Cyber hírek

  • 2004. május 6.

Külpol

n új legénység Péntek éjjel sikeresen landolt Kazahsztán északkeleti lakatlan sztyeppéin a Szojuz TMA-3 orosz ûrhajó, fedélzetén Alekszandr Kaleri orosz, Michael Foale amerikai és André Kuipers holland ûrhajósokkal. A három ûrhajós a szétkapcsolódást megelõzõ három órában még egyszer ellenõrizte a fedélzeti mûszereket, majd felöltötte szkafanderét.
Kaleri és Foale csaknem 195 napot töltött a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) fedélzetén. Az ûrállomásra múlt szerdán érkezett meg a váltás, az orosz Gennagyij Padalka, az amerikai Michael Fincke személyében. Velük együtt érkezett Kuipers is, aki kilencnapos ûrbeli tartózkodás után most visszatér a Földre. A Columbia amerikai ûrsikló 2003. február 1-jei felrobbanása óta az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az ûrállomás utánpótlása kizárólag az orosz ûrhajókkal történik. A NASA, az amerikai ûrhajózási hivatal október elõtt nem újítja fel repüléseit.

n Megint egy vírus A Windows operációs rendszer egy viszonylag friss hibáját kihasználva terjeszti magát internetre kapcsolt PC-ken a Sasser féreg - adta hírül az [origo]. A kórokozó automatikusan újraindítja a fertõzött számítógépeket. A Sasser féreg .a, .b és .c jelû variánsai pénteken, szombaton, illetve hétfõn kezdtek terjedni a világhálón. A Windows 2000 és XP rendszereket támadó vírus lassan, de teljesen automatikusan terjed, fertõzéséhez nem igényel felhasználói segédletet. Mindhárom Sasser féreg csak olyan PC-ken tud mûködni, amelyekre még nem telepítették fel a biztonsági rést foltozó szoftverjavítást, így a fertõzés vagy annak megismétlõdésének elkerüléseérdekében mindenképp érdemes letölteni a Windows Update oldalon elérhetõ legújabb frissítéseket. A Sasser féreg különbözõ variánsai eddig világszerte több száz ezer számítógépet fertõztek meg.

n Maratoni programozóverseny Vasárnap reggel véget ért a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a negyedik nemzetközi 24 órás programozóverseny - tudósított az Index. Az idei megmérettetésre hét országból érkeztek háromfõs csapatok. A legnagyobb feladatban egy terepjárót kellett irányítani elõre generált virtuális hegyvidéki környezetben, mivel az autóiparban manapság kulcsfontosságú kérdés az automatikus navigációs rendszerek fejlesztése. A csapatoknak megadott pontok között kellett navigálniuk az autóval, miközben figyelniük kellett az úttartásra, illetve különleges feladatokat kellett megoldaniuk. A második problémát, egy zenét játszó robotkar irányítását mindössze egy csapatnak sikerült megoldania, a többi feladatot a tíztagú szakmai zsûri bírálta el. Az elsõ helyet, csakúgy, mint tavaly, a neting csapat (Blahut György, Kovács Gábor, Szabó Balázs) szerezte meg, a legjobb tízbe öt külföldi csapat került be.

n Elektronikus bíróságok Az elektronikus bíróságok kiépítésérõl tárgyalt a fõbíró és az informatikai miniszter hétfõn - tudósított az MTI. A fõbíró elmondta, hogy jelenleg 82 százalékos a bírák számítógéppel való ellátottsága, az országos hálózatban lévõ hétezer-ötszáz számítógép mellé további kilencszázra van szükség ahhoz, hogy minden magyar bírónak saját gépe legyen. Lomnici Zoltán, a Legfelsõbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke megjegyezte: míg egy osztrák bíró tárgyalás közben is percek alatt beszerezheti a per eldöntéséhez szükséges adatokat, addig magyar kollégájának hónapokra el kell halasztania az eljárást például egy földhivatali megkeresés miatt. Az unió az úgynevezett távmeghallgatást is támogatja, melynek során a helyi önkormányzat erre a célra kialakított helyiségében nyilatkozatot tehet az állampolgár, így nem kell több száz kilométert utaznia a másik városban lévõ illetékes bíróságra. Néhány uniós országban a videokonferenciát olyan büntetõügyekben is alkalmazzák, amelyekben a fogva tartott veszélyes bûnözõ bírósági tárgyalásra történõ szállítása jelentõs biztonsági kockázatot jelent. Magyarország EU-csatlakozása után az informatikának a jelenleginél nagyobb szerepe lesz a bírák munkájában, hiszen a több tíz ezer oldalnyi közösségi jog kezelése, alkalmazása számítógép nélkül elképzelhetetlen.

n Illegális filmszerver Elfogta a rendõrség azt a két tizenéves fiút, akik a gyanú szerint jogvédett filmeket tettek letölthetõvé az interneten, emelt díjas SMS vagy havidíj ellenében - adta hírül az Index. A rendõrök házkutatást tartottak lakásukban, ahol megtalálták a szervert, melyen 1,2 terabyte illegális anyagot tároltak. A BRFK még április 14-én rendelte el a nyomozást szerzõi vagy szerzõi joghoz kapcsolódó jogok megsértésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A feljelentésben szereplõ adatok alapján az elkövetõk szerzõi jogvédelem alatt álló filmalkotásokat és egyéb védett mûveket terjesztettek az interneten. A rendõrség az IP-cím alapján azonosította a szervert, a 19, illetve 18 éves fiataloknál házkutatást tartottak, lefoglalták a szervergépet és más tárgyi bizonyítékokat.

MORZE

n Tisztuló piac Az uniós csatlakozás után az informatikai cégek egyharmada nem tudja majd elviselni a piaci ingásokat és megszûnik, derült ki a KFKI-csoporthoz tartozó ICON vészjósló közleményébõl. A szakértõk szerint a lemorzsolódás a piac alsó egyharmadához tartozó cégeket érinti majd, de az is elképzelhetõ, hogy a vezetõ tíz informatikai cég helyett nyolc látja majd el a vevõk hatvan százalékát.

n Számítógépes tanterem Multimédiás számítógéptermet szerelt fel az Oktatási Minisztérium a Fõvárosi Állat- és Növénykertben, ahol a gyerekek a digitális oktatási anyagok segítségével jobban megérthetik az állat- és növényvilág életét, törvényszerûségeit.

n Macskaklónozás tízmillióért Egy kaliforniai cég új szolgáltatást indított: a vállalat ötvenezer dollárért (tíz és fél millió forint) házi kedvenceinket, elsõként a macskákat klónozza. A Genetic Savings & Clone (savingsandclone.com) bejelentése szerint a klónprogram májusban indul.

n Csengõhangpremier A német Super Smart zenekar kizárólag többszólamú csengõhangként adta ki legújabb albumát, a Panda Babiest. A négytagú müncheni csapat messzirõl el akarta kerülni a hagyományos kiadói gépezetet, és azt reméli, hogy így milliók megvásárolják szerzeményeit. A diszkópop és elektropunk stílusú albumot az érdeklõdõk két euróért tölthetik le.

n Korai öregedés Két brit tudós feltárta a gyermekeket sújtó, korai öregedéssel járó betegség genetikai hátterét, írja a BBC. A négymillió progériás gyermek várható élettartama nem haladja meg a 13-14 évet. A progériában szenvedõ gyerekek alacsony termetûek, ráncosak, hajuk kihullik, és arcuk, illetve állkapcsuk nagyon kicsi fejméretükhöz képest.

n Robotbóják Hamarosan útelterelõ robotbóják seregei segíthetik az országutakon és sztrádákon dolgozó útjavítók munkáját. Az útjavítók laptoppal küldhetik a helyükre az önjáró bójasereget, amely számos olcsó és buta egységbõl, valamint egy intelligens, GPS navigációs rendszerrel és lézeres radarral felszerelt vezetõbõl áll.

Figyelmébe ajánljuk