Deutsch közreadta, hogy ő már múlt héten bocsánatot kért Webertől

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 4.

Külpol

Hangos gestapózás, csendes bocsánatkérés.

Deutsch Tamás az Európai Néppárti Frakció tagjainak küldött egy körlevelet, amelyben elmagyarázza, ő már múlt héten bocsánatot kért Manfred Webertől a gestapózás miatt, így hát nem érti, miért akarják őt kizárni.

 

Deutsch a levelet az MTI-hez is eljutatta, ebben azt írja, hogy a magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúja után felmerült vádakat - amelyek szerint az EPP frakcióvezetőjét a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlította volna - azonnal tisztázta a Manfred Webernek az interjút követő napon küldött levelében. Abban úgy fogalmazott, "természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt" - idézte fel. Sőt, hozzáteszi, hogy a minap telefonon is beszéltek, és úgy tűnt neki, hogy Weber a bocsánatkérést tudomásul vette.

 Othmar Karas képviselő eközben indítványt tett Deutsch kizárására a frakcióból, ha nem hajlandó bocsánatot kérni a kijelentéseiért, az indítványt 30 néppárti képviselő alá is írta. A mostani levelében viszont Deutsch közli, a bocsánatkérés megtörtént, így már okafogyottnak látja Karas kezdeményezését

Deutsch a levélben hangsúlyozta, hogy  egyébként is az említett interjú senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás kritikáját adta, amely szerinte semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja. Arra mutattam rá, hogy nem értek egyet azzal a jogállami feltételrendszerrel, amely azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni" - magyarázta.

Deustch még szomorkodott emellett egy kört azon, hogy szerinte az Európai Néppártban szokássá vált gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket.

 

Emellett hozzátette azt is, hoyg kettős mércének tartja, hoyg őt egy kritikus megjegyzéséért kizárnák, miközben szerinte a Néppárton belülről érkező, a Fidesszel és annak vezetőivel szemben megfogalmazott legdurvább személyeskedő sértések és rágalmak büntetlenek maradnak.

Figyelmébe ajánljuk