Tartalom

MaNcs, XV. évf. 32. szám, (2003.08.06.) (2003-08-07)

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Nyaralás a Bermudákon

Mindenki a Szigeten vagy a Völgyben, aki nem. Aki bújt: K. Dezső egy hétre eltűnt a Bermuda-szigeteken (Talán eltűnök. Hír: te lenn.) A Bermuda-szigetek, -háromszög: Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván.

Egotrip

Végel László: Balkáni tükör

Végre megérkezett Lisa levele Chicagóból. Editke izgatottan tépte fel, abban a reményben, hogy megjött a meghívó. A borítóban csakugyan meghívó és szerződés lapult. Editke felsikoltott a boldogságtól. Aztán kiverte a hideg veríték, mert a szerződés nem az ő nevére, hanem az Elnök úréra szólt. Az egyik chicagói tévéstúdió próbafelvételre invitálja 10 000 dolláros tiszteletdíjért. 400 000 dolláros gázsi üti a markát, ha rábízzák a készülő tévésorozat epizódszerepét, amelyben egy bolgár maffiózót alakít. Editkét tolmácsként alkalmaznák, firkantotta Lisa a levél aljára.

Publicisztika

Publicisztika

Forrai Éva: Minden ember egyenlő? (Az esélyegyenlőségi törvény esélyeiről)

Horváth Aladárnak, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnökének javaslata szerint a címben szereplő mondat - kijelentő formában - elég lenne átfogó törvény helyett. Ám ennek az axiómának szinte végtelen számú értelmezése akadt már a történelem folyamán. A jelenlegi magyar törvénytervezet is - többek között - az egyenlőség koncepciójának nyújtja egyfajta értelmezéssorát.

Publicisztika

Sörstratégia

A K&H brókerbotránya nemcsak abból a szempontból érdekes, hogy egyes kivételezett embertársaink mennyit nyertek vagy vesztettek, hogy hány forintot lopott el X. vagy Y., a sajátos piramisjátékban való részvétellel hogyan járatja le magát az ún. média- és politikai élet egy része, és úgy általában, mennyiben érintett - már ha - az ügyben a politika. Fontos az is, hogy az egyes pártok mit tudnak kihozni ebből az egészből. 1998 óta kisebb-nagyobb intenzitással, de permanens választási kampány zajlik, ami tavaly április óta igazán nagy fordulatszámon pörög; sokat számíthat az, melyik fél képes rákenni valamit - bármit - a másikra.

Publicisztika

Mintaiskola

A jászladányi alapítványi iskola múlt szombati "átiratkozási" szülői értekezletén Tóth Ibolya, a megbízott igazgató a sajtó és a minisztérium embereit egyenként, mikrofonnal számoltatta be arról, hogy mi keresnivalójuk a rendezvényen. Aztán az igazgató és a sajtó ellen heccelt szülők többsége lényegében kidobta az újságírókat az amúgy nem hivatalos szülői fórumról. Jászladányban egyre paprikásabb a hangulat: a község vezetésének és még sokaknak szívügye az alapítványi iskola, ők a romák, a hatóság és a közvélemény egy részének berzenkedésében az önkormányzati és iskolai autonómia elleni támadást látják.

Belpol

Belpol

A Greenpeace Magyarországon: Kik ők, és mit akarnak?

"A Föld megmentői"; "Ökoterroristákból verbuvált zöld multi" - a tavaly magyar irodát nyitó Greenpeace-ről alkotott vélemények e két ítélet között mozognak világszerte. A globális hálózattá vált környezetvédelmi mozgalmat számos bírálat és vád éri, azt azonban kevesen vitatják, hogy a zöld gondolat terjesztéséből alaposan kivette a részét. A Greenpeace sikeres tömegkommunikációs szereplésre törekszik, nagy műgonddal tervezi megmozdulásait, és komoly figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre is.

Belpol

Közpénzbefektetések: Lébiztonság

Ha egy magánszemélynek vagy magánvállalkozásnak nélkülözhető pénze van, abba fektetheti, amibe csak akarja - persze a várt hozamhoz tartozó kockázat vállalásával. De megteheti-e ezt az, aki nem a saját pénzét kockáztatja, pontosabban: ha a szabad pénzeszköz gazdája állami tulajdonú vállalat vagy önkormányzat. A válasz röviden: igen.

Belpol

Magánélet és közbeszerzés a Foglalkoztatási Hivatalban: Kerülő utak

Öngyilkos lett egy harmincéves köztisztviselő március közepén. Tíz nappal az eset előtt közbeszerzési szabálytalanság miatt fegyelmi eljárást indítottak ellene, az ügyet később átadták a rendőrségnek. Az öngyilkosság pontos indítéka ismeretlen, de a férfi édesanyja és barátai szerint közrejátszhatott az is, hogy a munkahelyén személyi tulajdonú irataival zsarolták meg. (Ez utóbbiról konkrétabbat - az édesanya kérésére - nem közölhetünk.)

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Útlevél Az Európai Unióban olyan, egységes európai útlevél bevezetésére törekszenek, amely az arcképen túl egyéb biometrikus, azaz személyes fizikai jellemzőket használó azonosítókat is tartalmaz. Az USA bejelentette: a terrorizmus elleni harc jegyében és a bevándorlás hatékonyabb ellenőrzése miatt az országba vízummal érkező külföldiekről 2004.

Külpol

Kulturális hírek

52 éves korában szívelégtelenség következtében elhunyt Erik Braunn, az Iron Butterfly egykori gitárosa: mindössze 17 éves volt, amikor az általa vezetett zenekar 1968-ban lemezre vette a korszak egyik himnuszává váltn WUPPERTAL, NEW YORK: OROSZ AVANTGÁRD Oroszországból Párizsba emigrált művészek, Chagall, Kandinsky, Lipchitz, Goncsarova, Larionov, Archipenko és mások 274 festményét és szobrát gyűjtötték össze Russisch Paris 1910-1960 címmel azon a kiállításon, amely az alapításának 300. évfordulóját ünneplő Szentpétervárról érkezett a wuppertali Von der Heydt Museumba (az október 26-i zárás után Bordeaux-ba utazik az anyag).Solomon R.

Képzőművészet
Könyv

Könyv

Ki lesz az igazgató?: A Madách Fantomja

Kivártuk - megkaptuk. Az Operaház Fantomja - melynek megtekintéséért sokan a fontot, a dollárt, az eurót sem sajnálták - végre forintért látható, ráadásul a copyrightolt rendezéstől eltérően, originális változatban, aminek az oka részben bizonyos feltételek technikai teljesíthetetlensége ugyan, de mégiscsak a mi kutyánk kölyke. Az előadás farvizén pedig új igazgató hajóz be a Madách Színházba.

Könyv

Fesztivál: Mosoly és szolidaritás (Hangulatképek a Mittelfestről)

Szívderítő mosoly nyílik az arcokon, amikor a helyi minivasút tizennégy perces döcögés után beérkezik Udinéből Cividale del Friuliba. Pasolini szülőföldjén vagyunk, a messzeség ködébe vesző Giuliai Alpoktól övezett egykori longobárd székhelyen. Az elmúlt tizenkét évben a Mittelfest, Közép-Európa prózai, színházi, zenei, film-, tánc-, marionettfesztiváljának ritmusára lüktet az élet Cividaléban július utolsó hetében.

Zene

Zene

Kiállítás: A többiek (Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik)

Modigliani-rajongók, figyelem: ne rohanjanak hanyatt-homlok a Dohány utcába, ha a mester életművében kívánnak elmélyedni (ehhez a nyáron legalább Los Angelesig kell utazni - vö. Modigliani and the Artists of Montparnasse). A Beke László által válogatott anyag Modigliani ürügyén inkább az École de Paris egy sajátos körét s egyben egyik sajátosságát mutatja be. Vagyis olyan, Kelet-Közép-Európából, illetve Oroszországból érkezett, zsidó származású művészeket, akiket a 20. század elején Franciaországba vonzottak az új iskolák, a megújuló festészet, s akiknek életműve jobbára itt is teljesedett ki, különleges ízekkel gazdagítva a századelő párizsi szcénáját. Modigliani livornói, a kelet-európainál jóval problémamentesebb születésével - bár a francia antiszemitizmus miatt kénytelen volt öntudatos zsidóvá válni - ilyen szempontból kivétel a kiállításban, ugyanakkor tény, hogy barátai (Soutine, Kisling, Lipchitz, Max Jacob) jobbára a fenti körből kerültek ki, s így Modigliani mint tiszteletbeli kelet-európai, továbbá mézesmadzag szerepeltetése így mégis indokolható, bár csalódást keltő: ez alkalomból mindössze két festményét és néhány rajzát sikerült Budapestre szervezni.

Zene

Könyv: Most meg író (Andrzej Stasiuk: Hogyan lettem író)

Mielőtt magam is beleesnék a nosztalgiázás ama bűnébe, melyben Andrzej Stasiuk kedvvel dagonyáz, sietek megjegyezni, hogy a nosztalgiának is többféle formája van. Például a viccbeli: "Hogy mondhatod, hogy az volt az utolsó jó rendszer!? Csoda, hogy sikerült egyáltalán túlélned." - "No igen, de akkor még felállt." Stasiuk pedig akkor volt fiatal és felelőtlen, amikor Zsaruzelsky (© Petri György) regnált, és "egy ötven volt a kakaó". Most meg író. Könyve a fiatalkor krónikája, még csak nem is a saját fiatalságáé, hanem a koré, amelyben ők fiatalok voltak. "Többes számban írok, mert nem szeretem a vallomásokat." Ebbe a többes számba aztán bárki beleértheti magát, hisz Kelet-Európában, ha nem is mindenki így, de majdnem így. Az ő haverja hasisolajat lőtt be magának, az enyém barackpálinkát, nem is halt bele.

Zene

Könyv: Apakönyvi kivonat (Györe Balázs: Halottak apja)

Az utóbbi évtized magyar prózistáinak jelentős része többször és hangsúlyosan bejelentette igényét a történetek visszavételére, arra a rekonstrukcióra, amely a nyolcvanas évtized nyelvkritikai és történetdekonstrukciós eredményeivel egyrészt számol és számot vet, másrészt szembenéz az elvégzett munka folytathatatlanságával, vagyis a nyelvileg megtisztított terepen kísérli meg helyreállítani a történet rangját, felülvizsgálni az epikai hagyományt. Ám sokszor úgy tűnik, nem számolnak azzal az irodalmilag végrehajtott és filozófiailag is releváns dekonstrukcióval, amely szembenézve a világát vesztett individuum helyzetével, egyben fel is számolta szereplőinek sajátszerűségét, és megteremtette a "tulajdonságok nélküli ember" huszadik századi modelljeit. (Musil, Kafka, Beckett, Camus - sorolhatnánk.) Ennek az ontológiai jelentőségű ténynek a negligálása oda vezethet, hogy nem veszik számba: a rekonstrukció is ugyanebből a pontból, de ellenkező irányban vihető végbe.

Zene

Lemez: Paradicsom a Pokolban (Kurtág György új CD-je)

Írtuk már itt, de most névvel, címmel, rendszámmal ellátott bizonyítékunk is van: Hollywood (és persze európai uszálya) a nagy ötletek korszakát éli. Momentán egy forgatókönyv piszkosul nem kezdődhet úgy, hogy a fiú találkozik a lánnyal, körbe is röhögnék vele az alkotót. Nos, bízvást állíthatjuk, A fülke szerzőit ilyen veszély nem fenyegette: ez a dolgozat valóban csudára ki lett találva. Ráadásul az ötlet nagysága éppen kicsiségében, látszólagos minimalizmusában rejlik.

Zene

Film: Sötét verem (Javier Balaguer: Enyém vagy)

Atárgy a mifelénk is egyre többet emlegetett asszonyverés, hivatalos nevén a családon belüli erőszak. Ehhez képest feltűnik, hogy férfi írta a forgatókönyvet (Alvaro Garcia Mohedano), és férfi rendezte meg (Javier Balaguer). Nem kell mindjárt nősovinizmust orrontani, csak azért jegyeztem meg a dolgot, mert az Enyém vagyon amúgy nem könnyű fogást találnia a kritikusnak. Mert ez egy oktatófilm. De a legjobb esetben is tévéfilm, amely aktuális témákat dolgoz fel közérthető módon, többé-kevésbé publicisztikai megközelítésben.

Film
Lokál

Lokál

Sziget 2003: Sárból az arany

Az Élő Könyvtár 2001 óta működik a Civil Szigeten. Aki még nem tudná: nem a városi könyvtár Ikarus buszba szortírozott népszerű kiadványai gyötrődnek egy hétig hajógyári kézen-közön. Beszélő könyveket lehet kölcsönözni. Embereket, akikhez sztereotípiák ragadnak. Rendőrt, politikust, zsidót, románt, osztrákot, feministát, iraki menekültet, meleget stb. faggathatunk egy órán át. A kezdeményezés dicső célját aligha kell ecsetelni. A jelszó önmagáért beszél: "Nézz a borító mögé!" A kötetek többnyelvűek (magyar, angol, francia, német, román), az értésben élő szótárak segédkeznek.