Az európai rendőrségek képviselői teljesen megdöbbentek a halálos fegyverek felfedezésekor, hiszen ezután az összes rendőrnek elő kell kapnia a fegyverét, ha az ellenőrzött személy váratlanul előveszi a mobilját, adta hírül az Index az ABCNews nyomán. A rejtett fegyvereket tavaly októberben fedezték fel először Hollandiában, egy kábítószer-razzia során. Nemrégiben egy horvát fegyverkereskedőt buktattak le ilyen játékszerekkel, amikor azokat Szlovénián keresztül megpróbálta Nyugat-Európába juttatni. A rendőrség szerint mindkét szállítmány Jugoszláviából származik. A szokatlan kialakítású fegyvert egyébként teljesen legálisan is lehet vásárolni: az amerikai székhelyű Stinger MFG Corp. gyártja a világ egyetlen legálisan használható tollfegyverét. A gyönyörű fekete tokban árult Stinger Pengun nevéhez hűen úgy néz ki, mint egy tipikus menedzser-ajándék - még 24 karátos arany- bevonattal is kapható.

n Az univerzum 13,7 milliárd éves Az év legnagyobb tudományos áttörésének tartják a csillagászok azokat a felvételeket, melyeket a NASA egyik űrszondája készített a világegyetem mikrohullámú háttérsugárzásáról - adta hírül az Index. A mérések szerint az univerzum 13,7 milliárd éves - plusz-mínusz százmillió év -, és csaknem háromnegyedét misztikus sötét energia alkotja. A kedden nyilvánosságra hozott képeket a NASA mikrohullámú anizotrópiás űrszondája (Microwave Anisotropy Probe, MAP) készítette az elmúlt 12 hónapban; eddig ezek a legrészletesebb felvételek a fiatal univerzumról, ráadásul ezeken már a teljes égbolt látható, nem csak egy szelete. Charles Bennett, a NASA Goddard űrközpontjának munkatársa és csapata a felvételek alapján előre nem várt pontossággal tudta megállapítani az univerzum korát. A mérések szerint a világegyetem 13,7 milliárd éves, plusz-mínusz százmillió év. Korábban a kutatók csak meglehetősen pontatlanul, 12-15 millárd évre tudták becsülni az ősrobbanás óta eltelt időt. A szonda mérései szerint az univerzum négy százalék "hagyományos" anyagot, és 23 százalék ismeretlen, sötét anyagot tartalmaz. A maradék 73 százalékot a sötét energia adja; a tudósok feltételezik, hogy ez a misztikus erő a világegyetem tágulásának elsődleges oka. A legnagyobb meglepetés, hogy a legelső csillagok a mérések szerint csupán 200 millió évvel az ősrobbanás után jöttek létre, azaz jóval előbb, mint azt a kozmológusok korábban feltételezték.

n Sokkoló mobilok A londoni Ideo designcég elkészítette öt mobiltelefon prototípusát, amelyek lehetővé teszik a közelben levőknek, hogy áramütéssel, felháborodott üzenetekkel vagy idegesítő zajokkal figyelmeztessék a rossz helyen és időben telefonálgató személyeket. Az Ideo szerint a közvélemény annyira felháborítónak tartja a helytelen mobilhasználatot, hogy már muszáj tenni valamit.

n Sokkoló weboldal Németországban példa nélküli módon letiltották az erőszakos, sokkoló és gyomorforgató fotókat és videókat tartalmazó ogrish.com weboldalt: az ügyben eljáró ügyész nem a weboldal tartalmát töröltette, hanem a domain regisztrációját. Az oldal tulajdonosa weboldalát egy virginiai szolgáltatónál, ogrish.prohosters.com néven indította újra: a prohosters.com oldalain tavaly elérhető volt Daniel Pearl, a Wall Street Journal riporterének meggyilkolásáról készített videofelvétel.

n újra ingyenes a Salon.com Január végétől újra ingyen is elérhetők a több mint hét éve üzemelő Salon.com internetes újság cikkei, ha az olvasó megtekint egy többoldalas hirdetést. A lapra egyébként napi 5 centért lehet előfizetni, ekkor természetesen nem jelennek meg a reklámok. A független online magazin 2001 októberében a csökkenő hirdetési bevételek miatt tette fizetőssé hír és politika oldalának tartalmát, a lapra azóta 60 ezren fizettek elő.

n A kecske éve A hagyományos kínai naptár szerint az idei év a kecske éve, és a világ első klónozott kecskéje múlt vasárnap két utódot is világra hozott. Az egyik újszülött sajnos néhány óra elteltével elpusztult. Jangjang, a klónozott kecske már korábban is bebizonyította, hogy ugyanolyan szaporodási képességei vannak, mint a normális kecskéknek.

Figyelmébe ajánljuk