Előrehozott választás lesz Szerbiában

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Külpol

Vucic elnök „meghallgatta az ellenzék kérését”. 

Várhatóan december 17-én előrehozott általános választásokat tartanak Szerbiában – jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a belgrádi Prva Televízió kedd esti műsorában.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy meghallgatta az ellenzék kérését.

A választást az is előkészítette, hogy szeptember végén több mint húsz szerbiai polgármester, köztük Belgrád első embere is lemondott, ezzel lehetőséget teremtve az előrehozott önkormányzati választások kiírására. Mivel az ellenzék a nyár eleje óta követeli a kormány lemondását és választások megtartását, már a különböző koalíciók kialakulása is elkezdődött. Egyelőre egy többpárti baloldali és egy szintén több pártot tömörítő jobboldali szövetség alakult meg, a várakozások szerint a jelenleg is kormányzó pártok a korábban megszokotthoz hasonlóan önállóan indulnak a választásokon, és csak a mandátumok megszerzését követően lépnek koalícióra.

 
A szerb elnökség sajtószolgálatának felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én.
Fotó: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll
 

A szerbiai törvények értelmében a köztársasági parlamenti képviselők megválasztására irányuló voksolást a köztársasági elnök írja ki a kormány kérésére, miután feloszlatta a parlamentet.

A tartományi választást a tartományi házelnök írhatja ki azt követően, hogy a tartományi képviselőház feloszlatta önmagát, míg az önkormányzati választások kiírása a köztársasági parlament elnökének a feladata. A voksolást a kiírás napjától számítva legfeljebb 60 napon belül kell megtartani.

Szerbiában legutóbb 2020 tavaszán tartottak általános választásokat, előrehozott parlamenti választást pedig 2022 tavaszán. A december 17-i választással az önkormányzati és a tartományi képviselők megbízatása fél évvel rövidül meg, míg a parlamenti képviselőké két és fél évvel lesz rövidebb.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk