Egy nap alatt 870 ezer embert oltottak be Nagy-Britanniában

  • narancs.hu
  • 2021. március 21.

Külpol

Új napi oltásrekord.

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján több mint 870 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord.

Az új számok arról is tanúskodnak, hogy változatlanul jelentős ütemben csökken az új koronavírus-fertőzések, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások száma.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Matt Hancock egészségügyi miniszter vasárnap este egyszerre jelentette be a Twitteren, hogy az előző 24 órában országszerte 873 784-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. Ez az elmúlt egy napban beadott első és második oltási dózisok együttes száma.

A brit oltási kampány december 8-i kezdete óta ez messze a legmagasabb napi oltási szám.

Vasárnap a harmadik olyan nap egymás után, amikor oltási rekordról számolt be a brit kormány: a pénteken nulla órakor zárult 24 órában 660 276, a szombaton nulla órakor véget ért egy napban 711 156 oltást adtak be az első és a második dózisokkal együtt.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint az első oltási dózist eddig 27 630 970-en, a másodikat 2 228 772-en kapták meg.

Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt megközelíti a 30 milliót Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint Nagy-Britanniának jelenleg hozzávetőleg 52,7 millió felnőtt lakója van, így a vasárnapig beadott több mint 27,6 millió első oltási adag azt jelenti, hogy a 18 év feletti korosztálynak több mint a fele megkapta a koronavírus elleni oltást.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig az 50 év feletti korcsoport mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

Boris Johnson - aki pénteken kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját - a minap kijelentette, hogy jóllehet áprilisban az eddigi igen bőséges vakcinaellátmánynál technikai okok miatt kevesebb oltóanyag érkezik Nagy-Britanniába, az oltási célok azonban így is teljesülnek a kitűzött határidőkre.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap ismertetett adatsora szerint az elmúlt egy hétben 38 185 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 1773-mal, 4,4 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A kiszűrt új fertőzések száma azzal együtt is folyamatosan csökken, hogy két hete újraindult az oktatás az angliai iskolákban, és a gyerekeket hetente többször koronavírus-szűrésnek kell alávetni, ez viszont egyik napról a másikra 80-100 százalékkal megnövelte a naponta elvégzett tesztek számát.

Az elmúlt egy hétben 8,77 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

Jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma is.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 3267 beteget kellett kórházba szállítani, 931-gyel, 22,2 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - vasárnap 33, a vasárnap zárult egy hétben 640 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 375-tel, 36,9 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

A mostani nagy-britanniai járványhullám januári tetőzésének idején voltak olyan időszakok, amikor naponta 1300-nál több halálesetről és ugyancsak naponta 60-70 ezer újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzésről számoltak be a brit egészségügyi hatóságok. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk