EP: Más országban kérhessenek abortuszt a lengyel nők

  • narancs.hu
  • 2021. november 11.

Külpol

A Fidesz a határozat ellen szavazott, de az Európai Parlament többsége elfogadta.

Az Európai Parlament felszólítja Lengyelországot, garantálja, hogy több nő nem hal meg az abortusztilalomról szóló törvény miatt. Egyben arra kéri az uniós tagállamokat, hogy a nemzeti egészségügyi rendszerükön keresztül tegyék lehetővé, hogy a lengyel nők ingyenes és biztonságos abortuszt vehessenek igénybe náluk. Ez utóbbi javaslatot nem szavazták meg a néppártiak és a Fidesz EP-képviselői – írja a Telex. 

A lengyel abortusztörvény elfogadásának egyéves évfordulóján üzent így az Európai Parlament Lengyelországnak. Ez összefügg azzal a jogvitával, amely a lengyel alkotmánybíróság döntései miatt zajlik a tagország és a közösség között. 

Az alkotmánybíróságnak az abortuszügyhöz is van köze, mert egy tavaly októberi döntése nyomán szinte teljes mértékben tilossá vált a terhességmegszakítás. Lengyelországban a törvény ellenzői ennek a döntésnek a számlájára írják, hogy egy 30 éves nő szeptikus sokkban meghalt, véleményük szerint azért, mert az orvosok a jogi helyzet miatt nem merték elvégezni rajta az abortuszt, ami megmentette volna az életét. Az ügyben vizsgálat indult, országszerte tüntettek a nő halála miatt, és ellentüntetők is utcára vonultak.

 

Az Európai Parlament határozata arra is kitér, hogy az abortusztilalom miatt a lengyel nők külföldön, illegalitásban végeztetik el a terhességmegszakítást, és a nőjogi aktivistákon is egyre nagyobb a nyomás Lengyelországban. 

Az állásfoglalást 373 igennel és 124 nemmel fogadta el az EP, a módosító javaslatot, amely a tagállamokat kéri segítségre, 319 igennel és 214 nemmel. Nemmel szavazott a Fidesz és a KDNP képviselői mellett az Európai Néppárt éa a jobboldal többsége. A momentumos EP-képviselők igennel szavaztak, és a DK-sok is, köztük Dobrev Klára, aki úgy gondolja, számítani kell arra, hogy „a Fidesz Magyarországon is hasonló abortuszszigorításra készül”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk