Cyber hírek

  • 2003. április 17.

Külpol

Digitális teleszkóp Megkezdte működését a csillagászati távcsőbe szerelt eddigi legnagyobb digitális kamera. Az elöregedett Canada-France-Hawaii távcsőre szerelt, MegaPrime névre keresztelt kamera látványos és tudományos értékekben gazdag képeket készített a világegyetemről.
A MegaPrime 340 millió képpont felbontású képeket rögzít. A digitális technológia lehetővé teszi a csillagászok számára, hogy a távcső meglátogatása nélkül, egy távolabbi kutatóközpontból is elkészíthessék képeiket.

n Robotvér A Nemzetközi Ûrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok olyan folyadékokkal kísérleteznek, amelyekből később robotvér készülhet. A technológia segítségével földrengésnek ellenálló épületek, személyre szabott biztonsági övek és csendes mosógépek is előállíthatók. A különleges anyagot mágneses reológiai (MR) folyadéknak hívják. A szürke MR folyadékra az jellemző, hogy mágneses mező hatására megkeményedik vagy megváltoztatja alakját. Az MR folyadékot többek között autók lengéscsillapítójában lehet felhasználni, de ennél sokkal nagyobb volumenű alkalmazására is van már példa: Japánban egy tudományos múzeum, Kínában pedig a Dong Ting tavon átívelő híd stabilitásáról gondoskodik MR folyadék. Az építményekben különleges ütközőket helyeztek el, amelyek a földrengések és a tomboló szélviharok hatását csillapítják - áll a NASA weboldalán olvasható ismertetőben. Az űrhivatal kutatóinak elképzelései szerint MR folyadékokból készülhet a jövő robotjainak vére, amely sokkal természetesebb mozgást tesz majd lehetővé.

n Leolvasták a vírus kódját Kanadai kutatók szerint minden remény megvan arra, hogy a közeli jövőben kifejlesszék az atípusos tüdőgyulladás elleni hatékony oltóanyagot. Ezt annak a torontói génkutató központnak az egyik munkatársa közölte vasárnap, amelynek kutatóorvosai egy nappal korábban azonosították az Ázsiából elterjedt akut légúti szindróma (SARS) néven ismertté vált betegség genetikai kódját. Remény szerint a kód megfejtése egyrészt lehetővé teszi a mostanáig mintegy 130 halálos áldozatot követelő rejtélyes tüdőgyulladás megbízható azonosítását, másrészt pedig egy különleges vírusölő hatóanyag kifejlesztését. A szombati felfedezéssel nagy lépést sikerült tenni a betegség leküzdése terén - erősítette meg a hírügynökségek által idézett kanadai kutató. A halálos áldozatokon kívül a vírus eddig 3200 személyt fertőzött meg. A rejtélyes betegség tavaly novemberben Dél-Kínában ütötte fel a fejét. A járvány eddig a legtöbb halálos áldozatot Délkelet-Ázsiában követelte. Kanadában tizenhárman haltak meg a betegség következtében.

n Szaddám a neten Az iraki háború kezdete óta megszaporodtak az exvezérrel kapcsolatos árverések az eBayen (www.ebay.com), az iraki valuta ára pedig az egekbe szökött - adta hírül az Index a Wired nyomán. Az eBay online aukció oldalon jelenleg több mint 2500 különböző, Szaddámmal kapcsolatos tárgy online árverése folyik. Még a ledöntött Szaddám-szobor darabjait is árverésre bocsátotta valaki, de az eBay ezt kisvártatva csalásnak minősítette, és eltávolította az oldalról. Az ínyencek számos ritkasághoz juthatnak hozzá az aukciósoldalon, ilyen például a Huszein képével díszített bicikliülés vagy az aktuális slágercikk: egy tekercs vécépapír Szaddám arcképével. Szaddám aláírt fotóját 1000 dollárért kínálják. Luxemburgból egy ezüstvillát bocsátottak árverésre 99 dollárért, amiről az eladó azt állítja, hogy Szaddám egyik bagdadi palotájában tett látogatása során "csúszott a zsebébe". Hatalmas mennyiségben árulnak "vadászati engedély Szaddám Huszeinre" feliratú lökhárító-matricákat, szaddámos pólókat, hátizsákokat és bögréket. Az árverésre felkínált tárgyak nagyobb részét a Szaddám Huszein arcképével díszített iraki bankjegyek és pénzérmék adják. A háború kezdete óta megugrott a iraki valuta iránti kereslet: a három szaddámos bankjegyből álló "készlet" ára 20 dollár körül mozog, de volt rá példa, hogy egy 100 dináros bankjegyért 100 dollárt is ajánlottak.

