Tartalom

MaNcs, XV. évf. 16. szám, (2003.04.17.) (2003-04-17)

Egotrip

Varró Dániel: Repülni gyalog

Egotrip

Itt a tavasz!

Bár hétvégenként néha havazik, - mégse mondhatjuk, hogy nincs a tavasz itt. - Ne tévessze meg Önöket, - ha köhöget - egy-két ismerősük, vagy netán olyik - prüszköl és az orra is folyik, - téved Ön, olvasóm, ha mindjárt kombinál, - mert egy barátja sűrűn trombitál - a zsepibe, - és hajlamosabb most a depire, - és harmincnyolc fokra fölmegy a láza, - aztán a hideg rázza, - és ez így megy napokig, hol izzad, hol reszket, - hiába szedi a Coldrexet, - és az ereje már csak jártányi, - mert nem heverte még az influenzajárványt ki.

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

Az emberi beszéd egyik fontos jellemzője, hogy egydimenziós: a szánkon egymás után jönnek ki a hangok, és ez minden. Egyszerű időbeli linearitása van a beszédnek, azaz egyetlen tengelyen ábrázolható. (Ezt tükrözi az írás is, mely egydimenziós betűsor.) Vagyis nincs olyan, hogy valami egy másik dolog fölött vagy alatt jelenne meg, vagy hogy egyik dolog a másikban benne lenne.

Publicisztika

Publicisztika

A világ korrupt

A Tocsik-ügy lezárásáról

Nem mondhatni, hogy a Tocsik-ügyként (a Narancsban annak idején Szokai-Tocsik-ügyként) emlegetett büntetőeljárás bírósági lezárása nagy visszhangot keltett. Az ítélet másnapján még címlapos sztoriról két nap múlva már alig volt olvasható valami. Pedig évekig izgatta a nyilvánosságot, az ügy 1996-os kirobbanása élesztette föl az addig tetszhalott ellenzéket. A Tocsik-jelenség mindenekelőtt a pártpolitikai vonatkozások miatt érdekelte a médiát, holott ennél sokkal többről volt - és van mindmáig - szó.

Publicisztika

Népszavazás után

Mielőtt bedőlnénk mindenféle atavisztikus vagy költői okosságoknak, amelyek a hét végi népszavazás szembeötlő kudarcának, az alacsony részvételnek az okait és a következményeit firtatják, vagy eleve reménytelennek nyilvánítanánk a magyar választók otthon maradó, nagyobbik részét, forduljunk magyarázatért az ember legkedvesebb, leghűségesebb barátaihoz.

Publicisztika

Bauer Tamás: Önfeladás vagy liberális politika

Pogány Kristóf, aki saját bevallása szerint "két évvel ezelőtt még lelkesedett Demszky Gábor politikájáért, úgy gondolta, hogy az SZDSZ középutas szabadelvű pártként el tudja játszani a mérleg nyelve szerepét a magyar politikai rendszerben", a Magyar Narancsban megjelent március 27-i cikkében immár mintha az SZDSZ mai vezetésének politikájáért lelkesedne. Emlékezetes: Demszky 2000 őszén éppen azért támadta a korabeli pártvezetést, mert a szocialistákkal "mutyizott", mert közös jelöltek állítására készült velük, és Pogány most éppen erre tesz javaslatot. A "szocialista párttal szoros szövetségben álló, relatív önállósággal rendelkező politikai erőre" irányuló javaslat, amely politikai erő a következő választáson "mintegy negyven-negyvenöt egyéni választókerületben (...) állíthatja már az első fordulóban a koalíció közös egyéni jelöltjét", és így e szövetségben sok mindent megvalósíthat "szakpolitikai céljaiból", nem más, mint annak világos megfogalmazása, ami felé a mai SZDSZ-politika jól érzékelhetően halad. Tetten érhető ez a cikk felépítésében is: Pogány három stratégia jelenlétéről beszél a március 1-jei küldöttgyűléssel kapcsolatban, majd ezek közül kettőről - az általam, illetve a Fodor Gábor által kifejtettekről - mondja ki, hogy bukásra van ítélve. A jelenlegi pártvezetés álláspontjáról és gyakorlatáról nincs kimondott szava - azért nem, mert kimondatlanul ugyan, de azonosul vele.

