Cyber hírek

  • 2003. augusztus 7.

Külpol

Útlevél Az Európai Unióban olyan, egységes európai útlevél bevezetésére törekszenek, amely az arcképen túl egyéb biometrikus, azaz személyes fizikai jellemzőket használó azonosítókat is tartalmaz. Az USA bejelentette: a terrorizmus elleni harc jegyében és a bevándorlás hatékonyabb ellenőrzése miatt az országba vízummal érkező külföldiekről 2004.
január 1-jétől ujjlenyomatot vesznek, útleveleik adatait számítógépbe viszik és fényképeket készítenek róluk.

n Felmelegedés Nem egészen egy éve emberáldozatokat is követelő áradások söpörtek végig Németországon, Ausztrián, Csehországon és Oroszországon, idén viszont a szélsőségesen forró és száraz időjárás jelenti a legnagyobb fenyegetést. Szakértők szerint a rendszeres meteorológiai adatrögzítés megkezdése (kb. 1870) óta nem volt ennyire hosszú száraz és forró időszak Európában. Az ennyire rövid időbeli eltéréssel jelentkező szélsőséges állapotok sokak szerint a klíma egyensúlyának megbomlására utalnak - közölte az [origo]. A magas hőmérséklet miatt Franciaország déli részén sok helyütt deformálódtak a vasúti sínek, a földközi-tengeri üdülőhelyeken a víz hőmérséklete elérte a 28 Celsius-fokot.A meteorológusok attól tartanak, hogy trópusi viharok keletkeznek. Olaszországban és Spanyolországban a szokatlanul nagy hőség már a háziállatok tömeges pusztulásához vezetett. Erdőtüzek pusztítanak Franciaországban, Portugáliában, Oroszországban és Horvátországban. Az olasz nemzeti geofizikai intézet vezető meteorológusa szerint a hőség újabb adalék a globális felmelegedés létezésére, de még nem tekinthető döntő bizonyítéknak. Antonio Navarra a Reutersnek elmondta: az egész mediterrán régió 2-3 fokkal melegebb az ilyenkor megszokottnál, s ha ez a jelenség tartós marad, az összhangban lesz a felmelegedés hatásait előre jelző klímamodellekkel.

n Fájlcserélőperek Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) több mint kilencszáz bírósági idézést küldött ki az internetes fájlcserében részt vevő magánszemélyeknek: a lemezipar ügyvédei arra számítanak, hogy két hónapon belül több száz pert indíthatnak el. A szerzői jogi törvények szerint a bíróság számonként 750-től 150 ezer dollárig terjedő kártérítést ítélhet meg, írta az Index a Washington Post nyomán. Két oktatási intézmény, a Massachusetts Institute of Technology és a Boston College egyszerűen szembeszállt a RIAA keresetével: a két intézmény összesen négy idézést kapott, amelyben a fájlcserélők személyazonosságának felfedését kérték tőlük, de ezt nem teljesítették, mivel a törvény szerint csak a tanuló előzetes figyelmeztetése után tehetik meg. Az oktatási intézményen kívüli magánszemélyeket azonban nem védi hasonló törvény, így az amerikai lapok szerint könnyen előfordulhat, hogy a szülőknek kell felelniük a bíróság előtt a családi számítógépen zajló fájlcsereberéért.

n Virtuális kaszkadőrök A számítógépes szimulációk egyelőre nem szorítják ki a munkaerőpiacról a valódi kaszkadőröket, csupán néhány nehezebb feladatot vesznek át tőlük. Az oxfordi Natural Motion által kifejlesztett szimulációs rendszerrel sokkal bonyolultabb és veszélyesebb akciójeleneteket lehet készíteni, mint emberekkel - adta hírül az Index a BBC nyomán. Az akciófilmekben látható kaszkadőrjeleneteket valódi emberek mozgása alapján állítják elő, vagy részletes animációt rajzolnak meg képkockánként. Az előbbi hosszú időt vesz igénybe, az utóbbi pedig roppant fárasztó munka. A Natural Motion rendszerében a szimulált testet mesterséges intelligencia irányítja, amely ezért pontosan úgy zuhan, fut és mozog, mint egy valódi ember. Az Endorphin névre keresztelt szoftver egyrészt felgyorsítja a gyártási folyamatot, másrészt olyan jeleneteket is lehetővé tesz, amelyeket ember nem tudna megcsinálni, például azért, mert belehalna. A virtuális kaszkadőr bátran felrobbantható, végtagjai letéphetőek, és hatalmasat zuhanhat. A szoftver olyan modelleket használ, amelyek a valódi izmok és csontok mozgása alapján működnek. A jelenet elkészítése után a vázra fel lehet tölteni a kosztümöket, illetve az egészet össze lehet keverni a filmre rögzített részekkel. Az Endorphint már használják a 2004-ben megjelenő Trója című film készítői, amelyben Brad Pitt játssza Achillest, Orlando Bloom pedig Párist.

n Ûrállomás A világ öt legjelentősebb űrhivatalának vezetői megállapodtak abban, hogy a Columbia amerikai űrsikló februári katasztrófája ellenére folytatni kell a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) építését, ami a baleset miatt abbamaradt. A biztonság növelése érdekében ezentúl csak nappal indítanak űrsiklókat, erre leghamarabb az év végén kerülhet sor.

n Hackerverseny A japán kereskedelmi és ipari minisztérium a heves tiltakozások hatására lemondott egy augusztus elejére tervezett hackerversenyt. A kormányszóvivő szerint azzal a váddal szembesültek, hogy az internetes bűnözést segítik. A minisztérium célja az lett volna a kiírással, hogy erősítse az iskolások és egyetemisták számítógépes biztonsági ismereteit. Az eredeti tervek szerint legfeljebb háromfős csapatok próbáltak volna behatolni ellenfelük számítógépébe, miközben védik saját rendszerüket.

n Csillagvizsgáló A német Szászország-Anhalt tartomány régészeti intézete bejelentette, hogy a hallei egyetem kutatói feltárták a kontinens legrégebbi obszervatóriumát. A kör alakú építmény a becslések szerint időszámításunk előtt 5000-ben épülhetett, és olyan jelenségek megfigyelésére szolgálhatott, amelyeket a közelben talált híres Nebra rajzolatok is megőriztek. A 3600 éves bronzlemez a kozmosz legidősebb ismert ábrázolása.

n Napfényszike Izraeli sebészek fémszikék vagy lézeres vágóeszközök helyett koncentrált napfény segítségével műtöttek meg egy patkányt. A beavatkozásnak két előnye van a lézeres operációval szemben: sokkal olcsóbb, és semmiképpen sem károsíthatja az orvosok látását. Működéséhez viszont folyamatos, erős napfény szükséges.

Figyelmébe ajánljuk