n Magyarország lemaradóban Magyarország nemcsak az Európai Uniótól, de a kelet-közép-európai régiótól is jelentősen lemaradt az internet elterjedtségét tekintve - mondta Bánkúti Erzsébet, az IHM főosztályvezetője Budapesten, a Telekom 2003 konferencián. Míg az unióban a lakosságon belül 40 százalékos az internet elterjedtsége, addig Magyarországon ez 26 százalékponttal kisebb. Ráadásul az elmúlt években fokozatosan nőtt a különbség az uniós átlag és Magyarország között. Hasonló a helyzet a kelet-közép-európai régiót és Magyarországot összemérve is, hiszen a térség 25 százalék körüli internetelterjedtségével szemben Magyarországon ez alig 15 százalék. További problémát jelent, hogy Magyarország fokozatosan növeli hátrányát a kelet-közép-európai régióhoz képest is: az elmúlt években 3 százalékról 10 százalékra emelkedett a különbség. Mindezek alapján a főosztályvezető úgy vélte, hogy Magyarországnak jelentős erőket kell koncentrálnia ahhoz, hogy megkezdje a felzárkózást az internet területén. Magyarországon jelenleg a lakosság arányában 35 százalékos a vezetékes telefonellátottság, míg a mobiltelefonoknál ez a mutató 67 százalék. Az Európai Unióban a vezetékes telefon elterjedtsége 64, a mobilé pedig 70 százalékos. A vezetékes telefon esetében Magyarország jóval elmarad az unió mögött, ráadásul folyamatosan csökken az ilyen telefonvonalak használata.

n Közeli prímszámok Két matematikusnak sikerült bizonyítania egy általánosan elterjedt sejtést, nevezetesen azt, hogy bármilyen nagy egész számok körében előfordulhatnak az átlagosnál közelebb álló szomszédos prímek. A bizonyítás óriási érdeklődést váltott ki a matematikusok körében, hozzáértők szerint ez valószínűleg a legfontosabb előrelépés a prím-elméletben a hatvanas évek közepe óta.

n Sugárgyógyszer Nukleáris sugárzástól, például egy "piszkos bomba" következményeitől is védhet az amerikai Hollis-Eden gyógyszergyár által kifejlesztett gyógyszer. A gyártók szerint a szer a robbanás közvetlen hatósugarában tartózkodók kivételével a legtöbb embernél hatásos lehet. Az amerikai kormány az elkövetkező években 6 milliárd dollárral támogatja azokat a kutatásokat, melyekben terrortámadások esetére fejlesztenek gyógyszereket.

n Marhaklón A San Diegó-i állatkert, az iowai egyetem és két biotechnológiai cég hétfőn bejelentette, hogy sikeresen klónozták egy veszélyeztetett állatfaj, a banteng két egyedét. A két bantengborjú egyikét azóta el kellett altatni, mivel rendellenesen nagy testsúllyal született, és láthatóan komoly fájdalmai voltak.

n Börtön a csiphackernek Öt hónapos börtönbüntetést kapott az Isonews.com korábbi üzemeltetője, amiért az X-box játékkonzol másolásvédelmi technológiáját kijátszó mikrocsipeket értékesített. A BBC szerint a bíróság ítélete láthatóan visszavetette az Egyesült Államokban a módosító csipek forgalmazását.

Neked ajánljuk