Emberhúsból készült csevapról, kegyetlen kínzásokról beszélt a szerb elnök

  • narancs.hu
  • 2021.05.16 08:37

Külpol

Vučić egy tévéinterjúban sokkolta a nézőket, amikor a fociultra-maffiózó Veljko Belivuk bandájának rémtetteiről számolt be.

Gyomorforgató előadást tartott Szerbia elnöke: Aleksandar Vučić péntek esti televíziós szereplése alkalmával részleteket osztott meg Partizan fociklub ultráiból bűnszervezetet formáló Veljko Belivuk és csapata által elkövetett bűncselekményekről. Egyáltalán nem törődve azzal, hogy részleteket oszt meg a még vizsgálat alatt álló ügyről és hogy traumatizálja a közvéleményt, részletesen elmesélte, hogyan darálták le a holttesteket a bűnözők és összesen tizenhét alkalommal mondta ki a műsor során, hogy csevapot készítettek a húsukból, írja a nova.rs. beszámolóját idézve a Szabad Magyar Szó.

 

Baljkeverő Velja és a vérszomjas Sírásók

Veljko Belivuk – vagy ahogy becenevén is ismerik, „Bajkeverő Velja” a Partizan egyik keményebb szurkolói csoportjából,  a Sírásókból alakított ki kisebb magánhadsereget. A csapat szurkolással kevésbé, drog- és fegyverkereskedelemmel, bérgyilkosságokkal annál szívesebben foglalkozott a szerb rendőrség szerint. Számos gyilkosságot montenegrói klánvezér Radoj Zvicer megrendelésére követtek el –a Telex összefoglalója alapján valójában  a montenegrói szerb maffia, a kavači klán belgrádi leágazásának számítottak. A Sírásók Veljko vezetésével attól sem riadtak vissza, hogy merényletet készítsenek elő a szervezett bűnözésnek nyilvános hadat üzenő szerb elnök ellen.

Mint a Szabad Magyar Szó felidézi, Vučić az ügyész munkájába avatkozott, mivel a tévéinterjúban részleteket osztott meg az ügyről, és maga hozott ítéletet élő műsorban; azonban még egy lépéssel tovább is ment.

Annyira részletekbe menően illusztrálta, hogyan zajlott az áldozatok kivégzése, majd azok testrészeinek ledarálása, hogy egy idő után még a műsorvezetőnő is rákérdezett, miért csinálja ezt.

 Vučić - miután felhívta Zvicer figyelmét, hogy gyilkolja meg őt is - mert míg ő él, nem lesz nyugta és nem fogja megengedni, hogy még több emberből csevapot készíttessen, a következőket válaszolta:

“Miért csinálom? Azért mert harcos vagyok és mert szeretem a hazámat. Azért, mert nem tudom elviselni, hogy valakiből csevapot készítsenek. Nekem nem gond, hogy bármit is kockára tegyek. Találtak valakit rajtam kívül, aki ezt elmondaná?”, tette fel a kérdést a szerb államfő a Prva Televízióban.

Ezt követően sokáig Zvicerhez beszélt, elmondta, hogy van egyetlen egy ember, akit nem zavar, ha csevapot csinálnak belőle.

“Nincs ezzel bajom. Mert jobb, ha belőlem darálthúst csinálnak, mint hogy hagyjam ezeknek a “dögöknek”, hogy irányítsák Szerbiát. Mit akarnak? Hogy hagyjam, hogy még valakit ledaráljanak?”, tette fel a kérdést még egyszer az elnök, majd újra Zvicernek üzent, többek között azt, hogy bárhol rejtőzik a világban, meg fogja találni.

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.