Víz alatti drónokat ad Nagy-Britannia Ukrajnának

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. augusztus 27.

Külpol

Ezekkel hatástalanítják az aknákat a Fekete-tengeren a gabonaszállító hajók  biztonsága érdekében.

Hat víz alatti drónt ad Nagy-Britannia Ukrajnának annak érdekében, hogy el tudják távolítani a part közelében elhelyezett aknákat, és ezzel biztonságosabbá tegyék a gabonaszállító hajók útját – jelentette be szombaton a brit védelmi minisztérium.

Nagy-Britannia a következő hónapokban vállalja az ukrán haditengerészet tagjainak kiképzését is a drónok szakszerű használatára. A szóban forgó eszközöket a parthoz közeli, sekélyebb vizekben tudják majd használni.

A tengeri aknákkal válogatás nélkül lehet célba venni hajókat, emiatt különösen a civil hajóforgalmat és a kereskedelmet lehetetlenítették el a Fekete-tengeren – emelte ki a brit védelmi tárca.

Eddig három ukrán kikötőből egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak a gabonafolyosón keresztül. Ezt Volodomir Zelenszkij közölte még pénteken, Telegram-csatornáján. Az ukrán elnök azt írta: a gabonaexport-kezdeményezés csaknem egy hónapja működik, és ez idő alatt február 24-e óta három ukrán tengeri kikötőből – Csornomorszkból, Odesszából és Juzsnyijból – már egymillió tonna mezőgazdasági terméket szállítottak külföldre.

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők – a szállítmányok számára létfontosságú útvonal – zárva voltak, ami felhajtotta az élelmiszerárakat világszerte, és hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten.

A Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát. Zelenszkij kiemelte, hogy az export több százezer munkahelyet biztosít az ukrán állampolgárok számára.

Hulusi Akar, a török védelmi minisztérium vezetője pénteken az A-Haber tévécsatornán azt mondta, hogy 36 rakományt szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket, 39 pedig rakodásra indul. Hozzátette, hogy az orosz képviselők jelenleg az ENSZ-szel tárgyalnak az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák tengeri exportjának lehetőségéről.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk