Elismerte az orosz katona, civil embereket lőtt le

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 27.

Külpol

Az interjút Oroszországban készítették Danyiil Frolkinnal, akire valószínűleg büntetés vár.

Ukrán civilek megöléséről, saját tetteiről is nyilatkozott az IStories nevű szervezetnek  egy nemrégen leszerelt, 21 éves orosz férfi, Danyiil Andrejevics Frolkin. 

24.hu által idézett cikk szerint Frolkint és egységének több tagját, húsz év körüli fiatalokat azonosítottak be azok alapján a mobiltelefonok alapján, amelyeket ők Andrijivkában elvettek a helyiektől, használtak – több fotót készítettek egymásról is –, de aztán elfelejtettek megukkal vinni, miután az orosz hadsereg elhagyta az ukrán főváros környékét. A fotók alapján a megszállást túlélt helyiek azonosították a katonákat, akik közül négyet megkeresett az IStories.

A néhány száz fős faluba márciusban vonultak be az oroszok, és pár hétig tartózkodtak ott. A beszámolók szerint megfélemlítették a helyieket azzal, hogy „banderistákat” keresnek, mindent elvittek, amit értékesnek gondoltak – és embereket öltek. 

Az interjúban megszólaló Frolkin – aki először tagadta, hogy bántott volna bárkit, de aztán felhívta a riportert, és részletesen beszélt a tetteikről – felidézte, hogy egy alkalommal egy háromfős családhoz mentek ki az egyik feljebbvalójukkal.

„Rengeteg pénz volt náluk, hrivnya, dollár, meg mindenféle kacat. Prokurat elrakta az összes pénzt, a többit dolgot, a mobilokat, dokumentumokat szétosztotta köztünk. Aztán azt mondta, vigyétek ki őket. És én kivittem egyiküket. (...) Mondtam neki, hogy menjen előre. Ment. Mondtam, hogy térdeljen le, aztán fejbe lőttem. Aztán utána nagyon sokáig remegtem. Megöltem valakit, de meg akartam menteni annyi embert, amennyit csak lehet” – mondta Frolkin. Áldozatát Ruszlam Jaremcsuknak hívták, és azért kellett meghalnia, mert az oroszok tudomása szerint a harcállásaik koordinátáit elküldte az ukrán hadseregnek.

A cikk szerint megesett, hogy a 76 éves Leonyid Udodhoz és feleségéhez mentek be azzal, hogy a „fő banderistát” keresik. Kiderült, az idős férfit a falubeliek tényleg banderistának nevezték, de csak viccből. A katonák végül nem bántották a házaspárt, csak a mobiltelefonokat kobozták el és a Ladájukat. A négy fiatal orosz katona ezzel a Ladával furikázott a faluban. Ezen túl egy családtól laptopokat, robogókat, biciklit és láncfűrészt is elvittek. Egy másik családot kitettek a házukból, a 95 éves, II. világháborút megjárt nagyapával együtt, akinek háborús kitüntetéseivel fényképezkedtek.

Frolkin a hadseregben maradt társai miatt döntött úgy, hogy beszél a tetteikről, mert azt tapasztalta, hogy a parancsnokaik nem veszik emberszámba az egyszerű katonákat. Ezeket a feljebbvalóit név szerint említette az interjúban, a dandárparancsnokot, Azatbek Omurbekovot is, aki lelövéssel fenyegette azokat a katonákat, akik haza akartak menni, amikor kiderült, Ukrajnába vezénylik őket.

Az orosz férfi tisztában van azzal, hogy az interjú közzététele után eljárás indulhat ellene és börtönbe kerül – nem az ukrajnai tettei miatt, hanem mert beszélt ezekről és a parancsnokairól. 

Az ukrajnai háborúról nagyon sok az információ, ezek hitelességét nehéz ellenőrizni. Az IStories szervezet interjúja, amely a jelek szerint egy dokumentáltan Ukrajnában járt katonával készült, ennek fényében érdekes – emlékeztet a  történet kapcsán a 24.hu.  

Az oroszok Andrijivkában 13 embert öltek meg. Az áldozatokra egy csoportban találtak rá, volt, akinek össze volt kötve a keze. Az ukrán hatóságok egy ideig nem engedték közel a hozzátartozókat az elhunytakhoz, mert attól tartottak, hogy az oroszok aláaknázták a holttestek környékét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk