Lemondott a Pegasust kifejlesztő cég egyik vezetője

  • narancs.hu
  • 2021. november 11.

Külpol

Pedig csak két hete nevezték ki vezérigazgatónak.

Miután a Pegasus-kémszoftvert gyártó izraeli NSO Group tiltólistára került az Egyesült Államokban, lemondott a cég társelnöke, két hete kinevezett vezérigazgatója, Isaac Benbenisti – írja a 24.hu, a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Reuters izraeli sajtóértesülések alapján írta meg, hogy Benbenisti még az előtt távozott, hogy a feladatait hivatalosan átadta volna az utódjának. A cég nem erősítette meg a hírt.

A lépésnek a jelek szerint közvetve a magyarországi Pegasus-ügyhöz is van köze. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma ugyanis e hónap elején közölte, hogy négy céget tiltólistára tett, mert olyan tevékenységet végeztek, amely szembemegy az USA nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel. 

Az NSO Groupra konkrétan azért haragudott meg az Egyesült Államok, mert bizonyítottnak látja, hogy a cég kormányok részére fejlesztett és szállított kémprogramokat, amelyekkel alapos indok nélkül, „rosszindulatú módon” figyeltek meg tisztségviselőket, újságírókat, üzletembereket, aktivistákat, tudósokat, kutatókat és nagykövetségi dolgozókat.

A megfigyelési botránnyal kapcsolatos cikkeink itt érhetők el.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk