A Fidesz és a német pártalapítványok

Diszkrét jelenlét

Külpol

A német–magyar kapcsolatok ápolásában és a Fidesz nemzetközi kapcsolatrendszerében fontos szerepet töltenek be a német pártalapítványok. Kérdés, hogy az Európai Néppártból távozás után miként alakul velük a magyar kormánypárt viszonya.

Európai parlamenti frakciójának elhagyása után magából a Néppártból is kilépett a Fidesz. A távozás járulékos veszteségként magával hozhatja bizonyos külügyi kapcsolatok meggyengülését is, egyebek közt a Fidesz kapcsolatának megszakadását a Néppárt vezető erejének tekintett német CDU alapítványával, a széles körű nemzetközi tevékenységet végző Konrad Adenauer Stiftunggal (KAS).

A német politikai alapítványok a hozzájuk közel álló pártok választási szereplésétől függően részesülnek állami támogatásban; ám nem közvetlenül az aktuális parlamenti arányokat veszik alapul, hanem több korábbi választás eredményét. Jelenleg hat ilyen alapítvány kap német költségvetési támogatást: a szociáldemokrata SPD-hez kötődő, 1925-ben alapított Friedrich Ebert Stiftung, a liberális FDP-vel kapcsolatban álló Friedrich Naumann Stiftung (1958), a konzervatív CDU-hoz kapcsolódó Konrad Adenauer Stiftung (1964), a bajor CSU-hoz közeli Hanns Seidel Stiftung (1967), a baloldali Die Linkéhez kötődő Rosa Luxemburg Stiftung (1997) és a Zöldekhez húzó Heinrich Böll Stiftung (1999). Németországi tevékenységük része a politikai szemléletformálás és képzések biztosítása; konferenciákon, különböző rendezvényeken, kiadványokban népszerűsítik pártjukat, kutatásokat végeznek, azaz egyfajta think tankként működnek. Adnak ösztöndíjakat is, a KAS például tudományterülettől függetlenül biztosít havi támogatást a kiválasztott jelentkezőknek – ezzel részben a CDU utánpótlását is biztosítja. Bár nem minden ösztöndíjas lép politikai pályára, egy 2014-es összesítés szerint az akkori szövetségi miniszterek kétharmada, valamint több tucat CDU-s képviselő is egykor KAS-ösztöndíjas volt.

A működési költségek általános támogatása mellett a német párt­alapítványok projekttámogatásokat is kapnak különböző minisztériumok büdzséjéből, így a szövetségi külügyminisztériumtól is, kimondottan azzal a céllal, hogy bővítsék külkapcsolataikat. A KAS 2019-ben a beszámolója szerint több mint 188 millió euróhoz jutott szövetségi támogatásként, 3,1 millió eurót tartományi és önkormányzati, 4,9 millió eurót pedig „egyéb” támogatásként kapott. Projekt­kiadásai legnagyobb részét – 105,8 millió eurót, szemben a második legnagyobb összegnek számító, ösztöndíjakra szánt 25,5 millió euróval – pedig közelebbről nem tisztázott „nemzetközi együttműködésre” költötte az alapítvány.

„Nemzetközi együttműködés”

Honlapja szerint a KAS összesen 110 külföldi irodát tart fenn 80 különböző országban, amelyek egyebek mellett nyilvános fórumokat biztosítanak a német politikai és gazdasági érdekek képviseletére. „Az egész német pártalapítványi rendszer a II. világháború után azért jött létre, hogy a demokratikus politikai kultúra kialakulását segítse, és hogy Németország korlátozott szuverenitásából adódó helyzetét valamilyen módon az alapítványoknak a nemzetközi tevékenységével ellenpontozza” – mutat rá Prőhle Gergely, aki a Friedrich Naumann Stiftung budapesti irodáját vezette 1992-től 1998-ig. „Nem kémtevékenységet folytatnak, hanem arról van szó, hogy ezáltal a német külügyminisztérium, ha akar, ráláthat egy adott országnak az alapítvány profiljának megfelelő politikai szegmensére.” Ugyanakkor nem arról van szó, hogy állami szinten alaposan tanulmányoznák, hogy például mi is a helyzet az egyes helyi pártok holdudvarában, vagy hogy ezeket hogyan tudnák a maguk javára fordítani – teszi hozzá. „Nincs szó ezeknek a bejövő információknak a nagyon tudatos kormányszintű használatáról. A pártok esetében viszont igen: a pártokhoz közel álló alapítványok vezetőségében mindig ott vannak azok az emberek, akik az aktív pártpolitikusok felé közvetítik ezeket az információkat. A politikai pártok az alapítványok networkjét például arra tudják használni, hogy lássák, egy-egy országban ki lehet a potenciális partner” – mondja Prőhle.

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint a német pártalapítványok munkájának nincs közvetlen szerepe a diplomáciában. „A pártközi kapcsolatok viszonylag szűk csatorna, az elvbarátaikkal szoktak kapcsolatba lépni, ki-ki a megfelelő pártokkal, de főleg rendezvényekben kell gondolkodni. Az alapítványok inkább a közönséghez szólnak, és terjesztik az eszméket, amelyeket a pártok is hirdetnek és vallanak.”

Magyarországon a főbb német pártalapítványok a rendszerváltás táján nyitottak irodát: a Friedrich Naumann Stiftung és a Friedrich Ebert Stiftung 1989-ben, a KAS 1990-ben. Balázs Péter emlékei szerint a Naumann és annak első irodavezetője, Stefan Musto az SZDSZ-szel épített ki elsőként kapcsolatokat, míg a KAS, illetve Helmut Kohl CDU-s kancellár első partnere Magyarországon az MDF volt. „A Fidesz itt is elég zűrös előéletű – idézi fel Balázs Péter –, a kilencvenes évek elején a Friedrich Naumann az SZDSZ-t segítette, majd Orbán közbenjárására Prőhle Gergely került Musto helyére budapesti irodavezetőnek. Ő teljes fordulattal áthangolta a Naumannt a Fidesz céljaira, attól kezdve a Fideszt segítették. Amikor pedig a Fidesz átállt a konzervatív oldalra, akkor a KAS-sal – amelynek eredeti partnere, az MDF addigra eljelentéktelenedett – lépett szövetségre.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.