Dühös hekkerek csoportja készül Lukasenka megbuktatására

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 2.

Külpol

Szivárogtatással érnék el azt, amit belaruszok százezrei több hónapos tüntetéssorozattal sem tudtak.

Több tucat rendőrségi és belügyi adatbázis feltöréséről számolt be egy fehérorosz hekkercsoport, melynek bevallott célja a Lukasenka-rezsim megdöntése – írja a Bloomberg portálja.

A magukat Belarusz Cyber Partizánoknak nevező hekkerek az elmúlt hetekben tucatnyi rendőrségi és belügyi adatbázishoz fértek hozzá, a megszerzett információkba pedig betekintést kapott a Bloomberg hírügynöksége is. A kiszivárogtatott listákban rendőrségi informátorok, kémek, vezető kormánytagok személyes adatai szerepelnek, de a csoport rendőrségi drónok, börtönök kamerafelvételeit sőt, a kormányzati megbízásra készített telefonos lehallgatások hanganyagát is megszerezte.

Nikolaj Kvantaliani, belarusz netes biztonsági szakértő a hírügynökség kérdésére azt mondta: a hekkerek által szerzett adatokból pontosan látszik, hogy a rendőrség, a hatóságok emberei tudták: ártatlan embereket is megtámadnak, begyűjtenek a tüntetések után, és indokolatlanul alkalmaznak erőszakot.

A „cyberpartizánok” olyan belső koronavírus mortalitási adatokhoz is hozzájutottak, melyek szerint Belaruszban a covid-járványnak sok ezer halálos áldozata volt a kormány által elismert számon túl. (Hivatalosan jelenleg 3791 elhunytról és 483 ezer fertőzöttről számoltak be –a szerk.)

A hekkerek Aljakszandr Lukasenka belső köréről is szerezhettek kompromittáló adatokat – írja a Bloomberg – emellett azt állítják, hogy képesek megfertőzni a kormányzati informatikai rendszert egy X-App nevű vírussal.

A belarusz belügyminisztérium nem reagált a hekkercsoport állításaira; a helyi állambiztonsági szolgálat, a KGB vezetője, Ivan Tertel azonban még júliusban külföldi titkosszolgálatok által irányított hekkertámadások veszélyéről beszélt az állami televízió adásában.

A Bloomberg beszámolója szerint a hekkercsoport  rendszerellenes belarusz rendőrök csoportjával is együttműködik, akik adott pillanatban árnyékhadseregként fordulhatnak Lukasenka rezsimje ellen.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk