Kulturális hírek

  • 2003. április 17.

Külpol

Meghalt Némethy Ferenc, Jászai Mari-díjas érdemes művész, aki 1969 óta volt a Madách Színház tagja. Utolsó (kis) filmszerepeit Bacsó Pétern 70-ES ÉVEK Saját hajamnál fogva húztam ki magunkat - kocogtatta meg tar koponyáját Halász Péter a Városi Színház Váratlan kultúra című fesztiválján arra utalva, hogy nemrég még az ellehetetlenülés fenyegette az intézményt (Magyar Narancs, 2002.
december 12.), most meg a Törvénytelen avantgárd című dokumentumkötet megjelenéséhez (Magyar Narancs, 2003. március 13.) időzített, négynapos rendezvényen hívták elő a 70-es évek tűrt-tiltott művészetét. A Tábor Ádám esszégyűjteményétől kölcsönzött cím alatt futó fesztiválon a halottakról (Hajas, Erdély, Donáth Péter, Petri, Dixi) is megemlékezve idézték fel a korszak neoavantgárd képzőművészetét és irodalmát, a hatóságokkal való abszurd kommunikációt, az Új Zenei Műhely indulását. A Spions 25 évvel ezelőtti műsorát Gasner János, Kamondy Ágnes, Müller Péter, Víg Mihály, a tengerentúlon élő Molnár Gergely szövegeit felolvasó Krasznahorkai Ágnes és az eredeti zenekart képviselő Hegedűs Péter elevenítette fel (képünkön). Baksa-Soós János, noha repülőjegyet küdtek neki Berlinbe, nem utazott haza, pedig két este is övé lett volna a színpad.

n MEDIAWAVE Április 25-től május 5-ig tart Győrben (további régiós helyszínek: Budapest, Csorna, Kapuvár, Komárom, Rábapatona, Vének, Kolozsvár, Szabadka, Dunaszerdahely, Révkomárom) a Fényírók Fesztiválja, melynek filmes programját 57 ország 1240 alkotásából válogatták ki. A nemzetközi versenyben bemutatandó 81, illetve a nemzeti versenyben és a panoráma szekcióban vetítendő 118 film fele valamilyen szempontból a női szellemiséghez és problematikához kapcsolódik - ezért is áll ezúttal csupa nőből a fesztivál zsűrije, s rendeznek konferenciát A nő címmel. A filmeken kívül természetesen ezúttal is rengeteg esemény, koncert, kiállítás, színielőadás lesz, a program a www.mediawave.hu címen található.

n VILÁGZENEI DÍJAK Földrajzi térségek alkotta kategóriák szerint osztották ki a BBC Radio 3 világzenei díjait. Afrika legjobbja - és egyúttal a kritikusok díjának nyertese - a szenegáli Orchestra Baobab lett (a Specialist in All Styles CD-ről: Magyar Narancs, 2002. november 28.). Ázsiáé a tálib rendszert emigrációban túlélő afganisztáni Farida Mahwash és az Ensemble Kaboul (lemez: Nastaran), az amerikai kontinensé az idei Szigetre meghívott mexikói Los de Abajo (új lemezük a Cybertropic Chilango Power), Európáé a portugál énekesnő, Mariza (CD: Fado em mim), a Közel-Keleté pedig Samira Said egyiptomi énekesnő. Az első számú felfedezett a múlt héten a Petőfi Csarnokban szerepelt francia Gotan Project (róluk bővebben a jövő heti Narancsban), a "határátlépő" kategória legjobbja pedig a képünkön látható svéd-szenegáli duó, Ellika and Solo (bemutatkozó albumuk a Tretakt Takissaba). A közönségdíjat a szlovén TerraFolk kapta (lemezeik: Stereo Folk Live; Pulover ljubezni [Jumper of Love]).

n MEGHALT BABATUNDE OLATUNJI A 75 éves korában elhunyt nigériai dobos egy Lagoshoz közeli halászfaluban született, ahol a dobszó a mindennapok elválaszthatatlan része volt. 1950-ben ösztöndíjjal utazott Amerikába. Már egyetemistaként klubokban zenélt, így figyelt fel rá többek közt John Coltrane és Yusef Lateef is. A Columbiánál megjelent első albuma, a Drums of Passion 1959-ben elsőként ismertette meg az ősi afrikai zenét a nyugati közönséggel: azóta ötmillió példányban kelt el; a Santana-féle Jingo eredetije is innen való. Aktív résztvevője volt a 60-as évek fekete polgárjogi mozgalmának (kapcsolatban állt Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel), létrehozta a harlemi Olatunji Center for African Culture-t, majd a Voices of Africa Foundationt. Négy évtizeden át adta tovább kulturális örökségét amerikai és külföldi egyetemi előadásokon és műhelyfoglalkozásokon. A Grateful Dead dobosával, Mickey Harttal közös albuma, a Planet Drum 1991-ben Grammy-díjat nyert, a ´97-es Love Drum Talk a jelöltségig jutott.

n ÁRVERÉSI REKORDOK A hazai aukciók történetében új rekordot állított fel Munkácsy Mihály A baba látogatói című festménye: a Mű-Terem Galéria árverésén 160 millió Ft-ért kelt el (lásd cikkünket a 40. oldalon). Rekord született a Kieselbach Galéria árverésén is: Rippl-Rónai József kukoricás enteriőrje, a Sárga zongoraszoba II. 58 milliós leütési ára új Rippl-csúcs, és 28 milliós árával rekordot ért el Nemes-Lampérth József Kolozsvár című tusfestménye is. A Kieselbach tavaszi aukciójának második etapját május 16-án rendezik.

n LÖVÉSEK SNOOPRA Egy autóból tüzet nyitottak a Snoop Doggy Doggot és testőreit szállító, öt kocsiból álló konvojra, de szerencsére a lövések csak egy könnyebb sebesülést okoztak, a saját Cadillacjét vezető, 31 éves rapper sértetlenül úszta meg a Los Angeles-i incidenst.

n GYÁSZ 59 éves korában rák következtében elhunyt Eva Narcissus Boyd, aki Little Eva néven 1962-ben adta elő máig népszerű táncdalát, a The Loco-Motiont.Hamvadó cigarettavégében és Rolf Schübel Szomorú vasárnapjában alakította. 78 éves volt.

76 éves korában elhunyt Révész György filmrendező. Nevéhez kötődik az Egy szerelem három éjszakája, Az oroszlán ugrani készül, az Utazás a koponyám körül, a Kakukk Marci és A Pendragon legenda.

n PULITZER-P"TLÁS Március 27-i számunkban, az idei magyar Pulitzer-díjasok sorából kimaradt a kereskedelmi TV 2 kollektív elismerésben részesült éjszakai kulturális magazinja, a Propaganda. Elnézést.

Figyelmébe ajánljuk