Egy orosz oligarcha félmillió dollárt adott Trump ügyvédjének

  • narancs.hu
  • 2018. május 9.

Külpol

Ugyanarról az ügyvédről van szó, akinek a pornószínésznő ügyét kellett "elsimítani". És egy olyan orosz oligarcháról, akit már a szankciókkal sújtott személyek listájára tettek.

Az amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást feltáró bizottság vizsgálja Trump ügyvédjének, Michael Cohennek és Viktor Vekszelberg orosz oligarchának a kapcsolatát – írja az MTI.

Michael Cohen ügyvédet eddig arról ismerhettük, hogy ő volt az, aki 130 ezer dollárt fizetett a 2016-os kampány alatt Stormy Daniels művésznéven elhíresült Stephanie Clifford pornószínésznőnek, hogy  hallgasson a Trumppal folytatott egyéjszakás kalandjáról. Jelenleg még ezt az ügyet is vizsgálják, a kérdés, hogy kampánypénz ment-e az eltussolásra.

Az ügyhogy annyi köze van a jelenlegi vizsgálatnak, hogy a pornószínésznő ügyvédje, Michael Avenatti jelentette be a Twitterén: értesülései szerint Viktor Vekszelberg orosz milliárdos 500 ezer dollárt fizetett egy amerikai vállalaton keresztül Michael Cohennek az elnökválasztást követő hónapokban.

A CNN hírtelevízió már tényként közölte, hogy a Mueller-bizottság korábban is meghallgatta a Putyinhoz közel álló Vekszelberget, és áprilisban a szankciókkal sújtott orosz személyek listájára tette a milliárdost azzal vádolva, hogy beavatkozott a két évvel ezelőtti választási folyamatba.
A CNN értesülései szerint a bizottság most azt is vizsgálja, hogy Vekszelberg amerikai leányvállalatának vezetője hogyan és mennyivel járult hozzá Donald Trump választási kampányalapjához és beiktatási ünnepségének költségeihez.

Figyelmébe ajánljuk