Előzetes letartóztatásban marad Evan Gershkovich, Oroszországban kémkedéssel vádolt amerikai újságíró

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Külpol

Az orosz hatóságok még nyomoznak az ügyben.

Augusztus végéig meghosszabbították az Oroszországban fogva tartott amerikai újságíró, Evan Gershkovich előzetes letartóztatását.

Mint ismert, Wall Street Journal 31 éves munkatársát március 30-án vették őrizetbe Jekatyerinburgban, majd az orosz nyomozóhatóság kémkedés miatt április 8-án hivatalosan vádat emelt ellene.

Gerskovich tagadta az ellene hozott vádakat, munkáltatója pedig követelte a szabadon bocsátását. A Kreml szerint a férfi újságírói fedésben kémkedett, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, tetten érték, miközben titkos információkat próbált megszerezni.

Az orosz hatóságok még nyomoznak az ügyben, így nem lehet tudni, mikorra tűzhetik ki első tárgyalását. Gershkovichot jelenleg a moszkvai Lefortovo börtönben tartják fogva.

Korábban az amerikai kormány felszólította Oroszországot, hogy engedjék szabadon az újságírót, akit véleményük szerint jogtalanul tartanak fogva. A Szovjetunió szétesése óta ez az első alkalom, hogy az orosz hatóságok kémkedéssel vádolnak egy amerikai újságírót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk