Elfogadták Izraelben a bíróságokat korlátozó törvényt, ami óriási tiltakozásokat váltott ki

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 24.

Külpol

A parlament előtt a törvény elfogadása idején is vízágyúval és lovasrendőrökkel oszlatták a tiltakozókat. 

Elfogadta hétfőn az izraeli parlament, a kneszet a kormány igazságügyi reformcsomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, mely csökkentené a bíróságok hatáskörét. A kneszet szóvivője azt közölte, hogy a javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből.

A parlament július 10-én már első olvasatban elfogadta a javaslatot, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az "észszerűségre" hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket

Az izraeli igazságügyi miniszter, Jarív Levin történelminek nevezte a folyamatot és az első lépésnek "az igazságszolgáltatási rendszer korrigálása felé", a javaslat viszont országszerte tiltakozásokhoz vezetett.

Bírálói szerint a terv aláássa az izraeli demokráciát, ezért számos tiltakozó akciót tartottak ellene, de a múlt héten tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben a javaslatok támogatói is. Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke, Arnon Bar-David azt mondta, a nap folyamán egyeztet más szakszervezeti vezetőkkel egy esetleges általános sztrájkkal kapcsolatban. 

A szavazás előtt Jaír Lapid volt miniszterelnök, jelenlegi ellenzéki vezető újságírók előtt lehetetlennek nevezett bármiféle, a kormánnyal kötendő kompromisszumot az ügyben, a szavazás előtti parlamenti vitában pedig azt mondta, a javaslat elfogadása gyengíti a hadsereget is.

A BBC beszámolója szerint hétfőn, a javaslat elfogadásának napján is tiltakoztak a kneszet épülete előtt, a hatóságok lovasrendőrökkel és vízágyúval oszlatták a tüntetőket, legalább 6 embert letartóztattak. A tiltakozók szerint Izraelben a törvény elfogadása a demokrácia lebontásának első lépése. 

A Benjamin Netanjahu vezette kormány szerint azért van szükség a változtatásokra, mert a legfelsőbb bíróságnak az utóbbi évtizedekben túl nagy hatalma lett a politika felett, a bíróságok beavatkoznak a jogszabályalkotásba, túl liberálisak, a bírók választása pedig nem demokratikus. A kritikusok szerint ugyanakkor Netanjahunak azért fontos a váltiztatás, mert több ügyben is bíróság elé kell állnia korrupció miatt, így pedig a kormány sokkal könnyebben, fékek nélkül tud majd törvényeket elfogadtatni. 

 
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi
 

 
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyár a Club Aligában: elkezdődött a Balaton-part beépítése - FOTÓK

  • narancs.hu

Hogyan tudta legyőzni a Tisza Párt a Fideszt június 9-én Balatonvilágoson, miközben a képviselő-testületbe a fideszes oligarchákkal „barátkozó” polgármestert és csapatát választották be elsöprő többségben? – kérdeztük a Club Aligában strandolóktól. Közben onnan pár száz méterre folyik a tópart beépítése, a helyi fürdőegyesület pedig legalább három pert visz párhuzamosan, például a beruházó ellen is. Fotóriport.