Belpol

Belpol

Civil szervezetek bevonása a jogalkotásba: Érted vagy veled

A rendszerváltás óta jogszabálygyárakká vált minisztériumok formálisan többnyire eleget tesznek egyeztetési kötelezettségüknek, de valós párbeszéd ritkán alakul ki. Máig nincs átlátható, garanciális elemeket is tartalmazó rendszer, mindenki úgy lobbizik, ahogy tud. A jogalkotásról szóló törvény módosítása mindenesetre napirenden van, néhány tárca pedig maga próbál változtatni a jelenlegi gyakorlaton.

Belpol

Eredményhirdetés után -EU-bulik: Ünnepélyes keretek közt

A monotonra sikeredett kampány és a közvélemény-kutatások eredményei megtették hatásukat; a választók többsége tudomásul vette, a szavazáson részt vevők zöme pedig támogatta hazánk európai uniós csatlakozását. A szavazás nagyrészt zökkenőmentes, az eredmény előre kalkulálható volt. Az ünneplés maga volt a radikális eklektika; együtt a nyolcvanas évek május elsejéi és a huszonegyedik századi cinetrip.

Belpol

Zsámbok és az EU: Jövő a fólia alatt

A Pest megyei Zsámbok népi együttesének híres idegenforgalmi programja a zsámboki lakodalmas. Esküvő hiányában örömtáncra legfeljebb az uniós csatlakozásról szóló népszavazás adott volna okot, csakhogy a lakosság itt sem volt mulatós kedvében. A többség inkább a ház körül tett-vett a verőfényben.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Digitális teleszkóp Megkezdte működését a csillagászati távcsőbe szerelt eddigi legnagyobb digitális kamera. Az elöregedett Canada-France-Hawaii távcsőre szerelt, MegaPrime névre keresztelt kamera látványos és tudományos értékekben gazdag képeket készített a világegyetemről.

Külpol

Kulturális hírek

Meghalt Némethy Ferenc, Jászai Mari-díjas érdemes művész, aki 1969 óta volt a Madách Színház tagja. Utolsó (kis) filmszerepeit Bacsó Pétern 70-ES ÉVEK Saját hajamnál fogva húztam ki magunkat - kocogtatta meg tar koponyáját Halász Péter a Városi Színház Váratlan kultúra című fesztiválján arra utalva, hogy nemrég még az ellehetetlenülés fenyegette az intézményt (Magyar Narancs, 2002.

Külpol

Káosz Irakban: Leltárhiány

Bár Tikritben a hét végén még tartották magukat a Szaddám-hű erők maradékai, a háború katonai része többé-kevésbé befejeződött. A rezsim megdőlt, és nem maradt helyette semmi. Pontosabban: a semmi maradt helyette.

Külpol

Iraki háború: Hol vannak a katonák?

Ahhoz, hogy az angolszász koalíció - ha megindítja - katonai értelemben megnyeri az iraki háborút, aligha férhetett kétség. Tekintettel az óriási technikai fölényre, akár igazuk is lehetett volna azoknak a szakértőknek, akik már a háború első éjszakáján kijelentették: villámháború következik, Szaddám rendszere és az iraki hadsereg akár 72 óra alatt megdönthető és megsemmisíthető, a koalíciós erők három napon belül Bagdad alatt lesznek.

Külpol

Ciprus és az EU: Török átok, görögtűz

A leendő EU-tagországok lakói közül egyedül a ciprusiaknak nem lesz rá módjuk, hogy közvetlenül, népszavazás keretében mondjanak igent vagy nemet a csatlakozásra. Ráadásul a szigeten élő török kisebbség - bár tagjainak jelentős része csatlakozáspárti - nem is lép be az unióba, aminek messzire ható nemzetközi következményei lehetnek.

