Cyber hírek

  • 2004. május 6.

Külpol

n új legénység Péntek éjjel sikeresen landolt Kazahsztán északkeleti lakatlan sztyeppéin a Szojuz TMA-3 orosz ûrhajó, fedélzetén Alekszandr Kaleri orosz, Michael Foale amerikai és André Kuipers holland ûrhajósokkal. A három ûrhajós a szétkapcsolódást megelõzõ három órában még egyszer ellenõrizte a fedélzeti mûszereket, majd felöltötte szkafanderét.
Kaleri és Foale csaknem 195 napot töltött a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) fedélzetén. Az ûrállomásra múlt szerdán érkezett meg a váltás, az orosz Gennagyij Padalka, az amerikai Michael Fincke személyében. Velük együtt érkezett Kuipers is, aki kilencnapos ûrbeli tartózkodás után most visszatér a Földre. A Columbia amerikai ûrsikló 2003. február 1-jei felrobbanása óta az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az ûrállomás utánpótlása kizárólag az orosz ûrhajókkal történik. A NASA, az amerikai ûrhajózási hivatal október elõtt nem újítja fel repüléseit.

n Megint egy vírus A Windows operációs rendszer egy viszonylag friss hibáját kihasználva terjeszti magát internetre kapcsolt PC-ken a Sasser féreg - adta hírül az [origo]. A kórokozó automatikusan újraindítja a fertõzött számítógépeket. A Sasser féreg .a, .b és .c jelû variánsai pénteken, szombaton, illetve hétfõn kezdtek terjedni a világhálón. A Windows 2000 és XP rendszereket támadó vírus lassan, de teljesen automatikusan terjed, fertõzéséhez nem igényel felhasználói segédletet. Mindhárom Sasser féreg csak olyan PC-ken tud mûködni, amelyekre még nem telepítették fel a biztonsági rést foltozó szoftverjavítást, így a fertõzés vagy annak megismétlõdésének elkerüléseérdekében mindenképp érdemes letölteni a Windows Update oldalon elérhetõ legújabb frissítéseket. A Sasser féreg különbözõ variánsai eddig világszerte több száz ezer számítógépet fertõztek meg.

n Maratoni programozóverseny Vasárnap reggel véget ért a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a negyedik nemzetközi 24 órás programozóverseny - tudósított az Index. Az idei megmérettetésre hét országból érkeztek háromfõs csapatok. A legnagyobb feladatban egy terepjárót kellett irányítani elõre generált virtuális hegyvidéki környezetben, mivel az autóiparban manapság kulcsfontosságú kérdés az automatikus navigációs rendszerek fejlesztése. A csapatoknak megadott pontok között kellett navigálniuk az autóval, miközben figyelniük kellett az úttartásra, illetve különleges feladatokat kellett megoldaniuk. A második problémát, egy zenét játszó robotkar irányítását mindössze egy csapatnak sikerült megoldania, a többi feladatot a tíztagú szakmai zsûri bírálta el. Az elsõ helyet, csakúgy, mint tavaly, a neting csapat (Blahut György, Kovács Gábor, Szabó Balázs) szerezte meg, a legjobb tízbe öt külföldi csapat került be.

n Elektronikus bíróságok Az elektronikus bíróságok kiépítésérõl tárgyalt a fõbíró és az informatikai miniszter hétfõn - tudósított az MTI. A fõbíró elmondta, hogy jelenleg 82 százalékos a bírák számítógéppel való ellátottsága, az országos hálózatban lévõ hétezer-ötszáz számítógép mellé további kilencszázra van szükség ahhoz, hogy minden magyar bírónak saját gépe legyen. Lomnici Zoltán, a Legfelsõbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke megjegyezte: míg egy osztrák bíró tárgyalás közben is percek alatt beszerezheti a per eldöntéséhez szükséges adatokat, addig magyar kollégájának hónapokra el kell halasztania az eljárást például egy földhivatali megkeresés miatt. Az unió az úgynevezett távmeghallgatást is támogatja, melynek során a helyi önkormányzat erre a célra kialakított helyiségében nyilatkozatot tehet az állampolgár, így nem kell több száz kilométert utaznia a másik városban lévõ illetékes bíróságra. Néhány uniós országban a videokonferenciát olyan büntetõügyekben is alkalmazzák, amelyekben a fogva tartott veszélyes bûnözõ bírósági tárgyalásra történõ szállítása jelentõs biztonsági kockázatot jelent. Magyarország EU-csatlakozása után az informatikának a jelenleginél nagyobb szerepe lesz a bírák munkájában, hiszen a több tíz ezer oldalnyi közösségi jog kezelése, alkalmazása számítógép nélkül elképzelhetetlen.

n Illegális filmszerver Elfogta a rendõrség azt a két tizenéves fiút, akik a gyanú szerint jogvédett filmeket tettek letölthetõvé az interneten, emelt díjas SMS vagy havidíj ellenében - adta hírül az Index. A rendõrök házkutatást tartottak lakásukban, ahol megtalálták a szervert, melyen 1,2 terabyte illegális anyagot tároltak. A BRFK még április 14-én rendelte el a nyomozást szerzõi vagy szerzõi joghoz kapcsolódó jogok megsértésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A feljelentésben szereplõ adatok alapján az elkövetõk szerzõi jogvédelem alatt álló filmalkotásokat és egyéb védett mûveket terjesztettek az interneten. A rendõrség az IP-cím alapján azonosította a szervert, a 19, illetve 18 éves fiataloknál házkutatást tartottak, lefoglalták a szervergépet és más tárgyi bizonyítékokat.

MORZE

n Tisztuló piac Az uniós csatlakozás után az informatikai cégek egyharmada nem tudja majd elviselni a piaci ingásokat és megszûnik, derült ki a KFKI-csoporthoz tartozó ICON vészjósló közleményébõl. A szakértõk szerint a lemorzsolódás a piac alsó egyharmadához tartozó cégeket érinti majd, de az is elképzelhetõ, hogy a vezetõ tíz informatikai cég helyett nyolc látja majd el a vevõk hatvan százalékát.

n Számítógépes tanterem Multimédiás számítógéptermet szerelt fel az Oktatási Minisztérium a Fõvárosi Állat- és Növénykertben, ahol a gyerekek a digitális oktatási anyagok segítségével jobban megérthetik az állat- és növényvilág életét, törvényszerûségeit.

n Macskaklónozás tízmillióért Egy kaliforniai cég új szolgáltatást indított: a vállalat ötvenezer dollárért (tíz és fél millió forint) házi kedvenceinket, elsõként a macskákat klónozza. A Genetic Savings & Clone (savingsandclone.com) bejelentése szerint a klónprogram májusban indul.

n Csengõhangpremier A német Super Smart zenekar kizárólag többszólamú csengõhangként adta ki legújabb albumát, a Panda Babiest. A négytagú müncheni csapat messzirõl el akarta kerülni a hagyományos kiadói gépezetet, és azt reméli, hogy így milliók megvásárolják szerzeményeit. A diszkópop és elektropunk stílusú albumot az érdeklõdõk két euróért tölthetik le.

n Korai öregedés Két brit tudós feltárta a gyermekeket sújtó, korai öregedéssel járó betegség genetikai hátterét, írja a BBC. A négymillió progériás gyermek várható élettartama nem haladja meg a 13-14 évet. A progériában szenvedõ gyerekek alacsony termetûek, ráncosak, hajuk kihullik, és arcuk, illetve állkapcsuk nagyon kicsi fejméretükhöz képest.

n Robotbóják Hamarosan útelterelõ robotbóják seregei segíthetik az országutakon és sztrádákon dolgozó útjavítók munkáját. Az útjavítók laptoppal küldhetik a helyükre az önjáró bójasereget, amely számos olcsó és buta egységbõl, valamint egy intelligens, GPS navigációs rendszerrel és lézeres radarral felszerelt vezetõbõl áll.

Figyelmébe ajánljuk

Átvitt értelem

Jędrzej apukája bokszbajnok volt a hetvenes években, de megmondták neki az elvtársak, hogy az olimpián majd veszítenie kell a szovjet versenyzővel szemben, mire ő abbahagyta az egészet, fiát kifejezetten eltiltotta a boksztól, szegény bányászként, a munkahelyén kapott légúti betegségben halt meg. Megfulladt. Konkrétan és átvitt értelemben is.

Blue Bayou

  • - turcsányi -

Az időutazás és a vérfertőzés közé nehéz egyenlőségjelet tenni. Ám tudjuk jól, hogy a mozi csodákra képes.

Truffaut-ra várva

Értelmiségi fiú és pincérlány nem lehetnek egymáséi az osztálykülönbség miatt. A fiú (Victor Belmondo, a nagy Jean-Paul fia, látszik is rajta) egyetemre jár, filmrendezői ambíciói vannak, és társadalmi helyzetének megfelelő, sznob barátai, akik ki nem hagynák az alkalmat a nem csak Truffaut-t, de Marilyn Monroe-t sem ismerő lány cikizésére (akit Marie-Line-nek hívnak, haha).

Kint is bent

  • Kiss Annamária

Gombfoci, műbőr fotelek, kőbányai világos; szemüvegek óriási kerettel, húsleves és rántott hús; skálás szatyor, műanyag ételhordó, Wunderbaum és pajesz.

Kötelező olvasmány

  • Németh Gábor

Ballát olvasni olyan, mintha az ember fölülne a hullámvasútra, és életkori sajátosságainak megfelelően viselkedne. Sose tudod, mi jön, sikoltozol és üvöltesz, hol félelmedben, hol örömödben. Lásd még a paraszt bácsit a viccben, akit elvittek műrepülni. Aki sok mindenre számított, még arra is, hogy becsinál, de arra azért nem, hogy az egész a nyakában végzi.

 

Az orosz mese

„Önök felfüggesztett szabadságvesztéssel, Damoklész kardjaként próbálnak fenyegetést elérni nálam. Én ott leszek, ott fogok harcolni. Ha akarnak, dugjanak érte börtönbe. Most már tényleg csak egy hajszál választ el tőle. Dugjanak börtönbe, megyek, de én ott leszek kint az emberekkel, most pedig kivonulok a magyar parlamentből, de ne féljenek, önök is ki fognak, csak önök nem önszántukból. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A pánik és a reakció

Lassuló és kimerülő gazdaság, növekvő elégedetlenség a mélyben, a semmiből előtört politikai versenytárs, rakétasebességgel lefalcoló külföldi szövetségesek. Ennél nagyobb veszély nem is leselkedhet az egyeduralomba belekényelmesedett kormányra.

 

A pecsenyekacsa alkonya

Eddig Európa 30 baromfitartó gazdaságában tört ki a madárinfluenza, ezért e helyeken a teljes állományt felszámolták. Az esetek harmada Magyarországhoz köthető, a legtöbb állatot viszont Olaszországban kellett leölni. A baromfi-feldolgozókat idővel alapanyag­hiány sújthatja.