Elloptak 120 műkincset az olasz közmédia irodáiból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 11.

Külpol

A tolvajok évtizedekig hordhatták haza a képeket, tízmillió eurós a kár.

 

A RAI olasz közmédia több olaszországi irodájából összesen 120 műkincset loptak el, a tolvajok a pénteki olasz lapok szerint valószínűleg „becstelen alkalmazottak”.

Szőrén-szálán eltűnt az olasz közmédia székháza előtt álló, a műsorszolgáltató szimbólumának tekintett Francesco Messina-lószobor egyik másolata, de keresik például Amadeo Modigliano Petit fils, Camille Corot La Route de Sevre, Claude Monet Paysage de Verneuil, illetve Giorgio de Chirico Vita nei campi című képét.  Utóbbi 2004-ben még biztosan megvolt a RAI római székházának falán. Egyes esetekben a tolvajok másolatokkal helyettesítették az eredeti műveket – írja az MTI. 

Az olasz közmédiának papír szerint jelentős, 100 millió euró értékű, 1500 számon tartott darabból álló műkincsgyűjteménye van, a képeket, szobrokat, faliszőnyegeket a műsorszolgáltató előfizetési díjakból vásárolta. A legszebb képekből 1996-ban még kiállítást is rendeztek Leccében.

 

 Arra, hogy ez a gyűjtemény évtizedek óta fogy, úgy jöttek rá, hogy az egyik képről kiderült, egy alkalmazott elvitte még a hetvenes években, és eladta. A hatóságok eljutottak a tolvajig, de a cselekménye már elévült.  

A római ügyészség és a csendőrség vizsgálódik.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?