Törvényen kívül helyezte az EP a lengyel alkotmánybíróságot

  • narancs.hu
  • 2021. október 21.

Külpol

A határozat szerint a testület nem független, nem jogosult az alkotmány értelmezésére.

Határozatban mondta ki az Európai Parlament csütörtökön, hogy a lengyel alkotmánybíróságnak nincs jogi legitimitása, nem független, és nem jogosult a lengyel alkotmány értelmezésére – tudósít az HVG EUrológus rovata.

Az írás szerint az európai parlament képviselői nagy többséggel fogadták el a határozatot. A lengyel taláros testület és az EP közötti  jogi nézeteltérésről kedden is tárgyaltak a képviselők. 

A jogvita júliusban kezdődött: az Európai Unió luxemburgi bírósága úgy határozott, a varsói Legfelsőbb Bíróságnak fel kell függesztenie a tevékenységét, mert a tagjait – több száz más bíróval együtt – egy politikai alapon kinevezett testület javaslatára iktatták be. A lengyel alkotmánybíróság viszont úgy találta, hogy az EU bíróságának a döntése ellentétes a lengyel alkotmánnyal, ezért érvénytelen. Az Európai Bíróság erre pénzbüntetést helyezett kilátásba. 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök azt kérte a taláros testülettől, mondja ki általánosságban is, hogy az Európai Bíróság nem szólhat bele a lengyel ügyekbe. Ez a döntés október 7-én meg is született: a lengyel alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy az uniós jog nem állhat a nemzeti jog fölött. 

Ebben a huzavonában a magyar kormány is állást foglalt, kormányhatározattal:

Az Európai Parlament most úgy érvelt, hogy a lengyel alkotmánybíróság határozata „az értékek és jogszabályok európai közössége elleni támadásnak” minősül. Az EP hangsúlyozta, hogy a lengyel alkotmányban benne van, az uniós szerződések a nemzeti jogrend részét képezik, és amikor a nemzeti joggal ütköznek, elsőbbséget élveznek. 

Az Európai Parlament azt kéri az Európai Bizottságtól, indítson Lengyelországgal szemben „jogállamisági mechanizmust”, vagy kötelezettségszegési eljárásokat, függessze fel az uniós pénzek kifizetését, ne hagyja jóvá a lengyel helyreállítási tervet. 

Arról is szó volt, hogy az uniós forrásokat közvetlenül, a lengyel államot megkerülve juttassák el azoknak, akik elnyerték azokat.

A témáról Bernard Guetta ezt írja:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk