Egyre több ország zárja ki légteréből az orosz gépeket

Külpol

Németország, Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország is ma döntött erről.

Vasárnap Berlinben bejelentették, hogy Németország is lezárja légterét az orosz gépek előtt az Ukrajna elleni orosz támadás miatt.

A szövetségi közlekedési minisztérium közleménye szerint vasárnap 15 órától repülési tilalmat rendelnek el a német légtérben az orosz repülőgépek és légijármű-üzemeltetők számára, egyelőre három hónapig. A humanitárius segélyrepülések mentesülnek a tilalom alól.

A tárca vezetője, Volker Wissing a döntést indokolva kiemelte, hogy több mint 75 év béke után ismét háború dúl Európában. Ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök műve, aki "háborús uszítóként és agresszorként vonul be az emberiség történelmébe" - húzta alá a miniszter.

Korábban már több ország is hasonló intézkedést vezetett be Oroszország ellen. 

Vasárnap  Finnország és Románia jelentette be, hogy lezárja légterét az orosz kereskedelmi repülőgépek előtt az ukrajnai orosz invázió miatt. A korlátozásokhoz csatlakozott Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország. A humanitárius segítségnyújtáshoz vagy vészhelyzetekhez kapcsolódó repülések mentesülnek a tilalom alól.

Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal, illetve Moldova szintén már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően lezárta légterét az orosz légitársaságok járatai előtt. Ezután több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária is hasonlóan tett, Észtország pedig szombaton jelentette, hogy rövidesen csatlakozik a légterüket az orosz repülőgépek elől lezáró országokhoz.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk