Erdoğan elnyerte a „királycsináló” támogatását a választások második fordulójában

  • narancs.hu
  • 2023. május 22.

Külpol

Az első forduló harmadik helyezettje, Sinan Oğan beállt a jelenlegi elnök mögé.

Ahogy azt várni lehetett, a törökországi választások harmadik helyezettje, a jobboldali nacionalista Sinan Oğan a saját politikai beállítottságához közelebbi Recep Tayyip Erdoğant támogatja a második fordulóban.

A végső választásra vasárnap kerül sor, és az elemzők csak találgatni tudnak, Oğan szimpatizánsai követik-e a politikus iránymutatását, aki migrációellenes szólamokkal vált ismertté, az első fordulóban több mint 5 százalékot kapott.

Az első fordulóban sem Erdoğan, sem fő kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu nem szerezte meg az abszolút győzelemhez szükséges 50 százalékot, pedig a részvétel rekordmagas, 89 százalékos volt. Az Oğan vezette Ősök Szövetsége nem annyira jól szervezett és összetartó párt, így nem tudni, hogy milyen fegyelmezetten szavaznak majd a támogatóik.

A politikus szerint Kılıçdaroğlu szövetsége „nem tudott meggyőzni minket a jövőről és elhibázta a célt” a Törökország stabilitása tekintetében. Nem meglepő, hogy a török nacionalisták ellenségesek Kılıçdaroğluval szemben, akinek fontos támogatói voltak a kurdok, különösen az ország délkeleti részén.

Erdoğan a maga 2,5 millió szavazatával felülmúlta liberális riválisát, és a saját táborát is növelte a legutóbbi választásokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy Kılıçdaroğlunak majdnem minden Oğan szavazót meg kellene győznie ahhoz, hogy nyerni tudjon. Ez azért nehéz, mert Kılıçdaroğlu szavazói között nagyszámban megtalálhatók a kurdokat üdvözlő Néppárt (HDP) támogatói, így a jobboldaliak megszólításával nem szabad elidegeníteni magától a kurdokat.

Kılıçdaroğlu nem örült Oğan hétfői döntésének: „Egyértelmű, hogy kik viselik a szívükön ennek a gyönyörű ország sorsát, és kik azok, akik eladják.”

A jelek szerint Erdoğan győzelmének szorít Orbán Viktor, de valószínűleg Vlagyimir Putyin is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kinek a felelőssége egy társasház felújítása? Mit tudunk csinálni, ha egyvalaki ellenzi a tulajdonosok közül?

A mögöttünk hagyott időszak a kötelező társasházi közgyűlések hónapja. Szilber Szilvia társasházkezelőt, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete elnökségi tagját egyebek mellett olyan tipikus problémákról kérdeztük, mint hogy milyen visszaélésekhez vezethet, ha valaki más tulajodonosok nevében szavaz a közgyűlésen, illetve mit lehet tenni, ha valaki keresztbefekszik egy nagyobb volumenű társasházi felújításnak.