Elzárná az EU a pénzcsapokat, ha Orbán nem szavazza meg az Ukrajnának szánt támogatást

  • narancs.hu
  • 2024. január 29.

Külpol

A Financial Times cikke szerint így súlyos helyzetbe kerülhet az EU által is sebezhetőnek tartott magyar gazdaság.

Az Európai Tanács olyan tervet dolgozott ki, amelynek értelmében Brüsszel teljesen elzárná a pénzcsapot Magyarország felé, ha az nem szavazza meg a hamarosan kezdődő uniós csúcson a Kijevnek szánt 50 milliárdos uniós támogatást

írja a Financial Times. A lap által megszerzett bizalmas dokumentumok szerint

a magyar gazdaság sebezhető, így meg lehet rendíteni a forintot, és meg lehet ingatni a külföldi befektetők bizalmát.

Mivel a munkahelyteremtés és a növekedés alapvetően függ az EU-tól érkező milliárdoktól, úgy tűnik, az Unió kész nagyobb csapásmérésre, ha Orbán Viktor nem adja fel a vétót.

A lap elemzése szerint ezesetben az európai vezetőknek ki kell nyilvánítaniuk, hogy az alapokat nem csupán átmenetileg fagyasztják be. Emiatt ezt követően roham indulna a forint ellen és keményen megdrágulna az államadósság finanszírozása, továbbá meglódulna az infláció.

Bóka János a kormány uniós ügyekért felelős minisztere azt nyilatkozta, nem tudnak semmiféle pénzügyi fenyegetésről, de az ország nem enged zsarolásnak. Ugyanakkor elmondása szerint továbbra is konstruktívan részt vesznek a tárgyalásokban. Nyilvánvalóan az erősödő nyomásra válaszul elárulta: a magyar fél két napja új javaslatot terjesztett elő. Kész arra, hogy az EU a költségvetés növelésével segítsen Ukrajnának, akár hitelfelvétel árán is, ha cserébe eleget tesz bizonyos magyar feltételeknek. A miniszter megismételte: magyar részről ragaszkodnak ahhoz, hogy a pénzt négy részletben folyósítsák és évente határozzanak az aktuális hányadról. Ám az ötletet más kormányok már elvetették, hisz' félő, hogy Orbán megpróbálna minden egyes alkalommal újabb engedményeket kikényszeríteni.

Mint ismert, az EU már bevetett pénzügyi eszközt Magyarország és Lengyelország ellen a jogállami aggályok miatt. Ám lenne az első eset, hogy a stratégia kifejezetten egy adott tagország gazdaságának meggyengítésére irányul.

A lap információi szerint három diplomata is jelezte, hogy sok tagállam egyetért az elképzeléssel, a hangulat a korábbinál keményebbre váltott. Egy másik forrás pedig kijelentette: a tét hatalmas, itt zsarolásról van szó.

A tagországok B-tervként abban gondolkodnak, hogy a pénzt a költségvetésen kívül utalják, de ahhoz a nemzeti parlamentek jóváhagyása szükséges. Ez a megoldás sokáig tartana és nem is teljesen biztos, hogy sikerül megszerezni mindnek a beleegyezését. Egy másik eshetőség, hogy a 7-es cikkely alapján megvonják a magyar szavazati jogot, ám egyes kormányok ódzkodnak az ilyen súlyos szankciótól.

A Financial Times összefoglalója azzal zárul, hogy Bóka szerint ha nem sikerül megegyezésre jutni, akkor a magyar vezetés amellett volna, hogy ne a közös büdzséből, hanem külön alapból finanszírozzák az ukrán csomagot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.