Könyv

Könyv

A pesti bölcsészkar volt épületének sorsa: Teológusok az üvegliftben

A Sapientia felújítása során lezárták a forgalom elől az épülettömb két szárnya között meghúzódó Piarista közt, ezért a Lánchíd felől most csak bonyolult kerülő utakon lehet felhajtani Buda felé az Erzsébet hídra. A főiskola vezetése többször jelezte, hogy elképzeléseik szerint az átalakítási munkálatok befejezése után sem nyitnák meg az átjárót a gépkocsiforgalom előtt, csak a gyalogos közlekedést engedélyeznék. Véleményük szerint ugyanis a rövid utcácska nem közterület, hanem a főiskola tulajdona.

Könyv

Hírek

nAkadozó lapok Több száz jelentkezési lapot nyilvánított érvénytelennek az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI); a 160 ezer felvételizőből minden ötödik hiányosan töltötte ki valamelyik lapját. Az OFI jelentése szerint fejlődés tapasztalható ugyan a tavalyi 30 százalékos hibaarányhoz képest, a rosszindulatú sajtó ellenben arról számolt be, hogy a jelöltek a március 31-ig tartó hiánypótlási időszakban nem kaptak tájékoztatást a mulasztásról, míg az intervallum végeztével a felvételi iroda azonnal értesítette a kárvallottakat. A szabályzat értelmében módosítani csak akkor állhatott jogukban a felvételizőknek, ha személyiadat-változást kell bejelenteniük, illetve ha olyan szakot vagy képzési formát írtak be, amelyeket a választott intézmény nem hirdetett meg. A jelentkezők a napokban kapnak értesítést arról, hogy sikeresen átmentek-e a bürokrácia emésztőcsatornáin. Probléma esetén még mindig érdemes az ofi.hu honlaphoz vagy az áhított egyetemhez, főiskolához fordulni.

Képzőművészet

Képzőművészet

Beszédes fejek

Bozsó András, Ádám Zoltán, Birkás Ákos

Egy fotós, két festő, három portrésorozat.Arcok, arcok, arcok. Néznek ránk, megállítanak, megszólítanak. Bozsó András budapesti hajléktalanokról készített fotósorozatát tavaly decemberben mutatta be a Vigadó Galériában, Ádám Zoltán cigányportréi és Birkás Ákos új arcképei e hetekben kerültek az acb galéria, illetve a Knoll Galéria falaira. Eközben a Deák Erika Galériában fiatal magyar képzőművészek portrékiállítását készítik elő.

Zene

Zene

Könyv: Ki szól értünk? (Bánáti Péter: Sanyikám, Gabikám)

"Szellemek járnak a lépcsőházban" - szól a regény első mondata. A tárgyakba beleíródott nyomasztó múlt megszólaltatója, a lépcsőház szellemeit látó, titokzatos elbeszélő ugyanaz, aki a prológus után induló történetben is képes belelátni a történet két címszereplőjének, Czakó Sándornak és fiának, Gábornak a gondolataiba. Az elbeszélő mindent tud a családi "szeretetlenségről", a családi és egyéni emlékezetet terhelő sebekről és bűnökről, viszonylag gyakran túl is lép a szereplők kompetenciaszintjén, és a regény fő kérdése, hogy ki is ő voltaképpen.

Zene

Film: Dél-londoni randevú (Mike Leigh: Minden vagy semmi)

Magyarországon elsőként bemutatott filmjét, a Mezítelenült látva még nem ismertem fel, kivel állok szemben. Amíg nem jött a Titkok és hazugságok - s vele nagyjából egy időben nem találkoztam a korábbi darabjaival -, ingadoztam, hogy megtartsam-e Mike Leigh-t, vagy egyszerűen besöpörhető az európai álfilm dobozába. Végül nem ez vagy az a filmje, hanem az életmű (amelyet az ő esetében nem haboznék munkásságnak nevezni) egésze győzött meg.

Zene

Film: Poroltóval a pokolban (Visszafordíthatatlan)

Messze megelőzte a híre a jónevű (Noe) francia művész munkáját. Cannes-ban ment nemrég, s a fesztivál kimondottan úri közönsége dobott egy hátast a láttán, hogy milyen egy erőszakos film. Az, és eléggé ostoba is, ez persze senkit sem szokott zavarni.

Zene

Lemez: A múlt igézete (Archie Shepp & Mal Waldron: Left Alone Revisited)

Nézem a borítón ezt a két szép öregembert, és azon gondolkodom, hogy minek örülnek. A magasabb Archie Shepp, a modern dzsessz ikonja - tekintsük most nálunk is ismert alaknak, hiszen az utóbbi időben gyakran jár hozzánk, meg egyébként is. A másik, a kevésbé ismert, de legalább olyan fontos úr 1925-ben, Malcolm Earl Waldron néven született New Yorkban.

Zene

Lemez: A nagy vizeken túl (Anima Sound System: Aquanistan)

Némi hányattatás (kiadócsere, miegymás) után végre megjelent az Anima Sound System legújabb sorlemeze - az Aquanistan-ról már első tapintás alapján is jó benyomásokat szerezhet a hallgató: a csomagolás, a design szellemes, s csak ezután kerül a diszk a lejátszóegységbe, zene az agyba, toll a fülbe. A legkevesebb, ami az Aquanistanról elmondható (s ebből a szempontból az Anima egész működése alatt konzekvens volt), a nagyfokú eklekticizmus, úgy a hatásokat, mint a felvonultatott (kortárs elektronikus tánczenei) stílusokat tekintve. Találunk itt lassabbat, gyorsabbat, meditatívat, szerelmest és pörgős táncolóst, mindez hol politizáló, hol banális, hol elúszós szövegekkel - abból is akad magyar és angol egyaránt. Lehet, hogy túl sok minden került hirtelen az étlapra, annyi biztos, hogy a menü színvonala korántsem egyenletes (viszont végig jól szól - hála a stúdiószemélyzetnek), de azért ne aggódjunk, a tizennégy szerzemény között találni jó néhány módfelett szórakoztató itemet is. A recenzens figyelmét leginkább a Németh Judit vokalista által előadott magyar nyelvű easy listening dalocskák ragadták meg: finom, könnyed zenék, melyek csak úgy egyszerűen beúsznak a fejbe, míg a verzák a naiv békeharcos hangulattól (lásd a Dreadzone legendás Little Britainjét idéző Csinálj gyereket!) a rejtelmes suttogásig, a Pale Saints-zsánerű retro hetvenes pszichedéliától (Vigyél el, Legyen így, Esődal) az amcsi stílusú feminin gitárpopig (A világot már körbejártam) igen széles skálát bírnak felölelni. Egy másik, markáns vonulatot adnak a lassabb vagy éppen középtempós agitkák (finom mintákkal, szitárhanggal, miegyébbel körbetapasztott breakbeatek, nem túl izgalmas, ámde olykor harcos, mozgalmár indíttatású angol szövegekkel körítve), köztük olyan kis bagatellek, mint a legifjabb Prieger (Panna) hangjára épülő Back To The Future vagy a Fume Is The Way című kis kedves műdarab. A lemez vége felé azután ott sorakoznak az igazi táncos darabok: a Verbal Catapult című ragga-break, a From The 2 The Z, amelynek klasszikus jungle ritmusára garantáltan beindul a tömeg, no meg a záró Muezzin in Party, melyben a vad pörgés végül elcsendesül, s a gépdobokat felváltja a sejtelmes elektronikus puttyogás és a meditatív tablahang.

Film
Lélek
Lokál

Lokál

Mekkai zarándoklat: Kővel, kaviccsal

A Korán tanítása szerint minden muzulmánnak - ha az anyagi körülményei és az egészsége lehetővé teszi - élete során legalább egyszer el kell zarándokolnia Mekkába. Szerzőnk muzulmán vallású, és eleget tett a kötelezettségnek.

Sport

Sport

Aukció: Vadászösztön és elegancia

A Mű-Terem Galéria múlt szombati árverésén a licitálók átlépték a már annyit emlegetett százmilliós "álomhatár"-t, Munkácsy Mihály A baba látogatói című festménye 160 millió forintért kelt el.