Elfogatóparancsot adtak ki Bolsonaro több szövetségese ellen Brazíliában

Külpol

A hatóságok azt kutatják, kik szervezték és finanszírozták a vasárnapi zavargásokat.

Elfogatóparancsot adtak ki a brazil hatóságok helyi idő szerint kedden Jair Bolsonaro korábbi elnök két közeli szövetségese, köztük Anderson Torres volt igazságügyi miniszter ellen a brazíliavárosi kormányzati épületek múlt hétvégi megtámadásával összefüggésben.

Anderson Torres ellen a legfelsőbb bíróság egyik bírája adott ki elfogatóparancsot, mert a gyanú szerint együttműködött a zavargások résztvevőivel. Torrest január elején a fővárosi térség biztonsági titkárává nevezték ki, majd a vasárnapi támadást követően leváltották a posztról.

"Határozottan szembe kell szállni a terrorizmussal, ezekkel a puccsistákkal, akik rendkívüli állapotot akarnak" – szögezte le Alexander Moraes főbíró. Moraes vasárnap Brazíliaváros kormányzóját, Ibaneis Rochát is felfüggesztette hivatalából. A jobboldali kormányzó a történtek után bocsánatot kért a január elején beiktatott Luiz Inácio Lula da Silva elnöktől a zavargásokat lehetővé tévő biztonsági "hiányosságok" miatt.

Torres – akárcsak Bolsonaro – az Egyesült Államokban tartózkodik, tagadja, hogy bármi köze lett volna "ehhez a barbársághoz", és kijelentette, hogy visszatér Brazíliába, és megvédi magát.

A vasárnapi eseményeket követően a rendőrség mintegy 1500 embert vett őrizetbe, akik közül kedden mintegy 600-at szabadon engedtek. A hatóságok azt kutatják, kik szervezték és finanszírozták a vasárnapi zavargásokat.

"A brazil demokrácia továbbra is szilárd" –írta kedden a Twitteren a dél-amerikai ország jelenlegi, baloldali elnöke. Lula egyúttal terrorcselekménynek nevezte a közintézmények múlt hét végi megtámadását. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.