Kulturális hírek

  • 2004. május 6.

Külpol

n IDõKERÉK Az ezredfordulót lekéste, de Magyarország uniós csatlakozására mégiscsak sikerült üzembe állítani a Dózsa György úton az Idõkereket, s ha minden jól megy, Herner János, Janáky István és S. Hegyi Béla alkotása túlél mindannyiunkat.
A 8 méter átmérõjû, 2,5 méter széles, 60 tonna tömegû, rozsdamentes acélból, ütés- és golyóálló üvegbõl és mélyvörös színû indiai gránitból készült homokórában 4,5 köbméternyi, különlegesen kopásálló, tiszta, páramentes, mesterségesen elõállított üveggranulátum pereg túlnyomásos környezetben. Másodpercenként 137 köbmilliméter hullik le. Számítógép vezérli az adagolást: a szabályozás az idõjárási viszonyok változásai (hõtágulás) és a szökõévek idõeltérései miatt szükséges. Az elképzelés szerint az Idõkereket minden év utolsó napján félfordulattal, emberi erõvel, kábelek és csörlõ segítségével átfordítják; az idõ virtuális helye: www.timewheel.com.

n ORBITÁLIS BÚCSÚ Tizenöt évvel az indulás után Paul Hartnoll és bátyja, Phil bejelentette: június 21-én megjelenõ lemezük, a Blue Album lesz az utolsó, melyet Orbital néven, közösen készítenek. Utolsó fellépésük a Glastonbury fesztiválon lesz - épp tíz éve, 1994-ben bizonyították be ugyanitt, hogy komputerekkel is lehetséges izgalmas élõkoncertet adni. A Londont övezõ autópálya-körgyûrû ihlette Orbital néven, 1989 nyarán léptek elsõ ízben közönség elé, s hamarosan az ambient dance irányzat élcsapatai és a legkeresettebb remixerek között találták magukat. Elsõ két albumuknak címet sem adtak, Green Album (1991) és Brown Album (1993) néven emlegetik ezeket, a többinek már igen: Snivilisation (1994), Peel Session (1994), In Sides (1996), The Middle Of Nowhere (1999), The Altogether (2001, videón is); válogatások: Works 1989-2002 (2002), Back To Mine (2002).

n A VÉGTELEN OPERA 25 évvel a könyv megjelenését és 21 évvel a megfilmesítését követõen immár operaként is létezik Michael Ende regénye, A végtelen történet: a Siegfried Matthus komponálta zenedarabot áprilisban Weimarban és Trierben mutatták be, ezt követi májusban a hageni és linzi premier.

n CANNES Mint egy hete hírt adtunk róla, Antal Nimród Kontrollját, 2003 legnézettebb hazai filmjét bemutatják május 12-23. között az 57. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un certain regard címû sorozatában. Emellett Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 címû alkotását vetítik a fõiskolás filmek Cinéfondation nevû programjában - e szekció történetében ez az elsõ magyar premier. A hivatalos versenyprogramba tizennyolc filmet válogattak be - nincs köztük egyetlen brit sem, míg Franciaországot három, Olaszországot, Németországot és Boszniát egy-egy mû képviseli. Az Arany Pálma fõdíj nyertese a következõ rendezõk közül kerülhet ki: Wong Kar-wai, Olivier Assayas, Agnés Jaoui, Walter Salles, Hans Weingartner, Tony Gatlif, Michael Moore, Oshii Mamoru, Hong Sang-soo, Lucrecia Martel, Paolo Sorrentino, Hirokazu Kore-Eda, Park Chan-wook, Andrew Adamson - Kelly Asbury - Conrad Vernon (õk a Shrek 2 készítõi), Joel és Ethan Coen, Stephen Hopkins, Apichatpong Weerasethakul és Emir Kusturica.

n MEGHALT HUBERT SELBY JR. A 75 éves korában elhunyt amerikai írót leginkább elsõ regénye révén ismerik világszerte: az Utolsó letérõ Brooklyn felé 1964-ben jelent meg, teljes magyar fordítására 1991-ig kellett várni (Európa Könyvkiadó). Halála a második világháborús haditengerészeti szolgálata idején kapott tbc-fertõzés következményeinek tudható be. 1989-ben a német Uli Edel vászonra vitte a brutális jelenetek sorából összeálló regényt: a Jennifer Jason Leigh és Stephen Lang fõszereplésével forgatott filmben maga Selby is játszott egy epizódszerepet. Kedvezõ kritikákat kaptak ezt követõ mûvei is - a The Room (1971), a The Demon (1976), az Ellen Burstyn fõszereplésével Darren Aronofsky által megfilmesített, drogos világba vezetõ Requiem for a Dream (1978), az elbeszéléseit összegyûjtõ Song of the Silent Snow (1986) vagy a The Willow Tree (1998) -, de egyik sem vált olyan közismertté, mint az Utolsó letérõ, melyet Henry Rollins segítségével lemezre is mondott. 1995-ben Rollins adta ki az író európai fellépéseit dokumentáló CD-t is: Live in Europe 1989. Selby utolsó regényét Waiting Period címmel publikálta 2002-ben.

n MEDIAWAVE A kassai születésû Peter Kerekes 66 Seasons címû filmje nyerte Gyõrben a szombaton véget ért Fényírók Fesztiválja nemzetközi fõdíját. A legjobb dokumentumfilm különdíját a brazil José Padilha Onibus 174 címû munkájának ítélte a zsûri. A Magyar Mozgókép Közalapítvány különdíját Káldy László kapta Rózsi-Rózsi mi bajod? címû filmjéért. A legjobb kísérleti filmnek a finn Marja Mikkonen Cannes-ban is versengõ 99 Years of My Life, a legjobb animációs filmnek a francia Serge Avedikian Line of Life, a legjobb rövidfilmnek pedig a brit Andrea Arnold Wasp címû alkotása bizonyult. A legjobb magyar rövidfilm Jameson-díját Pálfi Szabolcs vehette át A buszért.

MORZE

n INGYENES MÚZEUMOK Május elsejétõl ingyen tekinthetõ meg 24 állami fenntartású múzeum állandó kiállítása. Az úgynevezett Alfa programban részes intézmények Budapesten: Bûnügyi és Rendõrségtörténeti Múzeum, Tûzoltó Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Mezõgazdasági Múzeum, Közlekedési Múzeum, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Testnevelési és Sportmúzeum, Hadtörténeti Múzeum, Iparmûvészeti Múzeum, Építészeti Múzeum, Kortárs Mûvészeti Múzeum - Ludwig Múzeum, Nemzeti Galéria, Nemzeti Múzeum, Mûvelõdési Intézet - Népi Iparmûvészeti Múzeum, Természettudományi Múzeum, Néprajzi Múzeum, Mûszaki Múzeum, Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Petõfi Irodalmi Múzeum, Szépmûvészeti Múzeum, Pedagógiai Könyvtár és Múzeum; Esztergomban: Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum; Szentendrén: Szabadtéri Néprajzi Múzeum; Gödöllõn: Mezõgazdasági Eszköz- és Gépfejlõdéstörténeti Szakmúzeum. E múzeumok ideiglenes kiállításai továbbra is belépti díj ellenében látogathatók.

n DÍJ A Göcseji Múzeum (Zalaegerszeg), a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma (Sárospatak), valamint a Néprajzi Gyûjtemények és Kisgaléria (Gömörszõlõs) nyerte Az év múzeuma 2003 pályázat fõdíjait, melyeket a Múzeumok Majálisa keretében szombaton adtak át az intézményeknek.

Carlos Saura spanyol rendezõ életmûdíjat vehet át december 11-én, az Európai Filmakadémia barcelonai gálaestjén.

n MAGYAR KULTURÁLIS F'VÁROS? 2010-ben egy magyar és egy német város lesz Európa Kulturális Fõvárosa - olvasható a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján, de hogy melyek ezek, az még nem dõlt el. Az 1985-ben életre hívott kezdeményezés keretében minden évben más város(oka)t választanak a földrész kulturális fõvárosának (idén Lille és Genova). Várhatóan e hónapban módosítják úgy a rendszert, hogy az újonnan csatlakozó tagállamok is adhassanak kulturális fõvárost Európának.

Figyelmébe ajánljuk